6
Fotogalerie

Jak pracovat s motorovou pilou a jak o ni pečovat

Pořídili jste si motorovou řetězovou pilu, sestavili ji a plni nadšení nyní chcete přejít k prvnímu startování? Omyl! Ještě zadržte, dáme vám pár tipů z praxe, díky nimž předejdete nebezpečným zraněním i poškození stroje.

Sami jsme pracovali s pilou Dolmar PS-4605, nicméně následující rady se hodí pro použití kterékoliv řetězové motorové pily. Volba vhodného stroje závisí na vašich konkrétních požadavcích.

V plné polní, vlastně lesní…

Ještě než pilu poprvé nastartujete, podívejte se, v jakém pracovním oblečení a vybavení hodláte k řezání přikročit. Je váš oděv bezpečný? Řada úrazů se stává vinou klasického „na to jedno polínko ty sandále nevadí“.

Při řezání motorovou pilou je základem pevná pracovní obuv, dlouhé kalhoty, pracovní rukavice a v případě dlouhodobější práce také ochrana sluchu. Pro nebezpečnější práce se pro vás musí stát samozřejmostí přilba, respektive ochranný štít.

Pro osvěžení během náročné práce používejte výhradně nealkoholické nápoje a pamatujte na to, že pila může nejen pořádně pořezat, ale vlivem zvýšené teploty také nepříjemně popálit odhalenou kůži.

bota.jpg100_1330.jpg
Bez kvalitní pevné obuvi se při řezání neobejdete

Každá pila je vybavena brzdou řetězu, která je umístěna poblíž madla pro levou ruku – v případě zpětného rázu (takzvaného kopnutí), dojde k její aktivaci a zastavení řetězu.

Pro dvoutaktní motory se využívá směsi klasického benzinového paliva a speciální olejové příměsi, nejčastěji v poměru 50:1, vždy se ale řiďte přesnými pokyny v manuálu výrobce vašeho modelu.

Kromě dané nádržky najdete na těle pily také nádrž pro olej, který slouží k mazání řetězu na vodicí liště. V závislosti na použitém typu pily může být k dispozici i štelování dávkování tohoto oleje, vždy by mělo platit, že k vyčerpání palivové nádrže nesmí dojít dříve než k vyprázdnění olejové.

benzin.jpgolej.jpg 
Nádržka pro olej, který slouží pro mazání řetězu během práce • Nádržka pro směs benzinu a speciálního oleje pro dvoutaktní motory

Jak nedusit pilu

Pilu již nyní máte připravenou, pracovní oblečení vhodně zvolené a můžete přistoupit k prvnímu startování. Podle typu vámi použitého modelu si projděte rady výrobce, nicméně jednu poznámku mějte vždy na paměti.

Startování pily „ve vzduchu“, tedy držením rukojeti levou rukou a trhnutím pravou rukou za startovací šňůru ve vzduchu se nejen víc nadřete, ale také můžete narušit startovací zařízení.

Proto by hlavně začátečníci měli využít méně efektního, ale o to efektivnějšího položení pily na zem, uchopení rukojeti levou rukou, přišlápnutí části u plynu pravou nohou a teprve v této stabilizované poloze trhnutím startovací šňůrou provést vlastní zahájení práce.

start.jpg
Startování pily „ve vzduchu“ trhnutím pravou a přidržením levou rukou vyžaduje zručnost, přesto však startovacímu systému rozhodně neprospívá

Jakmile je pila uvedena do provozu, zkontrolujte si funkčnost mazání řetězu. Umístěte špičku lišty nad vhodný povrch (například papírový karton) a na plný plyn protočte řetěz. Jestliže je mazání v pořádku, měla by vám na papírové podložce zůstat klasická olejová linka z postupně uvolňovaného oleje. Tuto kontrolu proveďte průběžně také během řezání, vyhnete se tak zbytečnému poničení lišty.

Některé pily, které k vám zavítají přímo z výrobní linky, nemusí být správně seřízené, což poznáte nejčastěji na běh bez použití plynu – pila při nízkých otáčkách buď sama zcela vypne, případně se jakoby „dusí“. Upravení ponechte na odborníkovi, který otáčky přizpůsobí (možnost úpravy může být chráněna plombou pouze na autorizovaný servis).

 

Jak hodnotíme Dolmar PS-4605

Pokud hledáte vhodnou pilu pro zpracování palivového dřeva, prořezávku nebo odvětvování, může pro vás být Dolmar PS-4605 vhodnou volbou. Díky obsahu válců 45,6 cm³ a výkonu 2,6 kW je ideálním pomocníkem nejen pro tyto úkony a hmotnost 5,1 kg nijak nebrání delšímu použití.

Tato pila je díky svým konstrukčním vlastnostem a plynulému chodu ideálním pomocníkem pro přípravu palivového dřeva i lehčí prořezávku. V terénu oceníte spolehlivost, kdy jediná údržba i při delším použití spočívá pouze v dolévání provozních kapalin a dle potřeby přebroušení řetězu.

Vzhledem k účinnému tlumení vibrací a hmotnosti, která v této kategorii spadá do standardních hodnot, nejsou svaly ani při delším použití extrémně unaveny. Kvalitní provedení se samozřejmě odráží také ve vyšší ceně, investice se tak vyplatí při pravidelném použití.

Jestliže patříte mezi uživatele, kteří občas potřebují říznout pár větví na stromech na zahradě, může pro vás právě pořizovací cena představovat značné minus. Jestliže ale zpracováváte dřevo častěji, nebudete případné koupě litovat.

Čištění a broušení základem úspěchu

Jako každý jiný stroj, vyžaduje také motorová pila průběžnou údržbu. Nejčastěji bude zapotřebí přebrousit řetěz. Jednoduché naostření zvládnete sami pomocí kulatého pilníku odpovídajícího průměru. Při větším opotřebení (například při hrubším zacházení a nechtěném řezání do hlíny, obrubníku či jiných betonových předmětů) je vhodné svěřit broušení servisu.

Za pár desítek korun je v nich řetěz přebroušen pod správným úhlem a případnou úpravou omezovacích zubů. Často však může dojít k většímu obroušení, tím i snížení životnosti použitého řetězu, proto pro standardní přeostření použijte náročnější, ale o to jemnější přebroušení kulatým pilníkem.

piliny.jpg
Jednoduchým vodítkem při rozpoznání tuposti pily se vám stane velikost odlétávajících pilin a míra námahy, kterou při řezání musíte vyvinout

Stav řetězu při řezání poznáte podle velikosti pilin, které při práci odlétávají (neměly by být příliš malé a jemné), stejně tak pocitově co do náročnosti při souboji s právě zpracovávaným polenem. V ideálním případě se pila musí do dřeva zakusovat tak, že jí vůbec nepomáháte, spíše kladete jemný odpor jejímu pohybu směrem vpřed, tedy proti směru řezání.

Abyste předešli nevyrovnanému opotřebení lišty, je vhodné ji občas otočit podle podélné osy, například při výměně řetězu. Zároveň si také při intenzivní práci zkontrolujte její zanesení a ucpání drážky pro rozvod oleje drobnými částečkami.

Občas lištu stačí vyčistit profouknutím nebo uvolněním drážky a mazacího otvoru drobným předmětem, jindy svůj úkol spolehlivě splní až stlačený vzduch a razantnější profouknutí. Pamatujte také na čištění prostoru pod krytem řetězovky, prachového filtru a v krajním případě i výměnu svíčky při problematickém startování.

Podívejte se na nejoblíbenější motorové pily s příkonem od 2,5 do 3 kW:

Doporučujeme

Články odjinud