Jak se vyznat v plastových oknech

Potřebovali byste vyměnit stará netěsnící okna za nová plastová okna, ale nevíte, jak se orientovat v bohaté nabídce zdejšího trhu. Na co si dát pozor při pořízení plastových oken a proč se zajímat o dodavatele.

Výhody a nevýhody plastových oken

Plastová okna jsou v ČR stále nejoblíbenějším typem oken. Jejich příznivá cena poskytuje vítanou příležitost ušetřit na počáteční investici. Jednou ze skutečných předností plastových oken je optimální poměr ceny a kvality. Z hlediska tepelně izolačních vlastností se od dražších dřevěných oken prakticky neliší. Kombinace vhodně zvoleného plastového profilu a izolačního zasklení umožní pořídit si plastová okna, která splňují i ty nejpřísnější normy pro pasivní domy.

Výběr plastových oken ale nelze omezovat pouze na volbu vhodného plastového profilu, důležitá je také volba vhodného izolačního zasklení. Plocha skla tvoří, v závislosti na celkové velikosti okna, naprostou většinu okna, proto je vždy vhodné zajímat se nejenom o vlastnosti profilu.

Mnoho lidí oceňuje bezúdržbovost plastových oken. Kromě běžného umytí není třeba starat se o jejich povrchovou úpravu, a to platí také pro plastová okna v barevném provedení. Odpadá tak jak nutnost používat balzámy na dřevo či případně nutnost renovačního nátěru.

Nevýhodou plastových oken je to, že si nemůžete zkontrolovat, zda uvnitř plastového profilu je vše tak, jak dodavatel slíbil. Kvalita plastových oken je tak do určité míry skryta uvnitř.

VEKRA PVC 1.JPGVEKRA PVC 3.png

Kvalitní plastová okna

Skutečná kvalita plastových oken se pozná většinou až za nějakou dobu. Může se stát, že již první zimu bude okny táhnout a nepůjdou seřídit. Příčinou může být zkroucení rámů či křídel plastových oken. Aby se plastová okna nekroutila, musí mít uvnitř dostatečnou ocelovou výztuhu, nebo musí být konstrukčně upravena tak, aby bylo kroucení účinně zabráněno. Problémy mohou nastat zejména u oken větších rozměrů, balkónových dveří či posuvných systémů. Často může jít o problém, který není snadno odstranitelný. Při výběru plastových oken je tak důležité mít informaci o tom, jak je zajištěna tzv. tvarová stálost plastových oken a dveří, tedy zda a jaká výztuha okna a dveře uvnitř zpevňuje.

Profily plastových oken jsou podle normy rozděleny do tříd podle tloušťky plastu na vnějších pohledových stěnách profilu. Pokud není plast dostatečně silný, může dojít například k praskání svařených rohových spojů plastových oken. Proto je dobré zajímat se také o třídu plastového profilu, a to opět zejména u velkých prvků a v případě oken s barevným dekorem.

VEKRA PVC barva nussbaum.png

Jaká plastová okna zvolit

Plastová okna by měla být vybírána podle toho, kde mají sloužit. Zejména jde o celkový charakter lokality z hlediska hluku, prašnosti, namáhání deštěm a větrem a nelze pomíjet ani bezpečnost, a to jak před nezvanými hosty, tak i bezpečnost dětí. V klidné a chráněné lokalitě velmi dobrou službu poskytnou i běžná plastová okna osazená dvojsklem. Zkušený dodavatel by měl s výběrem aktivně pomoci a doporučit, co v daném případě optimální řešení.

V současnosti bychom mohli za nadčasovou volbu označit plastová okna s profilovým systémem stavební hloubky alespoň 70 mm, se středovým systémem těsnění osazená izolačním trojsklem. Plastová okna se středovým těsněním jsou velmi vhodná právě do větrného prostředí s častými poryvy hnaného deště. Pokud potřebujete ochranu před pronikajícím venkovního hlukem je kromě profilu se středovým těsněním velmi vhodné volit i speciálním protihlukovým zasklením. Podobně v případě bezpečnosti existují nejenom bezpečnostní skla již opatřená folií uvnitř, případně různé zamykací kličky nebo i aktivní elektronické bezpečnostní prvky.

Pokud při rozhodování o nákupu oken zvážíte také vybavení vnitřním či venkovním stíněním, případně parapety vnitřní i vnější, ušetříte si starosti i prostředky, protože dodavatel přímo s okny a dveřmi dodá a odborně namontuje také příslušenství na míru zakoupené na míru zvoleným oknům.

Doporučujeme

Články odjinud