Jak pěstovat toulitku (Anthurium)?

Toulce, tedy exotické květy toulitek, někdy viděl snad každý. Pokud se pro pěstování těchto rostlin rozhodnete, měli byste znát jejich nároky, aby vám vydržely kvést co nejdéle, netrápily vás a vy je.

Dlouhodobější pokojové rostliny  

Rod Anthurium, jehož domovinou je Brazílie, Kolumbie, Peru, Guatemala a Kostarika, zahrnuje kolem pěti set druhů. Nové odrůdy, jež vznikly křížením, jsou běžně v prodeji a liší se od sebe barvou, velikostí a tvarem toulce. Pro pěstování v bytě se nejlépe hodí Anthurium scherzerianum s matně šarlatově červeným až temně červeným toulcem.

toulitka v květináči.jpg
Anthurium scherzerianum 

Další druhy mají více nároků na teplotu i vlhčí místnost a dobře rostou především v okenních skleníčcích a vitrínách – Anthurium andreanum se srdčitými toulci oranžově šarlatové barvy, Anthurium bakeri s ozdobnými červenými bobulemi, Anthurium crystallinum a magnificum se zeleným toulcem, Anthurium forgetii, veitchii, warocqueanum a jiné kultivary a variety.  

Týdny s květy 

Toulitky patří mezi dlouhodobé ozdoby domova, neboť každý jejich květ vydrží až několik týdnů, navíc kvetení probíhá od jara do podzimu. Období vegetačního klidu začíná v listopadu a trvá do ledna až února. V tomto čase můžete omezit zalévání rostlin a zvlhčování vzduchu, hnojení vynechejte úplně.  

Zamilovaná do světla  

V žádném případě neumísťujte tyto rostliny na přímé slunce, protože to je dokáže velmi snadno a rychle popálit. Objeví-li se na listech hnědé skvrny, toulitce okamžitě dopřejte přistínění.

toulitka - zelenorůžové květy.jpg
Násadu květů podpořte přihnojováním 

Ideální volbou je stanoviště s rozptýleným světlem, popřípadě polostín. Letní teploty by měly přesahovat dvacet stupňů Celsia, zimní by neměly klesnout pod osmnáct stupňů Celsia. Přes zimní období zajistěte vašim zeleným kráskám dostatek světla.  

Rosíme, zaléváme, vlhčíme  

Během zimního období poněkud omezte zálivku, ve zbytku roku na ní ale nešetřete – dopřávejte ji rostlinám tehdy, jakmile zemina jen nepatrně vyschne; pozor ale, ať ji nerozbahníte.

Anthuria si skutečně potrpí na vodu, ale nesmí v ní přímo stát. Nejvíce se jim zavděčíte dešťovkou či odstátou a měkkou vodou o pokojové teplotě, protože tvrdou nedobře snášejí.

Typické jsou pro ně i značné nároky na vzdušnou vlhkost – takovou, při které se začíná na listech srážet voda. V zimě sice není nutností, ale i tak by měla být nad průměrnou teplotou bytového ovzduší. 

Rostlinám roste listy podle možností, ale pozor na toulce – na ně nic necákejte, vznikly by na nich ošklivé skvrnky. V létě si můžete pomoci tak, že povrch květináče obložíte vlhkým mechem nebo samotný květináč zapustíte do větší nádoby a meziprostor vyplníte ovlhčeným mechem.  

toulitka - květ.jpg
Rudě zbarvené toulce se vyjímají v elegantních kyticích 

Hnojíme a přesazujeme

Toulitky v žádném případě neletněte! Starší rostliny přesazujte jednou za dva až tři roky, a to od března do srpna. Zeminu zvolte lehkou nebo i středně těžkou, především ale dobře propustnou – s pH pět až šest a půl. Důležitou roli hraje drenáž, která zabraňuje rozbahnění a kysnutí půdy. Rostliny přihnojujte tekutým plným hnojivem dvakrát za měsíc od března do října.  

Problémy s listy  

Pokud má toulitka hnědé špičky listů, zřejmě se jedná o důsledek suchého vzduchu v bytě, způsobeného především vlivem ústředního vytápění. Začněte jí rosit listy, případně jí je otírejte navlhčeným hadříkem. Dalším potenciálním zdrojem tohoto problému může být i nedostatek vody ve středu růžice nebo zalévání tvrdou vodou.  

Skvrny na listech s hnědým středem a žlutou okrajovou zónou jsou houbového původu. Neblahé účinky mohou mít i půdní houby – rostlina pak krní, žloutne a zahnívají jí kořeny.  

Toulitka - wingo.jpg
Růžová barva nepatří k nejznámějším  

Tento druh bývá napaden různými škůdci. Na listech mohou parazitovat puklice, na květech třásněnky. Občas se objeví i svilušky a vlnatí červci. Pokud se do toulitky pustí mšice, děje se tak vlivem nízké vlhkosti vzduchu.

Preventivně tedy začněte nadzemní části dobře svlažovat. Budete-li bojovat s mšicemi, postřikovač držte alespoň patnáct centimetrů od listů. Toulitky jsou náchylné na průvan.

Pozor, nezapomínejte, že Anthurium obsahuje látky, které mohou dráždit sliznice! Současně patří k rostlinám, které pomáhají snížit hluk a znečištění ovzduší.

VIDEO: Jak se starat o pokojové rostliny? Tyto rady vám pomohou!

Doporučujeme

Články odjinud