Můžete si je nasušit na čaj  iStock
V šípcích jsou kromě vitaminu C také vitaminy B a K, dále hořčík, fosfor, karoten či vápník iStock
Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších iStock
Lidé ji považují za příliš pracnou iStock
9
Fotogalerie

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě, nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

Pokud jste zaznamenali první ohlasy podzimu, přichází mimo jiné období sběru šípků – a to si určitě nenechte ujít. V této době je totiž více než kdy jindy důležité budovat silnou obranyschopnost proti chřipce a nachlazení a šípek, tento malý přírodní zázrak, nám s tím rád pomůže – obsahuje totiž více vitamínu C než citron. Kromě toho šípky mají detoxikační účinek, zlepšují krvetvorbu, podporují správný růst kostí a působí proti problémům s trávením. 

Víte, jaké benefity má šípek na naše zdraví a jakými způsoby ho můžete zpracovat? Podívejte se na video:

Kdy a jak sbírat šípky

Šípkové růže nepatří k oblíbeným zahradním keřům pro jejich divokost a nepříjemné trny. Kam a kdy se tedy pro šípky vydat? Najdete je například na okraji lesa, na stráních nebo v příkopech podél silnic. Vyrazit bychom měli někdy v období od konce září do poloviny října. Sbíráme plody, které jsou tvrdé a plně dozrálé, ty měkké, nebo dokonce nahnědlé vynecháme. Sklizeň bychom měli ideálně stihnout do prvních mrazů – plody přešlé mrazem totiž ztrácejí vitamíny. Šípky je dobré natrhat do látkového sáčku, ve kterém se nezapaří.

Sušení šípků: Jakou zvolit teplotu a jak postupovat

Nasbírané plody doma přebereme, umyjeme a následně usušíme utěrkou. Měli bychom je také zbavit zbytků stopek a okvětí. Pokud máme šípky připravené, můžeme přejít k samotnému procesu sušení.

Sušička

Pokud jste majitelem sušičky, je to úplně jednoduché. Očištěné plody nasypeme do sušičky a sušíme do ztvrdnutí. A při jaké teplotě? Ideálně 60–70 °C, určitě ne více než 80 °C. Dobře usušený šípek nesmí být měkký a uvnitř vlhký, ale naopak by se měl při stisku rozpadat.

Trouba

Jde o nejrychlejší způsob sušení, ale dávejte pozor, abyste šípky nespálili. Troubu předehřejte na 60–70 °C a šípky vysypte na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku. Při tomto procesu je důležité mít po dobu sušení zapnutý větrák v troubě nebo nechat mírně pootevřená dvířka, aby se plody nespálily (třeba do dvířek vložit z boku vařečku). Šípky jsou usušené ve chvíli, kdy mají tmavě červenou barvu, jsou tvrdé a drolí se.

Sušení na slunci: Postup podle našich babiček

Pokud jste zastáncem přirozeného procesu sušení, můžete zkusit šípky nechat postupně vysychat na sluníčku, jak to dělávaly naše babičky. Jde také o nejekonomičtější metodu. Šípky můžeme rozprostřít na plechu vyloženém pečicím papírem, stejně jako bychom je chtěli dát do trouby, ale místo toho je necháme volně schnout na nějakém slunečném místě. A jak dlouho šípky na slunci sušit? Opět dokud plody nebudou dostatečně tvrdé. Při tomto procesu je také potřeba plody pravidelně kontrolovat, zda nenavlhly a neplesniví. Na noc je raději uklízíme do suchého prostoru.

Jak skladovat usušené plody

Dostatečně usušené šípky skladujeme nejlépe v uzavíratelné vzduchotěsné sklenici nebo v plátěném pytli zavěšeném ve větrané místnosti. Nevhodný je například igelitový sáček, ve kterém by se plody mohly zapařit a následně plesnivět. Uchováváme je maximálně jeden rok.

Jak připravit čaj ze sušených šípků

Pravděpodobně nejoblíbenější použití sušených šípků je šípkový čaj. Šípky rozdrtíme například v hmoždíři nebo kuchyňským válečkem a necháme několik hodin, klidně i přes noc, odstát ve studené vodě. Dáváme asi jednu polévkovou lžíci drcených plodů na ½ litru vody. Těsně před konzumací zahřejeme na teplotu těsně pod bodem varu, poté odstavíme a přelijeme přes velmi hrubé síto nebo cedník vyložený filtrem. Necháme chvilku odstát a poté se může hotový čaj podávat. Kromě čaje můžete ze sušených šípků připravit také výborné šípkové víno. 

Doporučujeme

Články odjinud