Ořechoplodec klandonský: Jak ho pěstovat

Máte na zahradě ořechoplodec (ořechokřídlec) klandonský? Pokud ano, nyní byste jej měli seříznout. Poradíme vám jak a ty z vás, kteří tento modře kvetoucí keřík neznáte, seznámíme s ním i jeho nároky.

Ořechoplodec klandonský (Caryopteris clandonensis) pochází z oblasti Střední Ameriky, Číny a Mongolska. Jeho květy jsou medonosné a listy, pokud si je promnete mezi prsty, příjemně voní po citronu – stejně jako jeho kůra. Touto vůní láká včely, čmeláky a motýly ke svému opylování.

Ořechoplodec potřebuje slunné místo

Ořechoplodci se bude dařit nejlépe na slunečném místě v humózní půdě. Při výběru místa mějte na paměti jeho rozměry – jeden až čtyři metry na výšku a necelé dva metry na šířku – záleží na odrůdě, kterou si vyberete z poměrně široké nabídky.

orechoplodec1.jpg
Květy ořechoplodce můžete použít do vonných aranžmá

Ořechokřídlec kvete od července do září a během tohoto období je dobré jej hnojit běžným hnojivem. Jeho květy mají modré až fialové, někdy i bílé zbarvení. Jsou velmi podobné hluchavkám.

Pečujte o něj hlavně v předjaří a před zimou

Největší péči potřebuje hlavně v předjaří, kdy musíte seříznout loňské větve. Po této úpravě by neměly být delší než deset centimetrů. Na jaře potom vyraší nové listy i větve. Pokud se vám ořechoplodec osvědčí a budete ho chtít namnožit, možná to udělá za vás – samovýsevem. Další možností je řízkování.

Na zimu kmínek přikryjte mulčovací kůrou a současně větvičkami z jehličnatých stromů. Rostlina totiž občas namrzá, nicméně na jaře většinou bez problémů obroste. Přesto pěstujete-li ji na nechráněném, stinném místě, vykopejte ji a odneste do sklepa nebo na jiné místo, kde je tma a kde teplota neklesne pod pět stupňů.

orechoplodec2.jpg
Existuje šestnáct druhů ořechoplodce, přičemž nejrozšířenější je ořechoplodec klandonský

Odrůdy, které mě zaujaly

K nejzajímavějším kultivarům ořechoplodce klandonského patří podle mého názoru 'Inoveris' Grand Bleu, 'Simmonds' a 'Worcester Gold'. První zmíněný pochází z Francie. Pyšní se tmavě zelenými listy se stříbrným rubem a tmavě modrými až fialovými květy. Kvete až do začátku října a díky své velikosti (nepřesahuje jeden a půl metru výšky) se hodí i do menších zahrad.

orechoplodec3.jpg
Ořechoplodec je opadavý keř nenáročný na pěstování, který se dá do zahrady zakomponovat jako podrost vzrostlejších exemplářů

Asi metrová odrůda 'Simmonds' má květy sytě modré barvy. Stejné zabarvení je typické i pro 'Worcester Gold' s listy žlutozelenými, jasně vybarvenými, úzkými s nazelenalým rubem.

Doporučujeme

Články odjinud