Hnojivo neovlivní jen kvalitu, ale i barvu porostu.

Hnojivo neovlivní jen kvalitu, ale i barvu porostu.

Jak správně hnojit trávník

Trávník, to je základ každé zahrady. Někteří z nás se snaží a snaží, ale stále to není ono. Častou chybou bývá chybné nebo dokonce žádné hnojení. Jak tedy hnojit trávník správně?

Že by se trávník měl hnojit, ví asi každý, ale z mého soukromého průzkumu jsem zjistila, že dobrá čtvrtina lidí jej nehnojí vůbec nebo jen jednou za několik let. To opravdu nestačí!

Živiny pro krásný trávník

Chcete-li, aby byl trávník hustý, sytě zelený, bez mechů a plevelů, je nutné se mu po této stránce párkrát ročně věnovat. Podívejte se na základní živiny, které jsou důležité pro výživu trávníku. 

  • dusík (N) - základní stavební prvek, který podporuje růst a má regenerační vlastnosti,
  • draslík (K) - podporuje odolnost travin vůči suchu, vymrzání a chorobám,
  • fosfor (P) - podporuje tvorbu a růst kořenového systému,
  • hořčík (Mg) - podporuje tvorbu chlorofylu neboli zeleného barviva, které je potřeba pro optimální průběh fotosyntézy,
  • síra (S) - není obsažena ve všech hnojivech, nicméně do některých se dodává, protože v posledních letech klesá její obsah v půdě; používá se na jaře, a to na místa, kde trávník postihla plíseň sněžná, po níž zůstala bělavá místa.

Jak často hnojit trávník

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Záleží totiž na tom, jaké hnojivo budete používat. Běžně prodávaná hnojiva můžeme rozdělit do dvou skupin: na krátkodobá a dlouhodobá. Co je pro ně typické? 

Krátkodobá hnojiva:

Pokud potřebujete, aby se živiny dostaly k rostlině hodně rychle, dejte přednost krátkodobému hnojivu. To zvolte i v případě, že máte dost času k jeho častější aplikaci.

  • doporučený interval hnojení: 7x–15x za sezonu;
  • nárazový růst trávy, kdy se hnojivo rychle rozpouští a tráva může růst z počátku zbytečně rychle a nesouměrně;
  • ztrátovost způsobená vyplavováním (doporučuji drobný granulát, aby se zamezilo vyplavování do jednoho místa, kde by se mohl trávník spálit).  

Dlouhodobá hnojiva:

Pro dlouhodobou údržbu trávníku doporučuji hnojivo dlouhodobé, které vám zcela jistě ušetří čas i práci a k rostlinkám se bude pozvolna uvolňovat ve správných dávkách.   

  • doporučený interval hnojení: 2x–3x za sezonu;

  • jsou speciálně vyvinutá pro travnaté plochy;

  • mají přesně vyvážený obsah živin (N, K, P a Mg);

  • představují minimální nebezpečí spálení trávníku.

Co vyčíst z obalu trávníkového hnojiva?

Existují stovky druhů hnojiv a pro standardního spotřebitele jsou vesměs univerzální, takže výběru se nemusíte bát: Chybu neuděláte. Zkontrolujte ale pro jistotu, že výrobce zaručuje zdravotní nezávadnost a bezpečnost pro zdraví lidí i zvířat.  

Problém může nastat v případě přímé konzumace většího množství hnojiva (uložte je tedy tak, aby se k němu nedostaly děti) či alergické reakce na některou v něm obsaženou složku. Jste-li alergik, zkontrolujte si tedy přesné složení hned při nákupu (musí být uvedeno na obalu hnojiva). 

Dále byste se z obalu měli dozvědět, kolik dní se hnojivo rozpouští. Některá kvalitní dlouhodobá hnojiva mají účinek sedmdesát dní a více, takže stačí hnojení dvakrát až třikrát za sezonu a trávník má přitom neustálý dostatek živin. Důležitá je i velikost granulace, která je upravena tak, aby se hnojivo dostalo i do nejhustšího porostu a nespálilo listovou část trávníku.  

Jak je to s cenou?

Cena hnojiv se výrazně liší. Při porovnávání cen je důležité podívat se, pro jak velkou plochu (udává se v metrech čtverečních) je gramáž určena a jak často doporučuje výrobce hnojivo použít. Ta levnější se většinou musí aplikovat mnohem častěji.  

Osobně doporučuji dlouhodobější hnojiva, za která sice dáte v okamžiku nákupu o něco více peněz, ale jejich účinek několikanásobně déle vydrží. Prodávají se v granulovaném stavu – na rozdíl od hnojiv tekutých, jež mají krátký, ale na druhou stranu rychlý účinek. 

Základní orientační ceny hnojiv
Druh trávníku Orientační ceny za hnojivo na 100 m2
Nově založené trávníky 150 až 600 Kč
Sezonní hnojení 60 až 500 Kč

Odborné informace poskytla firma Česká zahrada, pan Kuřátko z firmy Wolf-Garten a soukromý zemědělec Ing. František Škarka. 

Doporučujeme

Články odjinud