6
Fotogalerie

Jak si správně zapěstovat sazenici révy

Správné zapěstování budoucího kmínku je jedním z nejdůležitějších úkolů, které musíte mít na zřeteli, jestliže se chcete dočkat pěkné úrody a krásných hroznů.

Následující doporučení se budou týkat zapěstování pro takzvané rýnsko-hessenské vedení, které je v našich zeměpisných šířkách nejrozšířenější a poskytuje nejvíce úspěchů.

Jak byste měli začít

Po vyrašení, obvykle od května do července, případně alespoň v průběhu vegetace je bezpodmínečně nutné, abyste ponechali z vyrašených letorostů pouze dva. Jestliže se toto nedodrží, může keř zhoustnout, což mívá za následek výrazně slabé jednotlivé výhony a vyšší citlivost na houbové choroby.

reva_1.jpg
Rašící výhony jsou velmi citlivé na mechanické poškození

Vybraný jeden nejsilnější výhon vám poslouží jako budoucí kmínek. Jakmile začne růst, vyvazujte ho postupně k předem zapíchnuté bambusové tyčce nebo roxorové tyči, která je minimálně sto padesát centimetrů vysoká, raději však ještě vyšší.

reva_2.jpg
Takto by měl vypadat ideálně zapěstovaný výhon v prvním roce

Daný výhon připevněte průběžně na několika místech, aby nedošlo k jeho zlomení nebo vyvrácení ve spodní části keře. Velmi zásadní je rovnost kmínku. Pamatujte, že čím bude rovnější, tím snáze může rostlina rozvést vodu a živiny do horních partií, a tudíž i do budoucích hroznů.

reva_3.jpg
Pro upevnění rostliny k opoře použijte například vyvazovací bužírku nebo klipsy

Všechny obrůstající výhonky – zálistky, což jsou mladé letorosty vyrůstající v úžlabí listů, bez milosti odstraňte. Tato operace se velmi podobá vyštipování tyčkových rajčat, kdy se hlavní výhon nechává růst a ostatní nové boční výhonky se odstraňují.

reva_4.jpg
Pravidelně odstraňujte zálistky v úžlabí listů

Co s druhým výhonem

Ponechaný slabší výhon zaštípněte za druhým listem, v této fázi zůstane po celý zbytek roku. V průběhu vegetace jej nezapomeňte včas zkontrolovat a vyštípnout v paždí listů rašící nové výhonky.

Jeho funkce je hlavně bezpečnostní, představuje možnost záchrany, pokud by v zimě révový keř namrznul a očka na hlavním výhonu, budoucím kmínku, by nebyla životaschopná, zato jeho ano. Jakmile jsou keře starší, tento malý výhon-čípek se zcela odstraní.

Jak nové výsadby ošetřovat

Rozhodně by se mohlo zdát, že rostlinám pomůžete dusíkatým přihnojováním. Opak je však pravdou. Réva by potom sice rostla rychle, ale byla by choulostivější na choroby a také mrazuvzdornost nových letorostů by byla velmi špatná.

Můžete však lehce přihnojit v případě, jestliže jste na rostlinách zpozorovali nedostatek živin, například hořčíkem, železem či jinými mikroprvky. Tento nedostatek by se však objevit neměl, neboť správný způsob výsadby tato rizika snižuje.

reva_5.jpg
Dobře uděláte, když ve své malé vinici budete mít srážkoměr

Během července až září nezapomeňte odhrnout růvek, který jste udělali po výsadbě révy. Jestliže z roubované části vyrůstají rosné kořeny, odstraňte je a zeminu následně opět přihrňte. Toto opakujte dvakrát až třikrát za sezonu, před zimou rostliny přihrňte raději více.

Samozřejmostí je pravidelné kypření, odplevelování rostlin a zálivka v delším období sucha, které může citelně snížit jejich růst a vitalitu. Méně odolné odrůdy révy doporučuji ošetřovat fungicidy, a to především proti padlí a plísni révové.

reva_6.jpg
Při odplevelování vinice herbicidem si počínejte mimořádně opatrně

Při suchém počasí počítejte s možným zvýšeným výskytem škůdců, a to hlavně z řad svilušek. Rozumné je použít některý přípravek z akaricidů nebo biologickou ochranu na bázi dravých roztočů.

Koncem srpna nebo v první třetině září zaštípněte hlavní vyvazovaný výhon. Tím dojde k ukončení růstu, vyzrávání dřeva a následnému lepšímu přezimování během zimy.

Doporučujeme

Články odjinud