vytisknout velikost písma Jak poznat kvalitní burčák

Zpříjemníte si rádi podzimní dny burčákem, ale nejste žádní znalci, a tak máte občas obavu, aby vás prodejci nenapálili? Ve Vinařství Jan Plaček jsme zjišťovali, jak má vypadat, vonět a chutnat kvalitní nešizený burčák.

Jan Plaček vyznává základní pravidlo: člověk si má koupit jen takový nápoj, na němž si pochutná. Okoštování před nákupem proto nesmíte vynechat.

Tím by náš návod vlastně mohl končit, jenže nic není tak jednoduché. Pokud nemáte vyškolené chuťové pohárky, lahodný se vám může zdát i burčák zředěný vodou. Právě z tohoto důvodu je vhodné řídit se i dalšími smysly a minimalizovat tak riziko podvodu.

Co vám napoví zrak

Prvotním ukazatelem je vzhled nápoje. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami. Už na pohled musí být hustý. Je-li narezlý až průhledný, jedná se o burčák smíchaný s vodou.  

Klepněte pro větší obrázek
Vzhled burčáku je to první, co byste měli prozkoumat 

Tmavá barva má dvojí vysvětlení. Prvním je, že nápoj, ačkoli je vám nabízen coby burčák, nebyl vyroben z hroznů (ty bývají nejčastěji nahrazovány jablky), druhým, že jeho čas již nevratně minul (v této fázi obsahuje větší množství alkoholu i mrtvých kvasinek).

Na stěnách nádoby, v němž je stočen, i na jejím dně může být patrná jemná usazeninka (většinou jsou to zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů). Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek či pevné části (například kousíčky jablek, které v něm nemají co dělat).

Nápoj, respektive kvasinky v něm, musí pořád pracovat (tvoří se oxid uhličitý). Ve sklenici, do níž vám prodejce nalije vzorek, jsou jasně vidět uvolňující se bublinky a pěna.  

Co vám napoví sluch a čich

S aktivitou kvasinek souvisí i zvukový efekt: přiblížíte-li si skleničku s nápojem k uchu, musí se ozývat příjemné šumění. Přivoňte si k burčáku docela zblízka. Pokud cítíte hrozny a kvasný buket (později se v hotovém víně ztratí), je to v pořádku.

Klepněte pro větší obrázek
Bublinky oxidu uhličitého v detailu: měli byste je vidět i slyšet

Co vám napoví chuť
 

Jak už bylo zmíněno na začátku, nápoj vám musí chutnat. Sami nejlépe víte, v jaké fázi burčák upřednostňujete (pokud zatím netušíte, že burčák nějaké fáze má, přečtěte si článek Burčák: co byste o něm měli vědět ještě před nákupem).

Do úst naberte menší množství tekutiny a poválejte ji v ústech stejně jako víno. Patrná by měla být kyselinka, ti zkušenější ucítí i odrůdovou chuť. Když je burčák na vrcholu a takzvaně vaří, bude váš chuťový vjem harmonický, nebude převažovat ani sladkost, ani trpkost.

Cítit byste měli i to, že burčák je teplý, ve varu má teplotu lidského těla. Jedná se o přirozené teplo, které se uvolňuje při kvašení. Vinaři sice uchovávají burčák v chladu, ale před prodejem jej nechávají nějakou chvíli ohřát na sluníčku. To potom chutná nejlépe.  

Klepněte pro větší obrázek
Manželé Plačkovi, majitelé vinařství, které jsme navštívili 

Kde burčák kupovat a kde ne
 

Burčák je nejlepší pořídit přímo u vinaře nebo ve vinotéce, kam celoročně chodíte pro kvalitní vína. „Prodejcům u silnic bych se vyhla,“ radí Hana Plačková. Burčák stočený do plastových lahví a vystavený celodennímu působení vyšších teplot, jak lze často vidět také na stáncích, samozřejmě pracuje a jeho kvalita se rychle mění.

Většinou ani není jasné, kdo je výrobcem či z jaké odrůdy burčák je, přestože to zákon nařizuje. "A pokud prodejce uvádí, o jakou odrůdu se jedná, ale ta se během celé sezony nezmění, pak se s největší pravděpodobností jedná o klamavý údaj," dodávají Plačkovi.  

Pamatujte také na to, že ředění, dobarvování či umělé doslazování je u nás bohužel stále běžnou praktikou (v minulém roce v Brně jistý stánkový prodejce nabízel burčák, v němž voda tvořila 74 procent obsahu!).    

Starejte se o něj a nezapomeňte: stále pracuje!

Když si burčák koupíte, věnujte mu náležitou péči. Nádobu s ním uzavřete jen lehce, aby uzávěr propouštěl vzduch, případně je možné provrtat do víčka otvor. Neprodyšné uzavření by mohlo skončit přesně tak, jak ukazuje film Bobule, tedy výbuchem.  

Klepněte pro větší obrázek
Měli jste burčák v ledničce? Abyste si jej skutečně vychutnali, nepijte ho hned: nechte ho venku zahřát 

Než budete nápoj pít, nechte ho ohřát na sluníčku. Pokud plánujete jeho konzumaci až další den, dejte ho do lednice. Částečně můžete ovlivnit jeho chuť: pokud je spíš sladký, dopřejte mu ještě pár hodin nebo nějaký ten den. Jestliže ho koupíte už „za zenitem“, nezbude vám nic jiného, než si počkat do příštího roku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď je ten pravý čas.

18.  1.  2017 |