Kdy, kam a jak vysadit japonskou vrbu, pravidla řezu

Kdy, kam a jak vysadit japonskou vrbu, pravidla řezu

Atraktivní, nepřehlédnutelná, zároveň ale snadno dostupná a nenáročná na pěstování. Taková je japonská vrba. Dekorativní stromek, který se hodí nejen do zahrad, ale i do malých předzahrádek a také k tvorbě živých plotů.

V zahradách budí japonská vrba (Salix int. Hakuro Nishiki) zaslouženou pozornost. A to především v období pozdního jara, kdy jsou její mladé podlouhlé lístky nádherně zbarvené. Na koncích je zdobí růžová barva, která přes odstíny krémové přechází až v sytě zelenou. Zdálky tak budí iluzi bohatě rozkvetlého stromku či keře. Během léta jsou pak listy zelené s výrazným bílým mramorováním.

Kam ji zasadit

Dařit se jí v našich podmínkách bude téměř všude. Japonská vrba nemá na stanoviště nijak přehnané nároky. Nejvíc jí bude vyhovovat slunné místo případně polostín.  Aby prospívala, potřebuje nejlépe chladnou a vlhkou hlinitopísčitou půdu. Nemusíte se ale ani bát zasadit ji na místo někde na jižní straně. V takovém případě ji ale nezapomeňte pravidelně zalévat. Jako každá vrba, i ta japonská totiž miluje vodu. Při splnění těchto podmínek si zajistíte výrazné probarvení listů a také celkově dobrou kondici celé rostliny. Dostatečná zálivka je nutná i v zimě, aby nevymrzla. Jinak se teplot pod nulou bát nemusíte, japonská vrba bez problémů vydrží i ty kolem – 30 °C.

Kterou vybrat a kdy ji zasadit?

Pokud se rozhodnete si japonskou vrbu pořídit, nebudete ji muset nijak pracně shánět. Běžně ji seženete ve větších hobby marketech se zahradní sekcí, v zahradnických centrech, ale i ve specializovaných e-shopech na internetu. Důležité je ale si před koupí rozmyslet, která z prodávaných variant se vám bude hodit lépe. Například pro živý plot zvolte tu původní keřovou, jako solitér se v zahradě se naopak bude lépe vyjímat stromek s roubovaným kmínkem ve výšce od 1 do 1,5 metru.

Obrovskou výhodou je i to, že předpěstovanou japonskou vrbu, kterou pořídíte v květináči, můžete sázet kdykoliv od jara do podzimu. Po vysazení je ale třeba zalévat ji každý den alespoň po dobu dvou, tří měsíců.

Správný řez je nutností

Jako každá vrba se i ta japonská vyznačuje bohatým obrůstáním. Stříhat či řezat ji tak budete muset minimálně dvakrát, nejlépe však třikrát do roka. Správným střihem u stromkových variant si zajistíte hezký a plný tvar koruny. První řez, ten nejradikálnější, se provádí, ještě než začne vrba rašit, tedy v únoru až březnu. Nebojte se při něm vrbu ostříhat opravdu hodně, aby se koruna hezky zahustila a získala požadovaný tvar. Během léta, přibližně v červenci až v srpnu, pak vrbu znovu zastřihněte do požadovaného tvaru. Poslední řez, ten udržovací, na vás čeká na podzim. V říjnu nebo listopadu, s ohledem na počasí, odstraňte všechny přečnívající větve.

Doporučujeme

Články odjinud