Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 7

Orchideje Oncidium dokáží své pěstitele potrápit. Svraštělé pahlízy či skvrny na listech patří k nejobvyklejším problémům. Proč Phalaenopsisům vadnou listy? Na vině je voda: buď je jí moc, nebo málo. Jak to rozeznat?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Skvrny na Oncidiu

Adéla Kutláková: Mám rostlinu typu Oncidium, běžně dostupnou v hobbymarketech. Na listech se jí objevily tmavší, lehce narezlé skvrny, listy jsou tečkované, nažloutlé, skrz světlo žlutě žilkované. Hlízy rostliny jsou seschlejší, než byly dříve. Jak mám postupovat?  

poradna7_1.JPG
Foto: Adéla Kutláková  

Odpověď: Tenké listy Oncidií jsou velmi citlivé a náchylné k vytváření skvrn všeho druhu. Pouze z fotografie je přesné určení příčiny téměř nemožné. Obecně lze říci, že skvrny mohou vzniknout například vlivem prostého mechanického poškození, působením savého hmyzu a vůbec nejčastěji jako projev lehčí formy houbového onemocnění (rzi).  

Chcete-li přesně znát původ skvrn na listech vašeho Oncidia, doporučuji navštívit se vzorkem poškozené tkáně zkušeného rostlinolékaře či kontaktovat Státní rostlinolékařskou zprávu, kde po dohodě zaslaný vzorek zanalyzují a poradí další postup.  

Při běžném domácím pěstování obvykle postačí rostlinu pečlivě pozorovat. V případě, že se skvrny nešíří, orchidej není bezprostředně ohrožena na životě, a není tedy důvod ke znepokojení. Letošní nově vyrostlé výhony již mohou být v pořádku. Je-li rostlina skvrnami zasažena masivněji a onemocnění se viditelně zhoršuje, je namístě rychlý zásah.  

Orchidej je třeba neprodleně izolovat od ostatních, postižené části odříznout i s částí zdravé tkáně, řez dezinfikovat drceným černým uhlím a celou rostlinu ošetřit některým ze systémových fungicidů (Previcur). Houbové choroby ale bývají velmi úporné a často nepomůže ani chemie. V takovém případě je vhodnější celou rostlinu včas odstranit.  

Staré pahlízy už většinou nepokvetou, i tak je neodstraňujte

Adéla Kutláková: Pokud rostlina již z konkrétní hlízy kvetla, znamená to, že z ní už nikdy nepokvete, a dala by se tedy odstranit? Mám větší množství orchidejí a takovéto uspoření prostoru bych uvítala.  

Odpověď: Oncidia patří k sympodiálním orchidejím. Jaký je jejich životní cyklus? Každoročně, nejčastěji v jarním období, začnou na bázích starých pahlíz rašit nové výhony, které po vyzrání a v dobrých podmínkách vykvetou. Opakované kvetení na staré pahlíze není zcela vyloučeno, ale je to jev spíše výjimečný.  

Přesto není vhodné staré pahlízy odstraňovat. Jedná se totiž o významné zásobní orgány rostliny, jejichž oddělením by orchidej byla zásadně oslabena. Staré bezlisté pahlízy lze odstranit jen v případě, že jsou zcela vyschlé nebo zasažené hnilobou, jež by mohla napadnout i zbytek rostliny.  

Má-li rostlina starých pahlíz větší počet a současně jí přirůstá několik nových, tedy je-li ve výborné kondici, je možné ty nejstarší, několik let staré, při přesazování odstranit (řez je pak nutné dezinfikovat a držet v suchu). Mějte však na paměti, že podobné zásahy se provádějí jen, je-li to zcela nezbytné.  

To ale určitě není případ vašeho Oncidia. Z fotografie je patrné, že se jedná o mladou rostlinu, pahlízky jsou svěže zelené a nesou list. Jejich oddělování nedoporučuji. Svraštělé pahlízy obvykle signalizují problém v oblasti kořenů. Proto doporučuji přesazení do kvalitního substrátu. Správný postup se dozvíte ve Fotospeciálu: přesazujeme orchideje.  

Právě probíhající začátek vegetačního období je pro takový zákrok velmi vhodný. Nově rašící výhony a jejich křehké zelené kořínky nový vzdušný substrát uvítají. Další informace o péči získáte v seriálu Jak pěstovat orchideje: tentokrát Oncidium a jemu podobné.  

Používat lesk na listy?

Adéla Kutláková: Poslední můj dotaz je, zda orchidejím nevadí, či naopak prospívá stříkání listů leskem na listy Floralife (Oasis), u ostatních pokojových rostlin mám s tímto leskem dobré zkušenosti.  

Odpověď: Lesk na listy pro orchideje doporučit nemohu. Podrobné vyjádření k jeho používání naleznete v článku Jak pěstovat orchideje: podeváté nad čtenářskými dotazy. Ve specifikaci vámi zmiňovaného výrobku je navíc uvedeno upozornění, že prostředek není vhodné používat na rostliny s dužnatými listy, k nimž patří i velká část orchidejí.  

Hadrovatění listů

Kamila Josefína Hamáková: Listy u orchidejí začaly náhle po dvou letech hadrovatět. Zkoušela jsem proto rosit více, rosit málo, nezalévat vůbec, ale nic nepomáhá, hadrovatění už zasáhlo všechny listy.  

poradna7_2.JPG
Foto: Kamila Josefína Hamáková  

Odpověď: Příčina povadlých, jakoby gumových listů většinou tkví v nefunkčních, často následkem přelití shnilých kořenech, jež vzhledem ke svému poškození nejsou schopny dodávat vodu do listů. Ty pak vadnou a nezkušení pěstitelé, v domnění, že rostliny jsou málo zalité, dopřávají svým orchidejím ještě více vody, čímž jen urychlí jejich úhyn.  

Váš případ se ale do této škatulky zařadit nedá. Orchidej na snímku vypadá, že jí voda spíše schází. V květináči nevidím žádné šťavnaté zelené kořeny. Proto je určitá šance, že smutná orchidej patří do nadějnější skupiny marodů: totiž mezi rostliny trápené suchem.  

Jak dále postupovat? Nechte orchidej důkladně napít. K tomuto účelu je nejvhodnější prosté namáčení, ale protože substrát je velmi suchý, bude se rostlina zprvu kácet a kousky kůry vyplouvat. Proto ji nejprve postavte volně, třeba do vany, a sprchou s vlažnou vodou substrát důkladně, po dobu několika minut, prolévejte.  

Pak celý květináč (s rostlinou i substrátem) ponořte do nádoby s vodou a nechte přes noc v teplém prostředí nasakovat. Pokud listům skutečně chyběla voda, měla byste už ráno pohmatem cítit, že jsou mírně tužší. Rostlinu vyjměte z nádoby, nechte okapat a vraťte na místo.  

Při další péči zvyšte zálivku. Dejte přednost měkké vodě, hnojení zcela vynechejte. Pro zvýšení kondice orchideje zkuste následující směs: 2 mililitry Biplantolu či Orchimixu + 1 mililitr Lignohumátu na 1 litr dešťové vody. Tento roztok můžete použít při každé druhé zálivce ke kořenům i pro mlžení na list. Střídejte s čistou měkkou vodou.  

Úplné vypnutí a zavodnění listů ale potrvá velmi dlouho a je pravděpodobné, že do původní pevné podoby se už nedostanou. Nově vyrostlé listy ale při správné péči budou zdravé. Květ odstřihněte.  

Pokud ani při zvýšeném přísunu vody nezpozorujete po týdnu žádné zlepšení, ani zpevnění listů, nezbude, než hledat příčinu v nefunkčních kořenech. Rostlinu vyjměte z květináče, očistěte od všeho substrátu a zkontrolujte kořeny. Další postup a rady najdete v článcích Jak pěstovat orchideje: když onemocní Phalaenopsis a Fotospeciál: přesazujeme orchideje.  

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny. 

Doporučujeme

Články odjinud