5
Fotogalerie

Jak na to: výsadba révy vinné

Réva, to nejsou jen do dáli se táhnoucí vinice. Pár sazenic stolních odrůd dokáže krásně obrůst pergolu s venkovním posezením a pro šťavnaté hrozny vám v létě bude stačit jen natáhnout ruku.

Mít vlastní vinici a z jejích plodů plný sklep dobrého moku není nesplnitelný sen, ale vyžaduje víc námahy a času, než si běžný zahrádkář amatér může dovolit. Přesto se není třeba tak úplně vzdát – udělejte si radost alespoň v malém.

réva-plodící.jpg
Radost a nadšení z první úrody pochopí jen ten, kdo je zažil na vlastní kůži 

Réva se totiž výborně hodí i jako popínavá rostlina pro různé pergoly, loubí a podobně. Tam, kde to drsnější klima nedovoluje, se dá s úspěchem pěstovat ve skleníku. Máte-li tedy chuť stát se „vinaři“, nic vám nebrání zkusit to i v omezených podmínkách.  

Není víno jako víno  

Pro malopěstitelské účely se nejlépe hodí takzvané stolní odrůdy, což je označení pro druhy révy vinné určené především k přímé spotřebě, nicméně i z nich lze vyrábět lehká vína. Jako stolní se dají pěstovat i některé známé moštové odrůdy – například Muller Thurgau.

Pro stolní odrůdy mluví zásadní fakt, že mají větší výnosy než moštové. Velikost úrody a chuť vína je závislá na mnoha faktorech: půdě, teplotě, slunečnímu svitu, srážkách, ale i přístupu samotného vinaře.

Ve vinařském jazyce se toto vše ukrývá pod pojmem „terroir“, který začali používat již v jedenáctém století benediktinští a cisterciáčtí mniši, zabývající se vlivem půdy na víno.  

Čím začít?  

První bude výběr vhodného místa. Réva je teplomilná rostlina, proto se jí daří v teplých polohách na dobře osluněných místech. Potřebuje také teplou, záhřevnou půdu.  

Při výsadbě v zahradě jí bude dobře například u jižní či jihovýchodní strany zdi nebo plotu, kam svítí většinu dne slunce a kde je chráněná před studeným severním větrem. Dobře osluněné a pokud možno chráněné místo jí vyberte i tehdy, budete-li chtít, aby vám vytvořila přirozenou optickou clonu tím, že ji necháte pnout po pergole nebo dělicí stěně.

réva.jpg
Réva byla oslavována už v biblických textech 

Ve venkovních podmínkách se bude révě vinné dobře dařit do nadmořských výšek tři sta metrů; má-li vytvořeny příznivé podmínky, dá se pěstovat až do pětisetmetrové nadmořské výšky.  

Počet sazenic se bude řídit nejen vaší představou velikosti úrody, ale daným způsobem pěstování (vedením) s ohledem na prostor, který révě na zahradě můžete poskytnout, případně velikostí skleníku.  

Při pěstování u zdi formou takzvané palmety, kdy se réva rozrůstá podél zdi do šířky, dodržte vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi čtyři až pět metrů. Pro pergoly a loubí, po nichž se sazenice mají pnout do výšky i šířky, bude vzdálenost záviset na tom, zda je povedete více do výšky nebo do šířky.

V případě, že chcete révu pěstovat na volném prostranství, například na jižním svahu pozemku, pro ni musíte vytvořit opory. Vzdálenost mezi sazenicemi pak bývá jeden metr. V prvních letech záleží především na vypěstování rovného kmínku. Tomu dopomáhá opěrný kůl, jenž může být z nejrůznějších materiálů: dřeva, kovu nebo plastu.

réva-stříhání.jpg
Stříhání révy je třeba přizpůsobit druhu vedení, které zvolíte 

Podle způsobu vedení révy (nízké, střední, vysoké) bude třeba vytvořit pro rostliny podpůrné konstrukce, po kterých se budou od třetího roku pnout. Jsou to různé typy pergol či drátěnek. Mezi nosné sloupky a případně trámky se napíná nosný a vodicí drát.

Různé způsoby vedení a opor najdete podrobně popsané například na stránkách: www.vinarstvibukovsky.cz/pestovani/vedeni_stol.html. Pak už zbývá „jen“ vyhloubit pro správně vybrané a nakoupené sazenice jámy a pustit se do sázení. A jste na startu.  

Nejvhodnější odrůdy vinné révy  

Základním vodítkem při výběru révy vinné je nadmořská výška a jí dané klimatické podmínky. Réva je poněkud rozmazlenější slečinka a ne každá odrůda bude dobře prosperovat v půdě, kterou máte na zahradě. Při nákupu je proto nejlepší nechat si od odborníků vybrat nejvhodnější odrůdu přímo pro vaši zahradu.

Nejvhodnější odrůdy révy vinné
pro skleníky
Bílá Venuše, Aron, Panonia Kincse, Vitra, Arkadia
Červená Kodrjanka, Kardinal
pro teplá stanoviště
Bílá Irsai Oliver, Muškát Otonel
Červená Ajvaz, Onyx
do 300 m n. m.
Bílá Chrupka Jalabertova, Julski biser, Diamant, Opál, Muller Thurgau, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Topas, Lena, Suručenskij bělyj
Červená Modrý Portugal, Vitra, Lukas, Karneval, Svatovavřinecké
do 500 m n. m.
Bílá Čabaňská perla, Chrupka bílá, Vostorg, Jana, Madlenka královská
Červená Chrupka červená, Olšava, Karbola

Výsadba sazenic  

Sazenice je nejvhodnější vysazovat na jaře zhruba od poloviny dubna do poloviny května, ale do výsadby se můžete pustit i na podzim, nejlépe v říjnu.  

V místě, kam chcete rostliny vysadit, si nejprve vytyčte vzdálenost jednotlivých sazenic a zatlučete zde opěrné kolíky. Při výsadbě ke zdi nebo k pergole musí od nich být jáma vzdálená alespoň šedesát centimetrů. Ve vyznačených rozestupech vyhloubíte jámy hluboké kolem čtyřiceti centimetrů a široké na šířku rýče.

AZ_výsadba_vinné_révy.jpg
Nebojte se odstranit vše přebytečné, rostlině tím prospějete

Sazenicím před výsadbou upravte kořeny – seřízněte je nebo zastřihněte na délku kolem osmi až deseti centimetrů a nejsilnější výhon seřízněte na jedno až dvě očka. Takto připravené sazenice namočte na několik hodin do vody nebo hodně řídké hliněné kaše. 

Do připravených jam umístěte sazenice tak, aby štěpový koneček s očky vyčníval několik centimetrů nad povrch půdy a směřoval ke kůlu nebo zdi. Kořeny je třeba v jámě pečlivě rozložit na všechny strany a jejich konce nasměrovat mírně dolů.

Poté kořeny opatrně zasypte zeminou, asi do poloviny jámy. Nasypanou zeminu stlačte (ušlapte), aby mezi kořínky nezůstaly vzduchové bubliny. Nyní každou sazenici zalijte asi pěti litry vody a nechte ji vsáknout. Jámu zasypte, opět dobře ušlapte a nad štěp s očky navršte kopeček nakypřené zeminy, aby očka překrývala alespoň o tři až pět centimetrů.  

A co dál? 

V dalším období budete muset kopeček zeminy opatrně kypřit, aby se rašící výhon dostal lehce na povrch. Na jaře, až výhon vyroste do deseti až patnácti centimetrů výšky, zeminu opatrně odhrňte. Objeví-li se nad povrchem takzvané rosné kořínky, seřízněte je a stejně postupujte během celého vegetačního období.

réva-nakopčení.jpg
Očka se na jaře probudí k životu 

Výhon seřízněte na jeden pupen tak, aby zůstal jen jeden silný výhon. Odstranění kořínků a výhonů neprovádějte za slunečného počasí, aby nedošlo k vysychání kmínku.

Průběžně odstraňujte také plevel a při přílišném suchu sazenice zalívejte. Zdárný růst révy bude dále záviset především na pravidelném řezu prováděném v průběhu vegetačního období. O tom více zase na jaře.  

Kde si obstarat sazenice  

Sazenice jsou běžně k dostání v zahradnických centrech či na zahrádkářských výstavách a seženete je i přímo u vinařů, kteří je mívají podstatně levnější. Na jejich stránkách najdete i přehled prodávaných odrůd s popisem (například na http://sweb.cz/janik.jantar, www.vinarstvibukovsky.cz, http://zahradnictvi-jonas.webpark.cz).   

VIDEO: Herec Pierre Richard si zasadil v Praze vinnou révu. Podívejte se na jeho krátký projev:

Doporučujeme

Články odjinud