Jak použít Aloe vera na pleť? Udělejte si krém!

Krásná sukulentní rostlina, kterou najdeme mezi pokojovými květinami v mnoha domácnostech, je nejen dekorativní, ale především léčivá. Obsahuje přes 200 aktivních člověku prospěšných látek. Využít ji můžeme nejen jako stále zásobenou lékárničku, ale i jako surovinu pro výrobu krému vhodného pro každý typ pleti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

iStock-614732458.jpgTéměř zázračné účinky rostliny Aloe vera jsou známy po celá tisíciletí. Prokázaly je i desítky vědeckých studií. Gel, který najdeme uvnitř listů, obsahuje mimo jiné aminokyseliny, enzymy, polysacharidy, vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Má uklidňující a hojivé účinky. Vhodný je nejen na vnější, ale i na vnitřní použití. Využít ho můžete čerstvý, ale lze z něj připravit například také sirupy, tinktury nebo krémy. My vám tentokrát přinášíme návod, jak si z něj doma vlastnoručně vyrobit výživný pleťový krém.


Potřebovat budete (na 1 skleničku krému):

  • 10 ml destilované nebo pramenité vody
  • 10 ml gelu z aloe vera
  • 10 ml kokosového oleje
  • 2 g včelího vosku
  • 2-3 ml mandlového, meruňkového nebo hroznového oleje
  • 1 g lanolinu

iStock-174831668.jpg

Postup:

  1. iStock-480641445.jpgDo skleničky s vodou dejte gel z aloe. Pokud je to možné, použijte vodu destilovanou, aby hotový krém během skladování nenapadla plíseň. Gel získáte tak, že list podélně rozpůlíte a lžičkou z něj seškrábnete vnitřní gelovou vrstvu. Dejte si ale pozor na manipulaci se slupkou listu. Ta totiž obsahuje latex, který může při kontaktu s pokožkou působit dráždivě. Přidat můžete i kapku oblíbeného esenciálního oleje, aby krém ve finále příjemně voněl.
     
  2. Pak napusťte menší hrnec vodou z vodovodu asi do výšky pěti centimetrů a postavte ho na sporák.
     
  3. Do plecháčku nebo malého kastrůlku dejte kokosový i mandlový olej, lanolin a včelí vosk. Vložte ho do hrnce s vodou, zapalte plyn nebo zapněte plotýnku a nechte vše zahřívat až do chvíle, kdy se  ingredience začnou rozpouštět.
     
  4. Směs vlijte do mixéru a nechte ji opět zchladnout na pokojovou teplotu.
     
  5. Pak pusťte mixér na nejvyšší rychlost a dvě až tři minuty mixujte.
  6. Nakonec přilijte vodu s gelem z aloe a znovu mixujte. Ve finále by měl vzniknout bílý hustý krém.
     
  7. Ten přelijte do skleničky a uzavřete víčkem. Uchovávejte ho nejlépe v lednici, kde vám vydrží tři měsíce. Nikdy do krému nesahejte, na nabírání používejte špachtličku.

Doporučujeme

Články odjinud