Jak pěstovat čtyřboč aneb novozélandský špenát

Běžně užívané označení novozélandský špenát je pravdivé jen napůl. Se špenátem totiž tuto rostlinu spojuje pouze jejich obdobné využití v kuchyni. Jaké jsou tedy přednosti čtyřboče a jak ji pěstovat?

Exotika od protinožců

I když u nás není oproti dobře známému špenátu tato listová zelenina příliš rozšířena, rozhodně není žádnou novinkou. Pochází z Nového Zélandu, ale zároveň i z dalších oblastí Austrálie a Oceánie.  

Do Evropy ji přivezl legendární kapitán James Cook ze své první cesty kolem světa už v roce 1771. Původně byla řazena do čeledi kosmatcovitých, ale dnes patří všech jejích šedesát druhů do samostatné čeledi.

Kromě označení novozélandský špenát má botanický název Tetragonia, česky čtyřboč, který dostala podle netypických čtyřbokých plodů.

čtyřboč_3.jpg
Počítejte s tím, že čtyřboč se rozroste 

V literatuře i na trhu ji najdete pod označením Tetragonia expansa či Tetragonia tetragonioides, neboli čtyřboč rozložitá, respektive rozkladitá. V zemi svého původu se jí přezdívá také dingův špenát nebo zelí, podobně jako u nás máme psí víno či psí petržel.  

Lepší než špenát?  

V čem se čtyřboč vyrovná pravému špenátu a v čem je lepší? Kromě toho, že se z ní dá připravit stejná příloha, má využití v zeleninových salátech – ostatně v zemích svého původu je považována za salátovou zeleninu.  

Její nespornou výhodou je, že vytváří až metr dlouhé stonky, a jak název T. expansa napovídá, rychle se rozrůstá, takže rodinné kuchyni zajistí dostatečný přísun listů po celou dobu vegetace už jedna či dvě rostliny, přičemž sezonní sklizeň může dosáhnout až pěti kilogramů zelené hmoty na rostlinu.  

Velkým plusem také je, že oproti špenátu nehořkne ani při nasazení na květ. Nevýhodou naopak určitá náročnost na pěstování, chcete-li mít chutné listy s velkými výnosy.  

Se špenátem však nemusí čtyřboč nijak soupeřit, protože hlavní doba její vegetace je v létě, a tak ji lze dobře využít v období mezi sklízením jarních a podzimních odrůd špenátu.  

Vyzkoušejte její pěstování!  

Čtyřboč se pěstuje jako jednoletá rostlina. Má dlouhé období klíčivosti a poměrně pomalý počáteční růst, proto je vhodnější předpěstovat si sazenice. Výsev semen pro předpěstování se provádí obvykle v dubnu.

Na záhony je vhodnější semena vysévat, až když nehrozí přízemní mrazíky. Kromě semenného rozmnožování můžete získat další exempláře z řízků dospělé rostliny.  

čtyřboč_1.jpg
Ochutnejte něco netradičního; foto: Semo 

Centimetr velké semeno je velmi tvrdé; aby se zvýšila šance jeho naklíčení, nechá se dva dny bobtnat ve vodě na teplém místě, poté se vysadí do množárenského substrátu a uchovává na teplém a světlém místě.  

Předpěstované sazenice se mohou vysazovat na záhon nebo do nevytápěného skleníku až po „ledových mužích“, neboť čtyřboč není ze své pravlasti uvyklá na mráz ani studený vzduch. Protože pokryje během vegetace velkou plochu, doporučuje se spon mezi jednotlivými sazenicemi okolo osmdesáti centimetrů.  

Ze skleníku bude lepší

Zkušenosti pěstitelů ukazují, že čtyřboč pěstovaná volně na záhonu nedosahuje takové kvality jako ze skleníku. Listy narůstají malé a bývají tuhé podobně jako u hlávkového salátu pěstovaného venku. Kvalitních výsledků lze dosáhnout jen zajištěním tepla a vyšší vlhkosti, což odkazuje na původ rostliny.  

Nemáte-li skleník, postačí překrýt rostliny pórofólií nebo netkanou textilií, čímž se vytvoří potřebné mikroklima. Velmi důležitá je pro výnosy i kvalitu listů zálivka. Ta musí být, zvláště za teplého a suchého počasí, vydatná. Zakryjete-li rostlinu tak, aby k listům nemělo přístup světlo, podobně jako u čekanky nebo pampelišky se dočkáte křehké jemné salátové zeleniny.  

S plody navíc pryč

Po skončení vegetace porost nevyhazujte, ale zaryjte do půdy, poslouží jako zelené hnojivo. Čtyřboč se sama vysemeňuje a v místech s teplejším podnebím může zaplevelit okolí mateřské rostliny, proto je lépe nenechávat na rostlině dozrávat přebytečné plody, jejichž semena nevyužijete pro příští výsadbu.  

Stříhat, nebo zaštipovat?  

Způsob sklizně dělí pěstitele na dva tábory. Jedni stříhají celé lodyhy, ze kterých teprve oberou listy. Na nových lodyhách pak mají opět narůst velké listy.

čtyřboč_4.jpg
Vyzkoušejte oba způsoby sklizně a rozhodněte se pro ten, jenž vám bude lépe vyhovovat

Druzí odštipují nebo odřezávají pouze vrcholové výhony s několika listy, aby se rostlina stále rozvětvovala, a poskytovala tak další výhony s mladými listy. Jak toto dilema vyřešit? 

Vyzkoušejte oba způsoby najednou, stačí k tomu i jediná rostlina. Uvidíte, který vám bude více vyhovovat. Sklizeň začíná zhruba po dvou měsících od výsevu a trvá až do konce října, přesněji do prvních mrazíků.  

Její konzumace vám prospěje  

Nejvyšší podíl v čerstvě utržených listech tvoří voda (až 90 %), další procenta patří bílkovinám, cukrům a bezdusíkatým látkám. Čtyřboč obsahuje provitamin A, je bohatá na vitamin C jako citron. Má stejně vysoké procento kyseliny šťavelové jako špenát.  

Kde a za kolik ji seženete 

Ceny sáčků se semeny se pohybují mezi devíti až patnácti korunami. Pokud je neseženete v nejbližším zahradnictví, můžete si semena objednat například u těchto firem:

čtyřboč_2.jpg
Zelenina by se měla pravidelně objevovat v našem jídelníčku; foto: Seva-Flora

Jak čtyřboč zužitkovat v kuchyni?  

Kromě tradičního využití ve formě přílohy ze sekaných listů nebo protlaku můžete listy přidat do salátů, polévek, výborné jsou do vaječných omelet. Protože však velké procento kyseliny šťavelové dodává čtyřboči charakteristickou příchuť, ve které si nemusí každý libovat, je možné se jí před kuchyňskou úpravou zbavit spařením listů vroucí vodou.  

Recepty pro dobrou chuť  

Novozélandský špenát s jablky  

  • miska čerstvých listů novozélandského špenátu (čtyřboče)  
  • 2 nakyslá jablka  
  • kysaná smetana nebo jogurt  
  • citron  
  • vlašské ořechy 
  • sůl 

Listy operte ve studené vodě, nakrájejte na proužky. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo je nakrájejte na malé kostičky. Pokapejte je citronem, který zpomalí hnědnutí, a promíchejte se špenátem.  

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a přidejte ke směsi. Do kysané smetany vmíchejte sůl podle chuti, můžete přidat ještě trochu citronové šťávy pro zvýraznění. Nalijte na směs a dobře promíchejte. Nechte ještě chvíli vychladit v chladničce.  

Omelety se čtyřbočí  

  • 3 vejce  
  • 100 gramů strouhaného tvrdého sýra (například Eidamu)  
  • čtyřboč (2 hrsti listů)  
  • 2 až 3 cibule  
  • 1 decilitr mléka  
  • 1 lžíce mouky  
  • worchesterová omáčka  
  • špetka pálivé papriky (nebo kávová lžička sladké)  
  • sůl  
  • olej nebo tuk na smažení  

Oprané a okapané listy čtyřboče nakrájejte na nudličky, cibule na kostičky a společně nechte zpěnit na tuku. Z vajec, sýra, mléka a mouky si připravte směs na omelety.  

Dochuťte solí, worchesterem a paprikou, nakonec do směsi vmíchejte zchladlou cibuli a čtyřboč. Na rozpálené pánvi usmažte postupně omelety, které můžete před podáváním ještě dozdobit sekanou pažitkou, pokrájenými rajčaty a podobně.  

Čtyřboč se slaninou  

  • miska listů čtyřboče  
  • slanina 
  • cibule 
  • pepř
  • sůl

Listy operte a krátce spařte ve vroucí osolené vodě. Přendejte je na sítko a nechte okapat. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky a vhoďte na rozpálenou pánev. Když se začne slanina roztápět, přidejte nasekané listy čtyřboče a dochuťte je solí a pepřem. Promíchejte a nechte směs podusit. Vhodnou přílohou je slaný rohlík.

Doporučujeme

Články odjinud