vytisknout velikost písma Jak pěstovat jahody

Téměř za měsíc začne sklizeň jahod. Jaká bude, závisí na podmínkách, jež sazenicím připravíte právě teď. Nabízíme vám užitečné rady k pěstování a podrobný přehled odrůd, které trh nabízí.

Jahody bez živin a vláhy nevydrží

Příprava půdy a dostatečná výživa tvoří polovinu úspěchu na cestě k bohaté úrodě. Jahodník je rostlina s vysokými požadavky na živiny a zvlášť náročná je na rovnoměrné zásobování dusíkem. Podle toho, kdy záhon připravujete, navezte na jeden metr čtvereční pět až deset kilogramů hnoje nebo kompostu.

Kompost můžete navézt zjara asi dva týdny před výsadbou, ale budete-li dávat hnůj, počítejte s přípravou záhonu již na podzim. Na menší plochu (nebo jen pro pár sazenic) můžete použít rašelinový substrát, který je z hlediska pH hodnot vhodnější než čistá rašelina (a také levnější).  

jahoda-ilustr.jpg
Jahody potřebují výživu 

Další hnojení během vegetace je pro jahodník nezbytné. Jednak se na jednom místě pěstuje dva až tři roky, což živiny z půdy vydatně odčerpá, jednak je vhodná výživa důležitá pro tvorbu nových srdíček, které ovlivní výši sklizně následující rok.

Před výsadbou zapravte do půdy některé plné hnojivo, například Cererit. To pak poslouží jako zásobní hnojení na dobu několika měsíců. Jahodník je rovněž náročný na dodávky vápníku, hořčíku a železa, jehož nedostatek vyvolává žloutnutí listů. Kvůli citlivosti na chlór používejte pouze bezchloridová NPK hnojiva a draselná hnojiva bez chlóru.

Vhodné je speciálně namíchané hnojivo pro jahody, například Kristalon. A také nezapomeňte, že kromě vydatné výživy má jahodník vysoké nároky na zavlažování. Nejintenzivnější zásobování vodou a živinami připadá na období mezi květem a dozráváním plodů.  

Černá fólie: je výhodná?

To je otázka, kterou si pěstitelé jahod často kladou. Záleží na tom, kolik času můžete jahodám věnovat. Jahodník lze vysadit buď klasickým způsobem na volný záhon, který je však náročný na pletí a okopávání, a plody se snadno znečistí od zeminy a rychle podléhají hnilobě.

Pohodlnější (a výnosnější) je výsadba jahodníku na hrůbky pokryté černou fólií. Ta vydrží na záhoně podle tloušťky a odolnosti vůči UV záření dva až tři roky (při dobrém zacházení i déle). 

Pro světlo je fólie nepropustná, proto se pod ní půda pěkně zahřívá a drží se pod ní vlhko, takže se snižuje potřeba zálivky. Navíc voda zteče do rýhy mezi hrůbky, čímž se podstatně sníží riziko houbových infekcí (například rhizoctonia či phytophtora). Kořenový růst jahod na hrůbcích je podstatně lepší ve srovnání s pěstováním na rovném záhonu.

jahody_folie.jpg
Pěstování na fólii šetří čas

Pěstování na černé fólii má pouze jednu nevýhodu – odpadá sice odstraňování plevele a okopávání, ale odnože samy nezakoření. Jediným řešením je odnož zasadit do kelímku naplněného zeminou a nechat ji zakořenit. Příští rok na jaře můžete vlastní sadbu použít na doplnění nebo rozšíření jahodového záhonu.  

Kdy jahodníky vysadit?

Dobře vyvinuté sazenice nebo sadbu z kontejneru můžete vysadit buď na jaře (duben, květen), nebo na podzim (srpen, září). Výhodou jarní výsadby je, že na podzim téhož roku vytvoří rostliny další sazenice, které je možno rozsadit, a také fakt, že využívají zimní vláhy a snáze se ujmou.

Vhodné období pro založení jahodovny je rovněž od začátku srpna do konce září. Rostliny mají možnost důkladně zakořenit, využívají ranní rosu a nižší noční teploty působí na jejich vývoj velmi příznivě.  

Znáte frigo sadbu?

Na první pohled vypadá frigo sadba jako ošklivé káčátko, z něhož ale nakonec vyroste silný a zdravý jahodník. Co to vlastně frigo sadba je? Bezlisté sazenice se z půdy dobývají v prosinci, balí se do tenké fólie, která zabrání vysýchání, a pak se uloží do chladícího boxu.

Při teplotě minus jeden až dva stupně Celsia pak přežijí až do doby výsadby, aniž by se vyčerpávaly růstem. Ze zkušeností pěstitelů jsou rostliny z frigo sadby odolnější vůči chorobám, zvláště pak proti fytoftoře.

jahody Elista.jpg
Odrůda 'Elista' vypadá lákavě; foto: www.jahody.unas.cz

Nejvhodnější termín výsadby spadá do období od počátku dubna až do konce června. Výhodou frigo sadby je lepší ujímání sadby i při vyšších teplotách a při menší závlaze (protože rostliny nemají listy, nevyžadují tolik vody).

Frigo sadba je sice dražší než sazenice z kontejneru, ale pěstování je rychlejší, protože tyto sazenice rostou velmi bujně již po výsadbě. Již ten samý rok budete sklízet pěknou úrodu. Jak je to možné?

Chlazené sazenice totiž mají k dispozici mnoho zásobních látek potřebných pro růst. To však neznamená, že byste neměli věnovat patřičnou pozornost přípravě půdy a vhodné výživě. V tom se pěstování frigo sadby od té „obyčejné“ vůbec neliší. 

Užitková zahrada | Drobné ovoce | Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Ovoce

Víte, jak si zajistit dobrou sklizeň jahod?

Nové odrůdy na zahradu i na balkon

jahody_kvetinac.jpg
Nemáte zahradu? Nevadí, stačí květináč!

Na zahrádce můžete sklízet jahody od konce května až do zámrazu. Hitem posledních let jsou stáleplodící odrůdy, které opakují kvetení a plodí až do konce vegetace. Mezi ně patří i oblíbené hybridní převislé jahody, jež můžete pěstovat i na balkoně.

Pamatujte ale, že živiny z truhlíku nebo květináče jahodník brzy vyčerpá a bohaté úrody se dočkáte jen pravidelným hnojením. A co s převislými jahůdkami na podzim? Z balkonu je přeneste do zahrady a založte do pařeniště i s truhlíkem nebo sazenice vysaďte na volný záhon, jinak mráz nepřežijí.  

Podrobný přehled odrůd jahodníku vám pomůže sestavit osazovací plán od raných až po pozdní jahodníky.  

Název odrůdyPlodnostVelikost plodůPevnost dužninyZvláštní vlastnosti
Rané odrůdy
'Adriana'vysokástředně velképevnánáchylná ke skvrnitosti listů
'Elvíra'vysokástředně velképevná 
'Honeyoe'střednístředně velkéměkkáodolná vůči chorobám
'Kama'střednístředně velkéměkká 
'Senga gigana'vysokáobrovskévelmi pevnástále oblíbená odrůda
'Zefyr'střednístřednípevná 
Polorané odrůdy
'Andrea'střednístředníměkkávynikající aromatiká chuť
'Aróma'střednívelképevná 
'Camarosa'vysokávelkévelmi pevná 
'Dagmar'střednívelkéměkkánáchylná k fytoftoře
'Darselekt'velmi vysokávelképevnáodolná vůči chorobám
'Dukát'střednístředně velképevná 
'Elsanta'střednístředně velképevnáv drsnějších polohách potřebuje zimní přikrývku
'Gigantella maxim'střednívelkéměkkámohutné sazenice, extrémně velké plody
'Gorela'střednívelkéměkkávelmi sladké plody
'Induka'střednístředně velképevnásilně odnožuje
'Karmen'velmi vysokáobrovskéměkká 
'Korona'střednístředně velképevnáodolná vůči chorobám, vhodná do drsnějších poloh
'Polka'malástřednípevná 
'Sabrosa'vysokáobrovskévelmi pevná 
'Senga sengana'střednístředně velkéměkkávelmi náchylná k plísni šedé
'Valika'malástřednípevná 
Pozdní odrůdy
'Bounty'vysokástředně velkéměkkásklízet probírkou, přezrává
'Elista'velmi vysokáobrovsképevnámohutná, vysadit do většího sponu
'Florence'vysokáobrovsképevná 
'Pandora'střednívelképevná 
'Pegasus'střednívelkéměkká 
'Red gauntlet'střednístředně velképevnámdlá chuť, málo aromatická
'Tenira'vysokáobrovskévelmi pevnásilně odnožuje
Remontující odrůdy
'Camara'střednívelkéměkkápřevislá
'Delikatess'malástřednípevnápřevislá
'Elan'střednívelkéměkkápřevislá
'Lidka'vysokávelképevnátéměř neodnožuje
'Mara de bois'střednístředníměkkápřevislá, velmi chutná
'Ostara'střednístředně velkéměkkávelmi silně odnožuje
'Rosana'malástředníměkkápřevislá
'Super star'střednístřednípevnápřevislá
'Temptation'střednístředně velkéměkkápřevislá, plodí velmi brzo
Měsíční odrůda
'Rujana'velmi malámaléměkkádrobné plody, nízká sklizeň

Jahody a šampaňské? Efektní, ale okoukané

Valašský koloniál je opravdu hoden svého jména. Ve svém e-shopu nabízí, jak je pro valašskou náturu typické, i dobré vínko, slivovičku a netradiční destiláty.

jahodovice.jpg
Vůně a chuť tekutých jahod vás může rozpálit i v zimě; foto: www.rudolfjelinek.cz 

Mezi nimi kraluje ovocný destilát Jahodovice, jež po prvním doušku zanechá na jazyku jemnou chuť čerstvých přezrálých jahod. Vyrábí se destilací z čerstvých jahod známé odrůdy odrůdy ‘Senga Sengana‘ a objednat si ji můžete přes internet

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2016 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě rostě několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

29.  6.  2016 |
Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

27.  6.  2016 |
Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajčat

Právě teď můžete vylepšit budoucí úrodu rajča…

22.  6.  2016 |
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

10.  3.  2016 |