Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Jak pěstovat řapíkatý celer. Plus chutné recepty

Celer bez bulev, jen se silným stonkem, který přesto nepostrádá jemnou typickou vůni, to je řapíkatý celer. Pěstuje se téměř stejně jako bulvový, a přesto je stále opomíjený. Poradíme vám, jak si ho vypěstovat i jak ho využít v kuchyni.

Celer je žrout živin

Nejlépe se celeru daří na hlubokých středně těžkých, dostatečně vlhkých půdách, bohatých humusem. Vysazujeme jej nejlépe po košťálovinách, plodových zeleninách či bramborách. Vzhledem k vysoké produkci organické hmoty má celer vysoké nároky na pravidelné zásobení vodou a přihnojování dusíkem. Proto jej vysazujeme na dobře zpracovaný pozemek obohacený kompostem a přidáváme Cererit, který obsahuje pro celer důležitý bór.

Pokračování 2 / 3

Řapíkatý celer se vysévá velmi brzy

Řapíkatý celer pěstujeme z předpěstované sadby. Vyséváme jej po 15. únoru do truhlíků, rostlinky pikýrujeme a do půdy sázíme až ve druhé polovině května, kdy už není nebezpečí mrazíků, do sponu 40 x 40 cm. V případě namrznutí po výsadbě hrozí vysoké riziko vykvetení.

Celer řapíkatý se v první polovině září bělí tím způsobem, že se řapíky těsně pod listy sváží lýkem nebo provázkem a přihrnou se celé zeminou. Aby řapíky nepřijaly půdní pach, odhrneme je od povrchu půdy a až k listům uděláme „límec“ z balicího papíru. Během bělení (asi 3 týdny) nesmí přijít na řapíky světlo. Existují i velmi jemné samobělící odrůdy.

Nuget a Giant Pascal jsou rané odrůdy samovybělujícího řapíkatého celeru pro letní až podzimní sklizeň. Jsou středně odolné proti vybíhání do květu a proti napadení septoriózou.

Malachit je poloraná, středně vysoká odrůda s tmavě zeleným olistěním. Řapíky jsou silné, masité, dlouhé a vzpřímené. Vegetační doba od výsadby do sklizně je proti raným odrůdám delší o deset až patnáct dnů.

Pokračování 3 / 3

Řapíkatý celer do smoothie, k masu i do salátů

Zdužnatělé stonky řapíkatého celeru jsou příjemně aromatické, ale jemnější než celerová bulva. Silice apiol má močopudné účinky, příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, povzbuzuje chuť k jídlu. Listy i řapíky jsou bohaté na karoten, obsahují i vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor. Řapíky jsou vynikající do salátů, bez nich se například neobejde známý waldorfský salát či ovocný salát z pomerančů, jemuž dodají zvláštní kořenitou chuť i vůni. Dušené řapíky se hodí jako příloha k masu či zeleninová nádivka.

Máte-li chuť vyzkoušet recept na rychlý a dietní oběd či zdravou večeři, nabízíme vám tip na

Celerové řapíky zapékané se sýrem

400 g řapíků, sůl, citronová šťáva, pepř, 150 g strouhaného sýra, 50 g másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání, pažitka

Na větší kousky nakrájené a v osolené vodě uvařené řapíky vkládáme do vymazané ohnivzdorné mísy, okořeníme pepřem, prosypeme strouhaným sýrem, poklademe kousky tuku a zapečeme v troubě. Podle chuti pokapeme citronem a posypeme pažitkou. Jako příloha se hodí vařené brambory či tmavé pečivo.

Řapíkatý celer můžete jíst i syrový. Jen z povrchu stáhněte silnější vrstvu (jako když čistíte třeba chřest), nakrájejte ho na tenčí tyčinky a můžete ho namáčet v různých dipech a omáčkách. Celerové tyčinky doplntě tyčinkami z mrkve. 

 

Doporučujeme

Články odjinud