Jak ušetřit za vodu i energii

Jak ušetřit za vodu i energii

Růst cen energií a cen vodného a stočného jsou spojené nádoby. S racionálním přístupem k provozu domu můžeme ušetřit na obojím.

Využití vody v moderní domácnosti je opravdu široké od přípravy jídel, osobní hygienu, úklidu, praní, malování bytu, mytí aut, zalévání, ale i na ochlazení teplé vody na požadovanou teplotu. Také systémy, které nám vodu dodávají, ohřívají a podle našich potřeb distribuují, je více. To všechno jsou oblasti, kde lze hledat úspory. Těch ale nelze dosáhnout bez poučených a motivovaných spotřebitelů a správně navrženého a provozovaného systému.

Metody, jak dosáhnout úspor při domácím užívání vody, můžeme rozdělit podle přístupu na dvě skupiny:

  • Technická opatření – užití zařízení snižujících spotřebu vody, tepelné ztráty, zvyšující efekt ohřevu apod.
  • Racionální opatření – vědomě šetrný přístup ke spotřebě (snižovat odběr vody, snížit spotřebu teplé vody apod.)

Výměník pomůže ušetřit

Pro běžné sprchování se používá voda ohřátá asi na 37 až 40 °C. Do odpadu tedy odtéká voda o teplotě jen o několik stupňů nižší (cca 34 až 36 °C). V kanalizaci pak končí bez užitku přes 90 % energie, kterou jsme vynaložili na ohřátí vody. V současnosti lze energii užitkové vody získat zpět díky koupelnovým výměníkům, které pracují s vodou podobně jako rekuperační jednotka se vzduchem. Umožňují tak získat zpět 20 až 50 % nákladů vynaložených původně na ohřev vody.

Pracovní část výměníku tvoří ploché měděné profily, po jejichž povrchu volně stéká teplá odpadová voda. Uvnitř pak proudí čistá studená voda z vodovodního řadu, která odebírá teplo odpadní vodě a ohřeje se na asi 22 až 25 °C. Takto vlažná se přivede do směšovací baterie na její studenou stranu. Z odpadní vody se tak zpětné získá 12 až 15 °C. Ve směšovací baterii se pak pro sprchování směšuje teplá voda (ohřátá klasicky) s vlažnou, předehřátou ve výměníku. Potřeba množství klasicky ohřáté vody klesá. Optimální míchání pro stále stejnou teplotu pak ideálně zajistí termostatická směšovací baterie.

Miniodběry raději s menším ohřívačem

Značné množství energie můžeme ušetřit při „transportu“ teplé vody z místa ohřevu do místa spotřeby. Nejčastějším způsobem přípravy teplé vody probíhá v současnosti lokálně v bytech a domech. Od zdroje ji vedeme různě dlouhým potrubím. Mějme na paměti, že čím je potrubí delší, tím více musíme odpustit vychladlé vody, než přiteče teplá. Ve většině případů ji nezachytáváme, odtéká volně do odpadu, neslouží nám a přesto ji platíme. Zvláště v kuchyních se proto vyplatí malý akumulační ohřívač pod nebo nad kuchyňským dřezem nebo průtokový ohřívač umístěný nad dřezem.

Myčka vždy ušetří

Také při mytí nádobí v domácnosti lze s vodou významně šetřit. Tato nutná každodenní činnost totiž denně v průměrné domácnosti spotřebuje sto litrů vody, z toho asi osmdesát litrů vody ohřáté.Řešením jsou myčky nádobí, které dokáží ušetřit až 80 % zmíněného množství vody a jejich zařazení do kuchyňského provozu může po kalkulaci nákladů na ohřev vody a čisticí přípravky se stávají běžnou součástí kuchyňské výbavy a také jejich nabídka je široká.

Pomůže i páková baterie

Podobně lze šetřit teplou vodu prostřednictvím pákových baterií, které odstraňují neekonomický postup při míchání studené a teplé vody na požadovanou hodnotu v klasické dvouventilové baterii. Při míchání ve dvouventilové baterii totiž odteklo bez užitku větší množství studené i teplé vody. Množství vody rovněž ušetří perlátory u výtokových ramínek ventilů a baterií, provzdušňující proud vody a snižující (aniž to na průměru vodního proudu poznáme), vytékající množství. Také úsporné sprchové hlavice dodávají trvale snížený průtok nebo je jejich průtok volitelný

Další tipy

  • Spláchnutím nádržky WC znehodnotíme deset litrůpitné vody. Nádržka se dvěmatlačítky nebo s volitelným množstvím spláchnuté vody umožní výraznou úsporu.
  • Lze využít i znečištěnou teplou vodu – voda z máchání prádla na umytí podlahy nebo ještě spláchnutí WC, teplá voda z vaření na odmaštění špinavého nádobí před vlastním mytím apod.
  • Racionální postup při běžném užití vody. Při krátkém spuštění vody např. na mytí rukou pustíme automaticky teplou vodu, uzavíráme ji ještě dříve než přiteče. Teplo jsme fyzicky odebrali, ale skončilo v potrubí.
  • Při rychlém sprchování se ušetří až dvě třetiny vody proti delší koupeli ve vaně – z toho plyne úvaha o volbě mezi vanou a sprchovým koutem (kde lze navíc snáze umístit koupelnový výměník).
  • Nároky na teplotu vody při praní sníží kvalitnější prací prostředky.
  • Teplou vodu lze získávat i z alternativních zdrojů. Z nich sice zpravidla nepokryjeme celkovou spotřebu domácnosti, můžeme ale přispět k její hospodárnosti. Cesta vede přes zdroje, jež nám dovolí snížit celkovou energetickou náročnost přípravy. Mohou to být solární kolektory, případně tepelná čerpadla.

Doporučujeme

Články odjinud