Jak pěstovat orchideje: listopadová poradna pro začínající pěstitele 1

Sympodiální a monopodiální orchideje rozezná každý, jen vědět, jak na to. Zařaďte svou orchidej do správné skupiny a hned vám bude jasné, jak o ni v zimě pečovat. Zdá se vám, že vaše Cattleya neroste? Zjistíme proč.

Jste začínající pěstitel orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Napište do naší poradny! Dotazy s kvalitními fotografiemi a podrobným popisem péče o rostlinu zasílejte na adresu hradova@mf.cz.

Do předmětu zprávy uveďte heslo Orchidejová poradna a nezapomeňte přidat své jméno a kontakt na vás, abychom vás v případě doplnění potřebných informací o rostlinách, na něž se ptáte, mohli oslovit. Nezapomeňte prosím, že prostor pod jednotlivými díly poradny i články je určen ke čtenářským diskuzím, nikoli k dalším dotazům – pro ty slouží pouze poradna.

Adela Kokosíková: Je vhodné v této době oddělit a zasadit keiki Dendrobia Stardust Firebird? Mají kořeny i pět centimetrů dlouhé. Zasazují se do kůrového substrátu?

Správný postup při oddělování keiki u tohoto druhu Dendrobia najdete v článku Jak pěstovat orchideje: potřetí nad čtenářskými dotazy. S oddělením určitě počkejte až na jaro: začátek vegetačního období je pro podobné zásahy daleko vhodnější. Při správné péči nebudou keiki spojená s mateřskou rostlinou přes zimu určitě strádat.  

Sylva Burianová: Jakým hnojivem hnojit na podzim a v zimě rostoucí mladé výhony? Mým dvěma orchidejím (Burrageara Nelly Isler a Miltoniopsis) nyní začaly růst nové výhonky, nejsem si ale jistá, jakým typem hnojiva v zimních měsících hnojit při růstu zelené hmoty.

Tady je odpověď zcela jednoduchá: nehnojte. Obecně by orchideje měly přes zimu odpočívat, zastavit růst a pouze v některých případech zdobit květem. Lehké zimní hnojení se doporučuje jen u teplomilných orchidejí, které nemají v průběhu roku žádné období klidu.

Do této skupiny patří především monopodiální orchideje, tedy rostliny jen s jedním, po celý život dorůstajícím výhonem, který tvoří jejich tělo. Kvetení u těchto rostlin probíhá kdykoliv během roku a květ se může objevit v úžlabí kteréhokoli z listů. Tvorba květů závisí především na vitalitě a správné výživě rostliny. Hlavními zástupci jsou Vanda a Phalaenopsis.

Ostatní doma běžně pěstované orchideje, včetně těch vámi zmíněných, jež náleží do skupiny oncidiovitých, se řadí k sympodiálním orchidejím, tedy k rostlinám s každoročně vyrůstajícími novými výhony (listové růžice u střevíčníků, pahlízy u ostatních orchidejí). 

Jedině nová, silná pahlíza je zárukou bohatého kvetení. Taková pahlíza může vzniknout pouze ve vegetačním období a za dodržení všech potřebných podmínek. Jednou z nich je i ustálený roční cyklus, v němž se střídá doba vegetace s dostatkem vláhy, živin a světla s dobou klidu se sníženou zálivkou bez výživy.

Oncidia milují letní světlé dny. Pokud byste v tomto období začala rostliny hnojit, vypěstujete pouze slabé a vytáhlé výhony, při nedostatku světla navíc přímo ohrožené harmonikovým růstem. Kvetení se jistě nedočkáte a oslabené rostliny, jimž bude zimní odpočinek citelně scházet, pak ani na jaře, tedy v obvyklém čase růstu, nedokáží vytvořit květuschopné výhony.

Pokuste se růst nových výhonů zpomalit. Mírně snižte teplotu a zálivku, nabídněte rostlinám co nejvíce světla. Kondici orchidejí můžete ale bez obav z nadměrného růstu posílit užitím podpůrných prostředků (Orchimix, Biplantol). Aplikovat je lze do každé druhé zálivky, vždy v poměru 2 mililitry na 1 litr měkké vody.

Letos jsem zakoupila svou první pokusnou kvetoucí Cattleyu, má temně zelené pahlízy s jedním tuhým kožovitým listem. Po odkvětu během léta začaly rašit další pahlízky, ale nyní se zastavily v růstu – lístečky se ještě nerozvinuly.

Četla jsem, že Cattleye mají období klidu, ale myslela jsem, že se dostaví až po dozrání pahlíz. Neudělala jsem někde chybu v pěstování, jak se k ní teď chovat? Zatím ji mám stále v pokojové teplotě, zalévám každých deset až čtrnáct dní, podle substrátu.

poradna1_1.JPG
Foto: Sylva Burianová

Cattleye patří k sympodiálním orchidejím, a jak je patrné z odpovědi na váš předchozí dotaz, v zimě skutečně mají období klidu. Toto období nastupuje ale nezávisle na dozrání pahlíz. Jeho spouštěčem jsou především vnější podmínky: krátící se dny, snížení teploty a zálivky, zastavení přísunu živin.

Pravý důvod se možná skrývá úplně jinde. V květináči vaší orchidejky nevidím ani jeden kořen a také substrát se mi zdá poměrně dost hrubozrnný a vysychavý. Nevím, kdy přesně jste zpozorovala zastavení růstu, ale nelze vyloučit, že příčina byla od počátku ve špatných kořenech.

Pokud ani v současné době nepozorujete v květináči či na povrchu substrátu žádné přirůstající kořeny a pahlízky stále nerostou, je načase zahájit záchranná opatření. I když roční doba na podobné akce příliš vhodná není, na jaře už by mohlo být pozdě.

Rostlinu velmi opatrně zbavte substrátu a důkladně zkontrolujte kořeny. Možná zjistíte, že zcela chybí nebo jsou duté a shnilé. Pokuste se sehnat živý mech (rašeliník, bělomech), smíchejte jej s kůrou zhruba v poměru dva díly kůry a jeden díl mechu a rostlinu do této směsi zasaďte.

Pro letošní rok ji držte na teplém a co nejsvětlejším místě. Mezi jednotlivými zálivkami nechte substrát jen proschnout, nikdy ne zcela vyschnout. Zalévejte jen měkkou vodou, do každé druhé zálivky můžete přidat jeden z výše zmíněných podpůrných prostředků v kombinaci s Lignohumátem (ten dávkujte 1 mililitr na 1 litr vody). Tato látka má velmi příznivý vliv na růst kořenů.

V létě by vaše orchidej měla být rozhodně venku. Letnění Cattleyím svědčí. Příští zimu by už ale rostlina měla strávit v chladu. Drobnější Cattleye, podobné té vaší, mohou mít v křížení chladnomilný rod Sophronitis. Pak se nazývají Sophrolaeliocattleye (Slc.) a vyhovují jim chladnější podmínky.

V případě, že se orchidej v poslední době „rozjela“, pahlízky poporostly a objevují se kořeny, přesazovat ji samozřejmě nemusíte. Rostlinu umístěte do chladnějšího prostředí hned, výše uvedenou zálivku ale dodržte. Další informace najdete v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Cattleya i v Radách na listopad a prosinec

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud