Brokolice patří k nejzdravějším a současně oblíbeným, chutným zeleninám. Pokud se ji naučíte pěstovat, můžete ji mít k dispozici čerstvou od června až do listopadu. Poradíme vám, jak se o sazeničky postarat tak, aby dobře prospívaly, a vy se tak mohli radovat z bohaté sklizně.
Brokolice (Brassica oleracea var. botrytis italica), původem ze Středomoří, je jedlá rostlina z čeledi brukvovitých, která obsahuje kromě množství vitaminů (C, A, B1, B2, E) a minerálních látek také vlákninu a kyselinu listovou. Pochutnat si můžete nejen na jejích nerozvitých poupatech, ale i na mladých výhoncích a listech. Patří mezi košťáloviny, rostliny se silnou lodyhou. U nás se dá tato zdravá zelenina pěstovat prakticky po celé republice včetně míst s vyšší polohou. Jak na to?
Vhodná zemina
Pro brokolici připravte dobře propustnou, vlhkou, avšak odvodněnou půdu s dostatkem živin (ideální je podzimní prohnojení), jako optimální pH se udává 6,4–7,5. Brokolici vyhovuje záhon v první trati. V době růstu potřebuje přihnojení dusíkem a pravidelnou závlahu – poškození náhlým suchem ji brzdí ve vývoji stejně jako kolísání teplot a mívá za následek tvorbu řídkých růžic.
Stanoviště a výsadba
K výsadbě vybírejte slunná, teplá stanoviště, která jsou chráněná před větrem. Rostlinky vysazujte do sponu cca 45 x 45 centimetrů a místo kolem nich dobře zamulčujte, pomůžete tím v půdě udržet vláhu a zamezíte růstu plevelů.
Brokolici neumísťujte do záhonů, v nichž jste v předchozích dvou pěstebních sezónách měli některou z košťálovin, abyste předešli nádorovitosti košťálovin. Vhodnou předplodinou jsou luštěniny, které půdu obohatí o humus a dusík.
Sazenice a semena: Kdy sázet, kdy sklízet
Sazenice této zeleniny se dají buď rovnou koupit, nebo, disponujete-li k tomu vhodnými podmínkami, vypěstovat ze semen. Během sezony máte tuto možnost hned třikrát. Semena se vysévají v únoru až březnu pro ranou červnovou sklizeň, začátkem dubna pro sklizeň během prázdninových měsíců nebo potom v červnu, kdy sklizeň vychází na říjen a listopad.
Při výběru semen platí, že hybridní odrůdy tvoří větší růžice, mají kratší vegetační dobu a bývají odolnější při výkyvech počasí. Volit můžete ze dvou typů: brokolice stonková (chřestová) tvoří vícero menších růžiček, které sklízíte postupně, brokolice květáková tvoří jednu velkou středovou růžici, jež se sklízí najednou.
Sazenička je připravená k výsadbě do záhonu, když má minimálně tři pravé listy. Důležité je, aby byla pěkně rostlá, v dobré kondici, ne vytáhlá. Máte-li skleník, brokolici předpěstujte v něm. Jakmile semena vzejdou, snižte teplotu na cca 12 až 14 stupňů Celsia, a jakmile vytvoří první pravé lístky, teplotu zase zvyšte. Předejdete tím zmíněnému vytahování sazenic.
Brokolici sklízejte, jakmile je vrcholová růžice pevná a květní poupata nerozvinutá. Pokud se už objeví žluté kvítky podobné řepce, znamená to, že brokolice přezrála – ale i tak ji můžete zkonzumovat. Po sklizni vrcholové růžice nechte brokolici rozhodně ještě v záhonu! Vyrostou na ní růžice postranní, sice menší, ale stejně dobré. Koncem sezony vydrží tato zelenina i slabší mrazíky, a tak můžete mít přísun vitaminů docela dlouhou dobu.
Škůdci a jak na ně
Brokolice bývá často napadána dřepčíky, což může vést především u mladých rostlin k jejich úhynu. Výsadbu proto udržujte ve vlhku, které nemají tito škůdci rádi, a překryjte ji netkanou textilií tak, aby se k ní nedostali. Škůdce od brokolice odrazují i lichořeřišnice či celer rostoucí v její blízkosti.