Jak se v zimě daří fuchsiím

Tak, jako se růži říká královna zahrad, může se fuchsie honosit pojmenováním královna balkónových květin. Pestrá paleta barev a rozmanitost květů zdobí v létě záhony, balkóny i okna.


Mráz se neptá

K přezimování připravujeme fuchsie už od počátku podzimu – přestaneme je přihnojovat začátkem září, aby výhony zdřevnatěly, a mírně omezujeme zálivku.

Vše ovšem záleží na počasí, v teplých dnech zaléváme tak, aby rostliny nezavadly a neshodily předčasně listy.

Fuchsie pěstované volně v záhonech přesadíme do velikostně přiměřených nádob a ponecháme venku co nejdéle – do doby, než přijdou přízemní mrazíky, což bývá právě v listopadu.

fuchsie1.jpg
Fuchsie můžeme pěstovat v nádobách i v záhonku

Stejně tak můžeme ponechat venku rostliny pěstované přes léto v truhlících nebo květináčích. Slabší ranní mrazíky snesou bez úhony, ale dlouhodobější pokles teplot pod mínus pět stupňů by rostliny poškodil.

Křehké dřevo fuchsií dokáže poničit i vítr, proto je nutné přenést je k přezimování do chráněných vnitřních prostor.

Nejdříve očista

Před zimním uložením zbavíme fuchsie zaschlých a poškozených listů, odstraníme nalomené, nevyzrálé nebo omrzlé výhony, které by byly zdrojem infekce.

Pokud zimujeme rostliny ve světlé místnosti, můžeme ponechat vyzrálé výhonky se zárodky poupat, z jara nám časně vykvetou.

Rostliny neseřezáváme zbytečně hluboko (nanejvýše o třetinu), jinak reagují předčasným růstem a vysilují se.

fuchsie hybrid.jpg
Různé barvy, různé tvary květů... každý si vybere

Fuchsie pečlivě celé prohlédneme, zda na nich nejsou škůdci (molice, mšice) nebo jejich zárodky, někdy se může objevit i plíseň. Proto není na škodu ještě před uložením provést venku alespoň jeden postřik vhodným přípravkem.

Květináče nebo truhlíky očistíme a lehce zkypříme povrch půdy. V případě, že kořeny jsou těsně pod povrchem, můžeme dosypat asi centimetr zeminy.

Neukládáme přemokřené rostliny, raději necháme zeminu mírně proschnout.

Kam s nimi

Kdo má skleník vytápěný přes zimu na teplotu kolem patnácti stupňů, bude v něm mít fuchsie patrně olistěné až do jara. Je však potřeba ve slunečných dnech větrat, aby se skleník nepřehříval.

Dalším vhodným místem pro přezimování jsou i verandy, schodiště, nevytápěné pokoje a chladné chodby s teplotou mezi pěti až deseti stupni.

fuchsiae magellanica.jpg
Fuchsie můžete pěstovat v podobě stromku i bonsaje

Fuchsie nemají rády úplnou tmu, musíme ale dát pozor při jejich umisťování na okenní parapety, neboť u skla bývají nízké teploty a průvan.

Nemáme-li ani tuto možnost, uložíme je ve sklepě nebo garáži, v nichž nemrzne. Přijdeme sice o všechny listy na rostlině, ale tyto místnosti jim budou vyhovovat mnohem lépe než vytápěný pokoj.

Zimní péče

Zapustit květníky s fuchsiemi do bedniček s rašelinou je ideální řešení, jak udržet rostlinám přiměřenou vlhkost. Zaléváme potom mimo květináč – jen do rašeliny.

V ostatních případech zálivku omezíme tak, aby květináče úplně nevyschly. Platí tu opět rovnice: čím méně světla a tepla, tím méně vody.

fuchsie2.jpg
Jemná krása fuchsií potěší každého

Rostliny občas kontrolujeme a odstraňujeme spadané listy. Jinou péči od nás vyžadovat přes zimu nebudou.

Jarní probuzení

V polovině února fuchsie přesadíme: protože nesnáší trvalé přemokření, na dno pěstební nádoby nasypeme drenážní vrstvu a přesadíme je do vzdušného substrátu. V tomto období rostlinu hluboce seřízneme, jinak bude řídká a málo pokvete.

S přihnojením po přesazení počkáme alespoň čtyři týdny, pak můžeme každých čtrnáct dnů přihnojovat hnojivem pro balkónové rostliny nebo hnojivem určeným přímo pro fuchsie.

Ven je vyneseme teprve tehdy, když pomine nebezpečí mrazíků, což bývá po polovině května.

Fuchsiím bychom měli dopřát chráněnou polohu v polostínu, kde nám zase krásně pokvetou do příštího podzimu.

Doporučujeme

Články odjinud