6
Fotogalerie

Jak se bránit nachlazení? Pomohou vám bylinky

Nasbírali a nasušili jste si během roku různé byliny? Neváhejte a použijte je v boji se zimním nepřítelem číslo jedna: nachlazením, které doprovází rýma, horečka, bolest v krku a kašel. Vánoce přece nestrávíte nemocní!

Než se pustíte do jejich přípravy, zkontrolujte si, že bylinky uchováváte ve správných podmínkách – jen tak si totiž udrží své účinky. Můžete je mít ve sklenicích, v pytlících z látky či papíru, v papírových krabicích nebo v plechovkách.

Vyhněte se však ukládání rostlin do plastových nádob! Dobře usušené byliny je vhodné skladovat na suchém a chladném místě s dobrou ventilací a stálou teplotou vzduchu – pokud by kolísala, mohlo by dojít k jejich zavlhnutí a plesnivění.

bylinky_1.jpg
Jakmile bylinky nasypete do skladovacích nádob, nezapomeňte si na ně poznamenat jejich názvy a data sběru

Jakou dobu vám sušené rostliny doma vydrží? Dlouho, ale podstatné je, poměrně brzy ztratí své léčivé účinky. Řiďte se proto obecným pravidlem, že sušené měkké části rostlin si je zachovají asi půl roku, semena, kořeny i kůra o něco déle – dva až tři roky.

Do jednoho obalu dávejte jeden druh, není praktické smíchat jich více dohromady. Připomínám, že sušené byliny je třeba uložit do nádoby, která je uzavřena víkem. Jen tak je ochráníte před prachem, různými roztoči i hmyzem.

Proti nachlazení zasáhněte co nejdříve

Výborné prostředky proti nachlazení najde doma snad každý, a to nemusíte být žádný bylinkář: cibule, česnek, med a mléko. Nejrychlejší je příprava medicíny z cibule. Do půllitru mléka rozkrájejte nadrobno tři menší cibule a svařte. Můžete přidat i med. Pije se teplé!

Nejen proti nachlazení, ale i proti kašli a rýmě působí tento léčivý nápoj: jednu velkou cibuli nakrájejte na drobné kostičky a povařte chvíli v půllitru vody. Sceďte a dochuťte lžící medu a šťávou z velkého citronu. Nápoj pijte horký.

Do velkého šálku horkého mléka dejte tři lžíce medu. Vypití alespoň tří šálků patří k osvědčeným prostředkům proti nachlazení. Antiseptické účinky tohoto nápoje zvýšíte, přidáte-li do něj špetku pepře či rozmačkaného česneku.

bylinky_2.jpg
Pokud je to možné, upřednostněte med od českých včelařů. Zahraniční často obsahuje veterinární léčiva, jež jsou pro člověka škodlivá

Při nachlazení i bolestech hlavy pomáhá také čaj z kvetoucích vrcholů majoránky nebo tymiánu. Máte-li vyšší teplotu, sníží ji čaj z lípy, která rovněž podporuje pocení. Proti horečce působí i vrbová kůra, topolové pupeny, nať violky trojbarevné, plody maliny a dřišťálu.

Když vás trápí rýma

Zpozorujete-li na sobě začínající rýmu, uvařte si šalvějový čaj. Do horkého nápoje namočte vatové tampony, zasuňte je do nosních dírek a nechte co nejdéle působit. Opakujte alespoň třikrát denně.

Rýmy se rychle zbavíte, když do půllitru vařící vody vhodíte lžíci sušených plodů černého bezu, lžíci sušených větviček černého bezu, lžíci sušené dubové kůry, lžíci celého kmínu a šest velkých, na polovinu rozkrájených a oloupaných, stroužků česneku.

Povařte deset minut, poté přeceďte do zahřáté nádoby. Přes hlavu si dejte ručník, přes něj ještě osušku nebo deku a otevřenými ústy vdechujte horkou páru. Po inhalaci nepijte studené nápoje a nechoďte hned ven.

bylinky_3.jpg
Černé plody bezu dozrávají od srpna do poloviny listopadu

Pokud se chcete vyhnout požívání bylinných léčiv, vyzkoušejte k uvolnění ucpaného nosu tuto metodu: do chodidel si vetřete cibulovou šťávu, natáhněte si ponožky a zalezte do postele. Poblíž hlavy si položte talíř nadrobno rozkrájené cibule.

Co pomůže při bolestech v krku

Proti bolesti v krku účinkuje především šalvěj a tymián. Připravte z nich odvar ke kloktání: použijte pět gramů sušených lístků tymiánu na decilitr vody nebo dvě kávové lžičky lístků šalvěje na jeden a půl decilitru vody.

Spařené bylinky nevyhazujte, byla by to škoda. Mohou vám ještě posloužit jako obklad na krk: vyskládejte je na utěrku namočenou v odvaru, potom ji přehněte, položte na krk a zabalte froté ručníkem. Nechte působit asi půlhodinu.

Pokud doma ani jednu z bylin nemáte, najděte si mezi kořením aspoň tři hřebíčky. Rozkousejte je a šťávu z nich polkněte. Než se hřebíček rozmělní, měla by bolest v krku polevit. Další možností je rozetřít pět stroužků česneku v kostce zahřátého měkkého tvarohu. Vzniklou hmotu rozprostřete na gázu a přiložte ji na dvě hodiny na krk coby obklad.

Čím vyléčit kašel

Odkašlávání zlepšuje heřmánkový čaj. Dvě čajové lžičky zalijte čtvrt litrem horké vody a popíjejte nejméně třikrát denně. Zkusit můžete i následující kúru: skořápky z dvanácti vlašských ořechů dejte do vody a nechte vyluhovat čtyři hodiny.

bylinky_4.jpg
Bylinkové kúry jsou k organizmu šetrnější než klasická léčba medikamenty, a tak jsou obzvlášť vhodné i pro děti. Aby byla léčba bylinkami účinná, je nutné zahájit ji hned, jakmile se projeví první příznaky nachlazení

Výluh potom vařte asi půlhodinu, a protože voda se bude odpařovat, dolévejte ji tak, aby na konci vaření zůstala zachována asi polovina odvaru. Poté jej sceďte a užívejte. Usnadní se vám odkašlávání a současně dojde i k odstranění zastaralých hlenů v průduškách.

Suchý kašel zmírní čaj z podbělu, fenyklu nebo anýzu, pijte jej teplý několikrát denně. Proti dráždivému kašli je vhodná obzvlášť pro děti šťáva z černé ředkve. Bulvu rozkrájejte na kolečka, položte do misky, posypte krystalovým cukrem a nechte vyluhovat šťávu.

Lze ji i mírně vydlabat – do vzniklého otvoru dejte med a nechte odstát asi hodinu. Z druhé strany ředkve pak udělejte díru a šťávu slijte. Podávejte jí jednu kávovou lžičku třikrát denně. Děti nebudou nic namítat, protože tato medicína jim chutná, a účinek se dostaví poměrně rychle.

Smíchejte decilitr vodky, lžíci tekutého medu a vrchovatou lžičku sušeného mletého zázvoru. Po jednom dni odležení užívejte tento lék třikrát až pětkrát denně po jedné lžíci. Pro dospělé může přijít vhod něco ostřejšího: žloutek, dvě lžíce tekutého medu a jeden plátek másla utřete do pěny, do níž postupně vmícháte malého panáka slivovice. Jezte po troškách, nejlépe před spaním. Opakujte pět až sedm dnů po sobě.

Jak se dělá bylinková medicína: nálev a čaj

Při přípravě nálevů, čajů i odvarů platí obecná pravidla. Pro horký nálev či čaj svařte vodu, počkejte po dobu třiceti vteřin a teprve potom rozsypte byliny po povrchu vody. Za občasného míchání je nechte vyluhovat (nezapomeňte nádobu přikrýt) patnáct minut nebo do zchladnutí, případně můžete nálev nechat stát i přes noc.

bylinky_5.jpg
Pokud doma žádné sušené byliny nemáte, seženete je v lékárně nebo specializovaném obchodě

U této metody se upřednostňuje použít listy a květy bylin, protože snadno vyluhují do vody účinné látky. Nálev připravujte z kvalitní vody, vyhněte se vodě tvrdé s vysokým obsahem vápence, jež může rostlinám zabránit, aby plně uvolnily aktivní složky.

Nálev sceďte do šálku. Pít ho můžete vlažný i studený, v případě, že bojujete s rýmou a kašlem i horký. Dochuťte si ho medem či surovým hnědým cukrem nebo také jinou rostlinou (pokud se její účinek nebije s požadovaným výsledkem), například aloisií trojlistou, mátou peprnou či meduňkou lékařskou.

U některých rostlinných částí s vysoce prchavými látkami se upřednostňuje studený výluh, v tom případě použijte dvojnásobnou dávku bylin, zalijte studenou vodou a nechte odstát osm až dvanáct hodin. Sceďte a vypijte. Nálev si připravujte čerstvý, pokud jej však nevypijete tentýž den, uchovejte ho v ledničce a poté ohřejte v emailové nebo skleněné nádobě.

Odvarem na tvrdší části rostlin

Dávkování při přípravě odvarů platí stejné jako u čaje či nálevu. Byliny vložte do skleněné či emailové nádoby s kvalitní studenou vodou, přiklopte poklicí a pomalu přiveďte k varu. Zmírněte plamen a mírně svařujte až na polovinu původního objemu (alespoň čtvrt hodiny), potom nechte přikryté stát tři minuty nebo do zchladnutí.

Sceďte, opět můžete dochutit medem či hnědým cukrem. Odvar vydrží v ledničce tři dny, ale lepší je samozřejmě připravit si každý den čerstvý. Tato metoda se užívá pro tvrdší části rostlin, to znamená pro kořeny, kůru a semena, která je třeba předem rozmačkat či roztlouci (nejlépe v hmoždíři).

bylinky_6.jpg
Sušené rostliny, třeba i namíchanou barevnou směs v pěkném balení, můžete darovat svým přátelům k Vánocům

Pro děti chutněji: jak vykouzlit bylinkový sirup

Sirupy jsou vhodné především pro děti; potlačují nepříjemnou chuť bylin a usnadňují užívání nepříliš chutných léků proti kašli. Do varu uveďte pět set sedmdesát mililitrů hotového nálevu či odvaru ochuceného třiceti až šedesáti mililitry medu, až směs sirupovitě zhoustne. Přechovávejte ji v ledničce. Nevydrží sice tak dlouho jako sirup s cukrem, ale tato varianta je zdravější.

Doporučujeme

Články odjinud