Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 13

Letníte orchideje? Připomeňme si nejdůležitější zásady péče pod širým nebem. Zelené řasy v květináči značí příliš mokrý substrát, samy o sobě ale orchideji neškodí. Puklice patří k častým škůdcům. Jak s nimi zatočit?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Jak správně letnit Cambriu a Cattleyu

Slavomíra Stanková: Na podzim jsem si koupila rostlinky Cambria a Cattleya. Ve vašem seriálu jsem se dočetla, že k úspěšné indukci květů je třeba je letnit. K dispozici mám balkon orientovaný na západ. Mohla byste podrobněji popsat proces letnění? Jak mám orchideje zvykat na nové prostředí, kdy je přechodně vrátit domů a čemu se při letnění vyhnout?

Odpověď: Právě v tomto období je otázka letnění nanejvýš aktuální. Cattleya i Cambria skutečně patří do skupiny rostlin, jimž letní pobyt na čerstvém vzduchu prospívá. Stanoviště orientovaná západním směrem jsou vhodná, orchideje je ale třeba během dne důkladně přistiňovat. Podvečerní nestíněné slunce (po 17. hodině) jim již neublíží.

Na slunce zvykejte rostliny postupně, po vynesení ven je ponechte alespoň dva týdny úplně ve stínu, pak zvolna prodlužujte dobu a intenzitu vystavení slunečním paprskům. Signálem, že oslunění je příliš silné, bývá zčervenání listů. V takovém případě je třeba režim upravit.

Další podrobnosti k vašim dotazům najdete v letních radách našeho orchidejového seriálu, kde je tomuto tématu věnován velký prostor. Nahlédněte do článků Jak pěstovat orchideje: rady na květen a červen – díl II. , Jak pěstovat orchideje: rady na červenec a srpen a Jak pěstovat orchideje: rady na září a říjen.

Zelený povlak na květináčích

Stanislav Vašata: Na průsvitném květináči u orchideje Phalaenopsis se dělá zelený povlak podobný tomu, který bývá ve sklenici s vodou. Je to na závadu, nebo se nemusím ničeho obávat?

Odpověď: Pravděpodobně se jedná o běžnou, zcela neškodnou zelenou řasu. Vidíte-li přes průhledný květináč prospívající kořeny Phalaenopsisu a rostlině se napohled dobře daří, není důvod k obavám. Řasa jako taková orchideji určitě neublíží.

Otázkou zůstává, zda je prostředí v květináči, jež svědčí růstu řas, příznivé i pro orchidejové kořeny. Řasy mají rády trvalou vlhkost, zatímco substrát orchidejí by měl před zálivkou vždy důkladně proschnout. V podmínkách kolísavé vlhkosti by se jim pravděpodobně tolik nedařilo.

Zamyslete se proto, zda orchidej nezaléváte příliš – pak by totiž její kořeny byly ohroženy hnilobou z přelití. Případné chřadnutí rostliny by tedy neměla na svědomí řasa, ale nesprávná péče. Chystáte-li se přesazovat, všechen starý substrát kompletně odstraňte, květináč důkladně vymyjte a rostlinu posaďte do nové, kvalitní směsi určené pro orchideje.

Kterak poznat puklici

Tereza Jenčíková: Potřebovala bych poradit s napadenou orchidejí. Netuším, jak ji zbavit houby či plísně viditelné na fotografii. Orchidej jinak kvete, listy jdou zdravé.

poradna13_1.JPG
Foto: Tereza Jenčíková

Odpověď: Na fotografii není houba ani plíseň, dobře patrný je ale savý škůdce zvaný puklice. Není to nijak nebezpečný útočník a jeho likvidace je poměrně jednoduchá: viditelné puklice setřete vatovou tyčinkou namočenou v lihu, celou rostlinu pak ošetřete insekticidním prostředkem.

Puklice se umí dobře schovávat, a proto je snadné nějakou v záhybech rostliny přehlédnout. Všechen savý hmyz proto spolehlivě zlikvidujete pouze chemickým postřikem. Doporučit mohu Fast M, Agrion Delta či Neudorff Spruzit. Jedná se o vyzkoušené prostředky, účinné, ale šetrné i k citlivým orchidejím.

Všechny tyto přípravky jsou již naředěny do doporučené koncentrace, takže je můžete ihned aplikovat. Zhruba po deseti dnech postřik zopakujte, abyste zlikvidovala všechna vývojová stádia škůdce. Další informace najdete v článku Jak pěstovat orchideje: když onemocní Phalaenopsis.

Doporučujeme

Články odjinud