Jak přestavět dvougarsonku na prostorný byt

Dispoziční řešení malého bytu vždy závisí na povaze majitele, jeho životním stylu a prioritách. V tomto případě se mladá žena rozhodla konečně bydlet "ve svém". Rozhodla se zaměnit bydlení na internátech a v podnájmech za bydlení podle vlastních představ. Sice jen v padesátimetrovém, ale vlastním bytě.

Majitelku oslovila malá dvougarsonka na nejvyšším patře paneláku. Původní dispozice bytu s malou kuchyní a ještě menší koupelnou nebyla dostačující, ale výhled a poloha bytu rozhodly. Požádala tedy o odborné rady při rekonstrukci bytovou designérku. Poté, co si s ní majitelka ujasnila požadavky a styl, byl vypracován projekt rekonstrukce.

Pokračování 2 / 4

Proměna na přání

_byt.jpg

Hlavní požadavek zněl: vytvořit dva samostatné pokoje na ploše padesáti metrů čtverečních. Oproti původnímu stavu bylo nutné udělat několik zásadních změn. Vytvoření plnohodnotného dvoupokojového bytu s větší koupelnou a kuchyní začalo tedy odstraněním příček bytového jádra se zachováním instalační šachty. Do pokojů se na základě statického posudku, aby nedošlo k narušení statiky zdiva, vybouraly další dva otvory pro dveře.

Pokračování 3 / 4

Koupelna propojená s ložnicí

iStock-489933888_vana.jpg

Vana ukrojila první centimetry z rozlohy ložnice, čímž se vytvořila prostornější koupelna. Hnědo-bílý obklad a hra světla (ať už umělého nebo denního) dodávají teď koupelně magické kouzlo. Jelikož koupelna nemá samostatné okno, rozptýlené denní světlo sem proniká přes prosklenou stěnu z mléčného skla, která odděluje vanu od ložnice. Největším problémem malých bytů je odkládací prostor, a proto se majitelka spolu s bytovou designérkou zaměřily na rozmístění potřebných skříněk v koupelně. Ve skříňce s poličkami nad toaletou se podařilo ukrýt i dvířka do instalační šachty.
Prostor pod umyvadlem se využil jednak jako další úložný prostor a své místo si tam našla i pračka. Nad umyvadlem vsazeným do desky, která barevně koresponduje s hnědým obkladem, našla místo další skříňka se zrcadlovými dvířky. V ní majitelka uschová všechno, co v koupelně potřebuje.

Pokračování 4 / 4

Obytná kuchyně, kde tepe život

iStock-183065197_kuch_detail.jpg

Zvětšení kuchyně byl další tvrdý oříšek. Nová dispozice bytu vytvořila prostor pro minimalistickou dvoustrannou přechodnou kuchyni, která se stala srdcem celého bytu. Sněhově bílá linka v kombinaci s pracovní deskou titanové barvy celou kuchyni zesvětlila a ladí i se samostatně stojící lednicí, která vyplnila nevyužitý roh u dveří na balkon.

byt.jpg

Nezapomnělo se ani na rychlý "snídaňový" stůl, který plní i funkci doplňkové pracovní plochy. Poličky ze žebříku naproti stolu dotvářejí žlutozelenou atmosféru, která poutá pozornost při vstupu do bytu.

Jak se vám proměna bytu líbí? Zaměřili jsme se zejména na vyzvednutí zásadních dispozičních změn, které ovlivnily nové umístění kuchyně a koupelny. Na tomto příkladu je vidět, že se změn netřeba obávat a že i v malém bytě se dá vytvořit prostor, který odpovídá potřebám majitele.

 

Doporučujeme

Články odjinud