Ořechy na ořechovku natrhejte v ideálním případě ze stromu, který se nachází mimo místa s automobilovým provozem. Foto: Kateřina Hradová

Ořechy na ořechovku natrhejte v ideálním případě ze stromu, který se nachází mimo místa s automobilovým provozem. | Foto: Kateřina Hradová

Podle tradice budou mít ořechy čarovnou moc, pokud je sklidíte během svatojánské noci. Foto: Kateřina Hradová

Podle tradice budou mít ořechy čarovnou moc, pokud je sklidíte během svatojánské noci. | Foto: Kateřina Hradová

Nezralé ořechy před přípravou svatojánského likéru omyjte. Foto: Kateřina Hradová

Nezralé ořechy před přípravou svatojánského likéru omyjte. | Foto: Kateřina Hradová

Skořice, hřebíček, kuličky jalovce a kůra z citronu dodají svatojánskému likéru tu správnou chuť. Foto: Kateřina Hradová

Skořice, hřebíček, kuličky jalovce a kůra z citronu dodají svatojánskému likéru tu správnou chuť. | Foto: Kateřina Hradová

Zelené ořechy nakrájejte na tenké plátky. Foto: Kateřina Hradová

Zelené ořechy nakrájejte na tenké plátky. | Foto: Kateřina Hradová

Ořechy spolu s kořením umístěte do 3litrové nádoby. Foto: Kateřina Hradová

Ořechy spolu s kořením umístěte do 3litrové nádoby. | Foto: Kateřina Hradová

Sklenici s likérem pečlivě uzavřete a na šest týdnů ji dejte na teplé místo – třeba na parapet, kam svítí slunce. Foto: Kateřina Hradová

Sklenici s likérem pečlivě uzavřete a na šest týdnů ji dejte na teplé místo – třeba na parapet, kam svítí slunce. | Foto: Kateřina Hradová

Při práci s ořechy nezapomínejte, že barví. Než se zažloutlých prstů zbavíte, potrvá to nějaký ten den. Nežádoucímu zabarvení můžete předejít použitím rukavic. Foto: Kateřina Hradová

Při práci s ořechy nezapomínejte, že barví. Než se zažloutlých prstů zbavíte, potrvá to nějaký ten den. Nežádoucímu zabarvení můžete předejít použitím rukavic. | Foto: Kateřina Hradová

Podle tradice budou mít ořechy čarovnou moc, pokud je sklidíte během svatojánské noci. Foto: Kateřina Hradová
Nezralé ořechy před přípravou svatojánského likéru omyjte. Foto: Kateřina Hradová
Skořice, hřebíček, kuličky jalovce a kůra z citronu dodají svatojánskému likéru tu správnou chuť. Foto: Kateřina Hradová
Zelené ořechy nakrájejte na tenké plátky. Foto: Kateřina Hradová
8
Fotogalerie

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také připravit? Vyzkoušejte náš osvědčený recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

Recept na ořechovku

Svatojánská noc, tedy noc z 23. na 24. června, je podle tradice magický čas vhodný ke sběru léčivých rostlin, které mají mít právě v tuto dobu zvláště účinnou moc. Jednou z nich je ořešák, respektive jeho plody. Jak z nich připravit lahodnou ořechovici? 

Ingredience:

  • 15 nezralých ořechů
  • celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky jalovce
  • kůra z poloviny citronu
  • 1 l vodky
  • 0,5 l vody
  • 500 g pískového cukru

Kdo útočí na ořechy? Podívejte se na video:

Ořechovice: Výroba krok za krokem

  1. Natrhejte patnáct pěkných, zdravých, ještě zelených ořechů, omyjte je a osušte.  

  2. Poté ořechy nakrájejte na tenké plátky. Umístěte je do třílitrové lahve a přidejte koření: celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu, který nebyl chemicky ošetřován.

  3. Obsah lahve zalijte litrem vodky. Uzavřete ji víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou (lepší ochranou proti vyvětrání alkoholu je víčko) a umístěte na teplé místo. Vhodný je například parapet, kam svítí sluníčko. Zde lahev nechte stát následujících šest týdnů.

  4. Po jejich uplynutí přeceďte vzniklý výluh přes hustý cedník. Tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve a v další nádobě si připravte sladký roztok – v půllitru vody svařte pět set gramů pískového cukru. Až roztok vychladne, promíchejte jej s výluhem a nechte stát na původním místě ještě další měsíc.

  5. Poté likér stáhněte hadičkou do lahví, uzavřete je vyvařenou zátkou nebo šroubovým uzávěrem a nechte v chladu sklepa uležet minimálně do Vánoc, ještě lépe však do jara. Samozřejmě za předpokladu, že vám tak dlouho vydrží.

Letní slunovrat a jeho tradice

Svatojánská noc následuje tři dny po letním slunovratu. Kromě toho, že rostliny mají o svatojánské noci čarovné účinky, pojí se k letnímu slunovratu spousta dalších tradic. Například když si nezadaná dívka dá pod polštář svatojánské kvítí, mělo by se jí zdát o jejím nastávajícím. Nevěsty zase zašívaly do límečku ženichovy košile čarovné kapradí, což jim mělo zajistit šťastné manželství. Ke svatojánské noci patří také zapalování hranic. Kdo svatojánský oheň přeskočí, bude se těšit pevnému zdraví.

Doporučujeme

Články odjinud