vytisknout velikost písma Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

V zimě je třeba chránit se před bacily daleko více než v kterémkoliv jiném ročním období. Rychlé změny teplot, kdy jeden den mrzne a druhý připomíná jaro, množství kýchajících a pokašlávajících lidí v obchodech, čekárnách či hromadných prostředcích, prochladnutí, to vše oslabuje naši imunitu. 

Jedním z osvědčených preventivních postupů k jejímu posílení je zvýšená konzumace česneku kuchyňského (Allium sativum), který byl pro své léčebné schopnosti považován za posvátnou rostlinu už v období starověku. Účinkuje jako antibiotikum a antiseptikum, pomáhá při nachlazení, chřipce i bolestech v krku. 

Užitková zahrada | Recepty | Úroda | Užitečná zahrada | Zdraví

Přečtěte si, jak česnek při prevenci a léčbě používat 

Do většiny receptů se používá česnek vyloupaný. Očistit pár stroužků není žádný problém, ale pokud chcete česnek zpracovávat ve větším množství, vezme vám jeho loupání čas, který by se rozhodně dal strávit příjemněji. 

Loupat se dá i bez nože

Existují ale způsoby, jak si práci urychlit a především usnadnit. V prvním případě stačí, když si na pomoc vezmete dvě mísy (nebo hrnce) o stejném průměru, nůž vůbec nebudete potřebovat.

Česnekovou palici nejprve rozdělte do stroužků. Vložte je do mísy, překryjete druhou a pak už jen důkladně třepejte. Za pár sekund bude česnek oloupaný. Správný postup si prohlédněte na přiloženém videu.  

Profesionální pomocník

Další možností je pořídit si přímo loupač na česnek. Než s ním ale budete pracovat, musíte ze stroužků odříznout tvrdé konce. Teprve potom je vložíte do loupače a krátkým poválením zbavíte slupek. Loupač je vyrobený ze silikonu, nabízí jej Tescoma a poskytuje na něj tříletou záruku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

27.  6.  2016 |
Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2016 |
Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěst…

Chcete mít po ruce čerstvé vitaminy od jara až do podzimu? Vypěstujte si byliny, které využijete v kuchyni, při léčbě různých neduhů či jako voňavou dekoraci. Vybrala jsem deset druhů, jejichž popis i zásady pěstování najdete v dnešním článku.

28.  2.  2016 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

S tímto známým škůdcem se můžete setkat jak v bytě, tak i na zahradě. Svou parazitickou činností dokáže způsobit nemalé škody. Když už se na rostlinách objeví, je nutné urychleně zakročit.

12.  6.  2016 |
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

10.  3.  2016 |