5
Fotogalerie

Jak pěstovat orchideje: kde kupovat orchideje

Chystáte se nakupovat orchideje? Dnešní článek přináší shrnutí všech možností, kde lze orchidej získat. Podíváme se do hobbymarketu, květinářství i na výstavy. Zkusíme rostliny objednat přes internet a navštívíme i pěstitele.

Jaro a léto jsou pro nákup orchidejí ideální dobou. Vegetační období vrcholí, a rostliny tak mají dostatek času na aklimatizaci v nových podmínkách vašeho domova. Neměli jste zrovna šťastnou ruku a zakoupená orchidej není právě v nejlepším stavu?

Právě teď máte velkou šanci, že se vám podaří dostat rostlinu do formy ještě před nástupem zimního klidového období, ve kterém je rekonvalescence vždy složitá. 

nákup_1.JPG
Pestré kráse Phalaenopsisu lze jen těžko odolat

Také přeprava je nyní o poznání jednodušší než v chladném období roku. Zaslání rostlin poštou i přímý přenos orchidejí z obchodu je zcela bez problémů. Jediné vážné nebezpečí hrozí nově zakoupeným orchidejím, ponecháte-li je v letních vedrech v rozpáleném voze.

Nákup v hobbymarketu: pro začátek ideální

Lákají vás orchideje, ale zatím jste k jejich pěstování nenašli odvahu? Váháte, protože máte strach, že bez zkušeností je zahubíte? Chcete orchidej darovat někomu, kdo zatím pěstoval jen fíkusy a  pelargonie? Pak se bez obav vypravte do některého z hobbymarketů.

Ceny orchidejí se v akčních nabídkách pohybují pod dvě stě korunami, takže nebude-li váš první pěstitelský pokus úspěšný, finanční ztráta tolik nezabolí. Nejvhodnějším druhem pro začínající pěstitele je bezesporu Phalaenopsis.

Nabídka těchto orchidejí je velmi široká, ceny nízké a pěstování jednoduché. Právě na obyčejném Phalaenopsisu z hobbymarketu se vnímavý pěstitel naučí, jak správně zacházet s orchidejemi, a podaří-li se, záhy poučen postoupí i k pěstitelsky složitějším, vzácnějším a dražším druhům. 

nákup_2.JPG
Cattleye v hobbymarketu nekupujte (Blc. Alma Kee)

Pro úspěšné pěstování orchidejí je nejdůležitější právě ten první krok v podobě nákupu kvalitní, silné a zdravé rostliny. Získá-li nezkušený pěstitel orchidej ve špatném stavu, péče obvykle, i přes všechnu snahu, končí nezdarem. Všechny potřebné informace ke správnému výběru orchideje najdete zde.

Zvláštní případ tvoří cennější orchideje, jako jsou třeba Vandy či Cattleye. I tyto rostliny se občas objevují v hobbymarketové nabídce. Jejich cena je ale obvykle neúměrně vysoká a kvalita, především v oblasti kořenů, nejistá. Nákup těchto rostlin zde doporučit nemohu.

Květinářství? Jak které

Z pohledu pěstitele orchidejí se květinářství dělí na dvě zásadně odlišné skupiny: první, v níž vládne personál znalý pěstování orchidejí, a druhou, ve které se k orchidejím chovají úplně stejně jako k ostatním prodávaným hrnkovým rostlinám. Jak to poznat?

Orchideje prodávané v květinářstvích obvykle najdete naaranžované v barevných keramických obalových květináčích. Neváhejte a před nákupem rostlinu z květináče vyzvedněte. Pokud z květináče crčí voda, nevěřte tomu, že orchideje právě zalévali, a běžte raději nakupovat jinam. Přelitá rostlina se bude těžko vzpamatovávat.

nákup_3.JPG
Ideální pro nákup orchidejí je Květinka, jejíž majitel či prodavač sám orchideje miluje a pěstuje. O rostliny je zde obvykle výborně postaráno, umí vám poradit a často narazíte i na méně běžné druhy. Ceny jsou ale ve srovnání s hobbymarkety obvykle trochu vyšší

Nákup přes internet: nebezpečně široká nabídka

S jídlem roste chuť: zažilo to mnoho z nás. Po čase hobbymarketová nabídka přestane stačit a pěstitel se poohlíží po něčem dalším. Hledá nové druhy, jiné barvy a typy květů. Nejširší nabídku v takovém případě poskytují internetové obchody.  Z tuzemských můžete vybírat třeba u firmy Lukscheiter, Terra Koruna či Naturalia.

Nakupovat můžete i v zahraničních obchodech (Schwerter, Wlodarczyk). Nabídka je zde obrovská, rostliny kvalitní a jednání se zákazníkem velmi vstřícné. Je ale třeba počítat s vyšší cenou orchidejí a především přidaných poplatků.

Hlavní výhodou internetových nákupů je velké množství nabízených druhů, mnoho pěstitelů také dává přednost klidnému výběru konkrétní rostliny doma u počítače. A nevýhody ? Cena rostlin se vždy navýší o poštovné a balné, delší pobyt v balíku může orchideje poškodit. A také nemáte možnost si rostlinu před nákupem osobně prohlédnout. Rozhodnutí je jen na vás.

Výstavy orchidejí: dobrá příležitost k nákupu

Stánek s prodejem orchidejí najdete nejen na každé tuzemské i zahraniční výstavě orchidejí, ale také na velkých zahradnických výstavách (Flora Olomouc, Floria Věžky) či na teraristické burze Živá exotika v pražském KD Ládví. Ke koupi je obvykle široká škála orchidejí – od hybridních Phalaenopsisů až k drobným botanickým orchidejím. 

nákup_4.JPG
Prodejní stánek na loňské výstavě v Chotči

Přednost v podobě osobního výběru rostliny zde obvykle poněkud potlačí velké množství  zákazníků: momentální nabídka závisí na koupěchtivosti návštěvníků a na průběžných dodávkách nového zboží. Bez ostrých loktů a pevných nervů se ale většinou neobejdete.

Na výstavách v Česku obvykle najdete i stánky s orchidejemi výše zmiňovaných tuzemských internetových prodejců. V případě, že jste si z jejich nabídky vybrali konkrétní rostlinu, je lepší ji přes internet zamluvit a na výstavě pak převzít. Jen tak budete mít jistotu, že daná rostlina je skutečně k dispozici.

U pěstitele Phalaenopsis nekoupíte

Další zajímavou možností je nákup orchidejí přímo u pěstitele. Tuzemští pěstitelé nabízejí především Cattleye, Paphiopedila a botanické orchideje. Osobní konzultace a výběr rostliny vhodné do daných podmínek je zkušeností k nezaplacení. 

nákup_5.JPG
K vybrané rostlině získáte u pěstitele i její přesné jméno a historii křížení

Jako bonus se vám obvykle naskytne i unikátní příležitost nahlédnout pěstiteli přímo pod pokličku: návštěva pěstitelského skleníku je zážitek, na který se nezapomíná. Kontakty na drobné pěstitele získáte na stránkách České orchidejářské společnosti a Orchidea klubu Brno.

A rada na závěr? Kupujte jen takové množství a ty druhy orchidejí, které jste schopni bez problémů zvládnout. Před nákupem si zjistěte, jaké nároky vybraná orchidej má, a zvažte, zda jí dokážete požadované podmínky nabídnout.

Myslete i na to, kdo se o rostliny postará v případě vaší delší nepřítomnosti. Antoine de Saint-Exupéry v knize Malý princ píše: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ Citát se sice týká růže, ale pro orchideje (a nejen pro ně) platí úplně stejně.

Doporučujeme

Články odjinud