Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 14

I orchideje komunikují. Vandy vám jasně naznačí, jakou pěstitelskou chybu jste udělali. Stačí pečlivě prohlédnout jejich kořenové špičky. Jak vypadá záchranný program pro orchidej, jež přišla téměř o všechny kořeny?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Vandě zůstaly tři kořínky. Přežije?

Jana Žáková: Dostala jsem k narozeninám nekvetoucí Vandu. Než jsem nastudovala všechny rady, dospěla bohužel do velmi žalostného stavu. Ve stručnosti lze říci, že jí zašly snad všechny kořínky, zůstaly jen tři vzdušné. Nyní jsem ji zavěsila do skleněné nádoby, aby kořeny měly větší vlhkost. Na dno jsem dala dřevěné uhlí. Zdá se mi, že orchidej tvoří nový kořen. Má šanci na přežití? A jak tomu napomoci?

poradna14_2.JPG
Foto: Jana Žáková

Odpověď: Vandy jsou velmi životaschopné rostliny, ta vaše má nádherné zelené kompaktní listy a tři vzdušné kořeny k záchraně podobně vitální orchideje obvykle stačí. Důkazem je i nově rašící kořen. Dřevěné uhlí se pro své dezinfekční vlastnosti sice někdy používá jako příměs do substrátu, vždy se ale jedná o velmi malé množství (ne víc než 5 % celkového množství).

Silná vrstva dřevěného uhlí na dně může v okolí citlivých kořenů vytvořit příliš agresivní prostředí, které kořenům spíše uškodí, než pomůže. Doporučuji uhlí odstranit a nádobu nechat úplně prázdnou. Na dno můžete dát kousek mechu (ideálně rašeliník nebo bělomech, poslouží ale i jiný dostupný mech, ovšem vždy důkladně zbavený všeho hmyzu).

Zálivkový program pro Vandu s nemocnými kořeny, která bude pěstována ve váze, se zákonitě musí lišit od péče o rostlinu stejného druhu, ale ve výborné kondici, jež je volně zavěšena v okně. Ušijme tedy vaší orchideji záchranný program přímo na míru.

Kolem zbylých kořenů se snažte udržovat vyšší vzdušnou vlhkost, ale vždy tak, aby před každou další zálivkou důkladně a dlouhodobě oschly. Letní zalévací optimum je ve většině případů jednou za den (ideálně ráno), ve velmi parných dnech lze přidat odpolední zálivku.

poradna14_3B.JPG
Foto: Jana Žáková

Rostlinu mlžte výhradně měkkou vodou (buď čistou dešťovou, nebo destilovanou, jež bude obohacená kapičkou podpůrného prostředku Orchimix či Biplantol – 1 mililitr/litr). Z pohledu tvrdosti vody je hodnota té destilované rovna nule – to pro rostliny není právě optimální. Přidáním minimálního množství hnojiva se pak vyrovná ideální hodnotě čisté dešťové vody.

Jednou týdně do mlžící vody aplikujte podpůrný prostředek ve vyšší koncentraci (2 mililitry/litr) a přidejte Lignohumát (1 mililitr/litr), jenž má velmi příznivý vliv na tvorbu kořenů. Zhruba jednou za měsíc tuto zálivku zaměňte za slabý roztok plného hnojiva (Wuxal, Vegaflor – 1 mililitr/litr). Vybírejte vždy hnojivo určené i k aplikaci na list.

Takto mírné hnojení rostlině, která je v rekonvalescenci, zcela postačí. Vaše orchidej musí především zapracovat na rozvoji kořenového systému, proto zatím neužívejte ani hnojiva se zvýšeným podílem fosforu (P) určená k podpoře kvetení.

Při běžném mlžení postříkejte pouze kořeny, zmíněnou koncentrovanější zálivku hnojiva či podpůrného prostředku aplikujte na celou rostlinu. Do hnojivé zálivky orchidej nikdy dlouhodobě nenamáčejte, mohlo by totiž dojít k poškození citlivých kořenových špiček.

A jak zabránit hnilobám? Po postřiku listů rostlinu vždy obraťte kořeny nahoru a vodu, jež by jinak zůstala stát v paždí listů, důkladně vytřeste. Dbejte na to, aby na dně nádoby nestála voda, které by se kořeny trvale dotýkaly, nebo aby mech nebyl příliš mokrý. Kořeny musí vždy viset v celé své délce volně ve vzduchu, aby mohly dobře osychat.

poradna14_4.JPG
Foto: Jana Žáková  

Máte-li možnost, v teplém létě vyvěste Vandu volně ven do polostínu a pokračujte ve zmíněné péči. Na stávajících kořenech by se časem měly objevit malé bouličky, z nichž vyrazí postranní kořeny, a kořenový systém se rozvětví.

Velmi opatrně zacházejte se špičkou nového kořenu. Je to v současné době největší naděje pro vaši Vandu. Zdravý kořen roste v letním období v optimálních podmínkách poměrně velkou rychlostí. Právě kořenová špička je ale nejzranitelnější, protože není kryta ochrannou vrstvou buněk (velamenem) tak jako zbytek kořenu.

I sebemenší mechanické poškození, delší přisušení či popálení nevhodným hnojením její růst prakticky okamžitě a nadlouho zastaví. Při nedostatku vlhkosti začne zasychat – zelená část se jakoby zkracuje a šedavý velamen postupuje téměř až k jejímu vrcholu.

Při nevhodném hnojení zelená špička ve velmi krátkém čase zčerná. Další informace k pěstování Vand naleznete v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Vanda a hned v několika dílech letošní Orchidejové poradny pro začínající pěstitele (číslo 6, číslo 11 a číslo 12).

Doporučujeme

Články odjinud