7
Fotogalerie

Jak se mi osvědčily minihledíky, letničková novinka do truhlíků

Letos jsem opět objevila Ameriku! Na tržnici mi padly do oka sazeničky vedené jako novinka s názvem hledíky miniaturní. A protože jsem zvědavá a tyhle letničky jsem ještě neměla, hned jsem si jich deset koupila.

Košatí trpaslíci

Deset sazeniček přežilo cestu domů a mě těsně před výsadbou napadlo, že miniaturní hledíky (Antirrhinum) možná zas tak malé nebudou a dolovat velké rostliny z nádob třeba na konci června už nebude nejpohodlnější.

Místo do truhlíků jsem je tedy vysadila do záhonu před trvalky. Aby se neztratily (v případě, že budou opravdu nízké), dostaly místo hned na kraji záhonu. Zem byla prokypřená, jak je pro letničky potřeba, vlhká a počasí akorát na sázení – žádné vedro, pěkně pod mrakem.

Hledíky měly v tu dobu asi sedm, možná deset centimetrů na výšku, ale na rozdíl od vysokých hledíků to nebyl jeden výhon, ale docela hezky košatá rostlinka. Předpěstovány byly v sadbovačích, proto jim přesazování nevadilo a pěkně se uchytily.

minihledík_1.jpg
Nízké hledíky se rozvětvují bez zaštipování nebo zastřihování hned od prvních dnů růstu

Chlad, horko ani vítr nevadil

První dva týdny po výsadbě bylo přímo letní počasí a celodenní pobyt na osluněném záhonu snášely nízké hledíky nad očekávání dobře. Stačilo jim večerní zalití a rostly vlastně před očima. Třetí týden se citelně ochladilo, ale kupodivu nezežloutly, i když ranní teploty se dost podobaly podzimním.

Hledíčky zkrátka rostou bez ohledu na to, co se děje kolem. Po třech týdnech od výsadby už nasazovaly na květ, košatěly bez přihnojování a dělaly mi jen radost. Moje prvotní nedůvěra v deklarovanou velikost zmizela úplně, jen mě mrzí, že kvůli ní nemám krásné hledíky v truhlíku.

minihledík_2.jpg
Výsadba mohla být těsnější – jako v truhlíku. Tady asi koberec hledíky neudělají

Škoda že jsem se lépe netrefila s výběrem barev, takže mám jen hledíky žluté a načervenalé. Být výsadba v truhlíku pestřejší, umocnilo by to dojem z nich. Rozhodně si je pořídím i příští rok, protože odolávají také větru a kroupám. Krupobití sice nebylo dlouhé, ale i prudký přívalový déšť dokáže udělat svoje – a tuhle nepřízeň přestály hledíky ve zdraví.

Menší rostliny nemají menší nároky na péči

I když to k tomu přímo svádí, velikost rostliny není úměrná péči, kterou potřebuje. Malé hledíky právě tak jako ty velké nechtějí těžkou zamokřenou půdu, neprospělo by jim zastíněné stanoviště a ani dlouhotrvající sucho.

minihledík_3.jpg
Tahle výška je konečná. Jak začnou rostliny nakvétat, rozrůstají se spíše do stran

Miniaturní hledíky by měly patřit do skupiny Pumilum s výškou v květu do dvaceti centimetrů. Nejčastější barvy květů jsou bílá, žlutá, růžová a karmínová. Krom nádob se nízké hledíky dají dobře využít jako kobercová letnička. Kdybych je nasadila hustěji, opravdu by se zapojily do souvislého porostu.

minihledík_4.jpg
Po třech týdnech už bylo znát, jakou barvu květu mají jednotlivé rostliny

Květů si užijete

Hledíky kvetou brzy, od června do konce léta. Minihledíky se chovají stejně. Přes všechny výkyvy počasí jsou tři keříky už plně rozkvetlé, ostatní se chystají vykvést co nejdříve. Jedinou nevýhodou malého hledíku je téměř žádný květní stvol, takže z nich do vázy neuříznete nic. K řezu je ovšem vyšlechtěna skupina vysokých hledíků dorůstající téměř metrové výšky.

minihledík_6.jpg  minihledík.jpg
Tlamičky jsou hotové

Radost z kvetoucích hledíků budou mít určitě i děti. Kvítkům se říká všelijak – lví či psí tlamičky jsou asi nejznámější pojmenování. Šikovně chycený kvítek stisknutý prsty se otvírá a zavírá jako tlama nějakého pohádkového zvířátka.

Toto léto prožijí moje hledíky ve společenství vysokých trvalek, ale příští rok si jich rozhodně pořídím víc do truhlíků. Mohly by se pěkně kombinovat například s nízkým starčekem, který kvete nenápadně a okrasný je stříbrným olistěním, ale i jednodruhová výsadba miniaturních hledíků bude stát za to.

minihledík_5.jpg
Malý hledík není žádný choulostivec, netrpí nemocemi a škůdci si na něj příliš netroufnou

V další sezoně si je předpěstuji, zkuste to také. V březnu vysejte semena, a když sazeničky trochu odrostou, dejte je do květníčků a koncem dubna (nebo později, podle počasí) vysaďte. Občas je v truhlíku přihnojte – mají tam méně prostoru a tím pádem i méně potřebných živin než v záhonech. Odmění se vám spoustou barevných květů po celé léto.

Doporučujeme

Články odjinud