Jak postavit nejlepší dětský pokojíček

Jak postavit nejlepší dětský pokojíček

11 tipů, jak vytvořit kreativní a zároveň praktický prostor pro vaše ratolesti.

1. Na malém prostoru

Chcete vašim dětem udělat ideální pokojíček a přitom nemáte dostatek prostoru? Tyto čáry svěřte profesionálům, kteří vědí, jak nejlépe šetřit místem. Chytré nábytkové systémy dokážou zkombinovat místo na spaní, úložné prostory a pracovní koutek efektivně, a navíc tak, aby pokoj dobře vypadal.

K praktickému nábytku nezapomeňte na vhodnou barevnost. Co třeba fialová? Je momentálně trendy, čehož si pravděpodobně všimly i vaše ratolesti, tudíž ji zřejmě budou ve svém pokoji vyžadovat. Proč ne, vždyť jde o barvu duchovní, která podporuje soustředění, a tudíž ve fialově vymalované místnosti můžete očekávat i jejich lepší studijní výsledky. Zvlášť v menší, tmavší místnosti však volte její jemnější odstín, tedy barvu lila, která vaše děti zároveň přenese na francouzský venkov vonící levandulí. Prostor ještě více opticky zvětší a prosvětlí kombinace s bílou.

2. Světelná kouzla

Vaše děti potřebují dostatek světla na hru i na učení. To druhé obvykle vyřeší pracovní lampa na psacím stole, umístěná pro praváky zleva a naopak. Herní koutek může být osvětlený lampou stojací či nástěnnou. A nezapomeňte ani na čtecí lampičku k posteli a případně na úsporné světélko, které svítí celou noc, aby se děti nebály a též kvůli jejich bezpečnějšímu pohybu po pokoji.

Při zařizování osvětlení do dětského pokoje musíme dbát na bezpečnost především a zabezpečit zásuvky i přívodní kabely. Lepší je též vyhnout se skleněným svítidlům, i když bezpečnostní sklo téměř rozbít nelze. Lokální svítidla jsou v dětském pokoji zásadní, proto to centrální, stropní, může plnit zejména dekorační funkci.

3. Design v malém

Designové ikony od slavných designérů najdete občas i ve zmenšené dětské verzi, a tak se mohou stát stylovým doplňkem dětského pokojíku a od malička budete své ratolesti tříbit vkus. Philippe Starck například navrhl „baby“ verzi svého slavného křesla Louis Ghost. Lou Lou Ghost je totožná s originálem, co se týká kvality materiálu či ergonomie, liší se pouze meřítko, a navíc je dodávána v duhových barvách odolného transparentního plastu.

Dětskou verzi své kultovní „pantonky“ chtěl už začátkem 60. let vytvořit i další slavný designér Verner Panton. Z finančních důvodů to tehdy nevyšlo, avšak dnes se pod značkou Vitra vyrábí zhruba o čtvrtinu menší varianta dospělé pantonky v sedmi různých barevných provedeních.

4. S bráchou a ségrou

Výběr postele pro děti je velmi důležitý, aby si přes noc kvalitně odpočinuly. Přesto nemusíte zanevřít na palandy, které v malém pokoji ušetří spoustu místa. Jak ale správně vybírat? Na horním lůžku se musí dítě moct pohodlně posadit, tudíž by mělo být minimálně 110 centimetrů od stropu. Samozřejmě nejdůležitější jsou bezpečnostní prvky, pád z vrchní postele může být i pro větší dítě nebezpečný – nezbytné jsou proto pevné bočnice. Zároveň doporučujeme kvalitní schůdky, které jsou mnohem praktičtější než žebřík, nejen pro dítě, ale i pro vás, když se budete chtít na potomka podívat.

5. Nejlepší kamarádi

Nezapomeňte, že dětský pokoj s vaším potomkem budou sdílet i jeho nejlepší kamarádi – plyšáci. Vybírejte takové, kteří mají certifikát zdravotní nezávadnosti a dají se prát alespoň na 30 °C, což je důležité zvlášť u alergiků. Plyšáci totiž nebývají uklizeni nikam do skříně, ale zabírají poličky, křesílka a často také postel, kde se na ně, ať chcete nebo nechcete, bude prášit.

Vzhledem k tomu se také navíc stávají zároveň dekorací dětského pokoje, dbejte při výběru nejen na kvalitu, ale i na design. Naštěstí není nouze o originální kousky v různých barvách a designech od prestižních výtvarníků. Například až z Japonska k nám doputovali originální plyšáci značky Craftholic, které v roce 2002 navrhla japonská designérka Ikuko Yamamoto.

6. Rychle uklizeno

Krabice, boxy, pytle a samozřejmě skříně, skříňky, police – úložných prostor v dětském pokoji není nikdy dost. Na hračky se nejlépe hodí variabilní různobarevné úložné díly, do nichž vám mohou děti pomáhat uklízet samy a úklid se tak stává zábavou. Kreativní hrou pak pro ně bude dostat druhý den hračky zase ven. Různé barvy úložných dílů mohou odlišit hračky jednotlivých sourozenců, a tak předejít hádkám. Některé boxy lze snadno naskládat na sebe a tím ušetřit místo, jiné se dají zasunout pod postel či pod skříň.

7. Schovávačky

Pro ty, kteří mají na dětský pokoj vyčleněnu velkou místnost, je téměř nezbytností dopřát vlastní ratolesti nějaký ten soukromý koutek. Ideální jsou dětské domečky či stany. Výhodou těch druhých je jejich skladnost, domky naopak mohou tvořit „pevnou“ součást pokoje. Můžete je koupit z plastu, kartonu i ze dřeva. Pokud chcete, aby v zimě dětem sloužily v pokojíku a v létě na zahradě, vybírejte domky odolnější, jejichž střechu nepromočí první deštík, a nejlépe i s podlahou. Takový domek by měl jít též snadno rozložit a zase složit (což některé dřevěné domky neumožňují).

8. Klid na úkoly

Ač by měl mít svůj „pracovní“ kout v dětském pokojíku i předškolák, pokud se vaše ratolest chystá po prázdninách poprvé do školy, stává se nutností. Oblíbená kombinace vysoké postele a psacího stolu pod ní je jedním z nejpraktičtějších řešení malého pokoje. Stůl i židle by měly být výškově nastavitelné, abyste je mohli podle potřeby snížit. Naopak rozměry stolu mohou být ještě větší, než se předpokládá u stolů pro dospělé. Dítě na rozdíl od nás nepotřebuje jen místo na počítač.

9. Lepit na zdi povoleno

Dětský pokoj hlavně nesmí být nudný. Bílé zdi jako v nemocnici tedy neprojdou. Už malé dítě vám může nevědomky prozradit, jaké barvě dává přednost. Pozorujte jej při malování. Pastelka, kterou bere do ruky nejčastěji, by se měla stát základem barevné palety v jeho pokojíčku. Avšak pestrá výmalba může přece jen za čas omrzet. Lepší jsou proto velkoformátové samolepky na zeď, které ji nepoškodí a můžete je snadno vyměnit, až si vaše dítě samo vybere svůj oblíbený motiv, který bude jistě jiný v jeho čtyřech či v deseti letech…

10. Rostoucí nábytek

Správné ergonomické sezení je důležité již od útlého věku dítěte, kdy se jeho tělo vyvíjí a tak by mělo mít ke svému vývoji ty nejvhodnější a nejzdravější podmínky. Naši potomci stále více času tráví sezením za stolem ať už ve škole, při psaní úkolů, nebo při hrách a surfování na počítači. Proto do dětského pokoje doporučujeme kvalitní rostoucí nábytek. Výškově nastavitelné psací stoly mohou mít zároveň naklápěcí desku či její část, úložný prostor pro kabely či praktický stojánek na knížky.

11. Hravé pohodlí

Už malá batolata se rychle zamilují do sedacích vaků. Lákají ke hře i povalování, a navíc jsou velmi bezpečné – nelze z nich spadnout, nemají ostré hrany a snadno se přizpůsobí dětským radovánkám. Nejdůležitější při výběru sedacího vaku je obsah. Vyhýbejte se polystyrenovým drtím, které mohou být dokonce zdravotně závadné – z drti se totiž práší, a navíc velmi rychle slehne. Raději volte kuličky, které se liší velikostí a hustotou. Většina výrobců dnes myslí i na to, aby se dal vak postupně dosypávat, a prodává náhradní náplně.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud