6
Fotogalerie

Jak na renovaci nátěrů starého nábytku či dveří?

Nejspíš to každý známe. Přestěhujeme se do nového bytu a pořídíme si nábytek dle vlastních představ. Je krásný, neoprýskaný, barva přesně odpovídá té, kterou jsme si vysnili.

Za pár let však zub času neúprosně zahlodá… Nám pak nezbude nic jiného, než si pořídit opět nábytek nový, nebo se můžeme pokusit ten stávající zrenovovat. Jak tedy na to?

Pokud se rozhodneme pro renovaci nátěrů v interiéru, ať se již jedná o nábytek, dveře, dveřní obložky, schodiště apod., musíme především zvolit správný pracovní postup a vybrat si vhodné nátěrové hmoty.

Jak správně postupovat při renovaci starých nátěrů?

Nejdříve musíme z povrchu nábytku (dveří, obložek, schodů) odstranit staré nesoudržné nátěry, které se loupou, či jsou silně poškozené. Odstranění starých syntetických nátěrů můžeme provést opalováním horkovzdušnou pistolí nebo chemicky odstraňovačem nátěrů a následně přebroušením. Pokud byste chtěli staré nátěry odstranit louhováním, je rozumnější tuto variantu ponechat odborníkům, protože při neodborném provedení můžete narazit na problém s nátěrem novým.

shutterstock_15189532.jpg

U vodou ředitelných nátěrových hmot je možné použít také odstraňovače starých nátěrů. U této varianty je však velká pravděpodobnost, že budete muset proces opakovat. Pokud se rozhodnete pro použití horkovzdušného náčiní, pozor na akrylátové barvy. Akryláty se chovají jako termoplasty. Vlivem horkého vzduchu se mění v hmotu podobnou žvýkačce. Je tedy dobré povrchy, kde byl původně akrylátový nátěr, obrousit. Při broušení povrchu akrylátů je dobré po celou dobu broušení povrch zvlhčovat intenzivně vodou. Poškozená místa, kde chybí dřevo, opravte brusnou pastou na dřevo.

Pokud požadujete určitý barevný odstín, můžete si jej sami nastavit mísením odstínů. Opravený povrch se nebude drolit, bez problému se může frézovat, brousit nebo hoblovat. Při hlubším poškození naneste více vrstev. Po odstranění nátěru musíte povrch vždy dokonale přebrousit, případně opravit brusnou pastou a přebrousit. Přípravu povrchu před nanášením nového nátěru provádějte vždy velmi pečlivě. Pečlivost se vám rozhodně vyplatí!

shutterstock_147381611.jpg

Jakmile je povrch připravený, musíme zvolit vhodný nátěrový systém. I když si správně nastavíte odstín brusné pasty – tmelu tam, kde bude zapotřebí rozsáhlého tmelení, nebude příliš dobré použít transparentní nátěr nebo oleje. Pozor také na plochy, které byly původně ošetřeny fermeží, oleji, hydrovosky a podobně, protože nebudete moci renovovat vodou ředitelnými systémy. Zde hrozí špatná adheze – puchýře, loupání, praskání povrchu a podobně. V těchto případech zvolte syntetický nátěr.

Také nezapomeňte, že při přetírání syntetických podkladů, například na oknech, dveřích a podobně, které nebyly úplně odstraněny, vodou ředitelným akrylátovými barvami, hrozí popraskání – potrhání povrchu. Na vině je špatné ukotvení akrylátu k alkydu. Akrylátové barvy  s dobrou adhezí k alkydům ale existují.

Oleje, olejovosky a vosky

V současné době se stále více zákazníků přiklání k nátěrům přírodními oleji, olejovosky a vosky. Působí velmi přirozeně, starší nábytek dokážou skvěle oživit a vdechnout mu jeho původní výraz. Aplikace těchto nátěrových hmot je velmi jednoduchá. První vrstva se nejčastěji aplikuje štětcem. Při nanášení musíte přebytečný olej stále stahovat štětcem a zabránit tak vytvoření louží. Nechte jej 20 min. zasychat, nevsáklý přebytečný olej důkladně vytřete savým hadříkem a silně poté silně rozleštěte. Tuto otevřenou dobu pro zpracovatelnost oleje si dobře pohlídejte. Příliš zaschlý olej je prakticky nezpracovatelný.

Altan bez poza 2.jpgClou_plech_Olejlazura.jpgClou_plech_venkovniolej.jpg 
Foto: Building plast

Rozleštěný povrch nechte schnout nejlépe do druhého dne, poté lehce strhněte „chloupky dřeva“ jemným papírem č. 200-220. Je dobré nespěchat a první vrstvu nechat skutečně velmi dobře zaschnout. Pokud tak neučiníte, můžete zpomalit zasychání druhé vrstvy. Pokud necháte zaschnout „loužičky“ bude problém. Lesklou loužičku můžete jedině odbrousit a místo opravit, ne-li celou plochu. Druhý nátěr provedete stejně, jako první. Nezapomeňte opět setřít přebytečný olej a velmi dobře rozleštit. Druhý nátěr je konečný a již se nebrousí. Při aplikaci olejů na velké plochy použijte excentrickou brusku a leštící pady. Dřevo můžete pod oleje mořit mořidly, nebo použít pigmenty do olejů dle vzorkovnice.

shutterstock_267558677.jpg

Při renovaci oleji a olejovosky mějte na paměti, že hadry znečištěné těmito produkty se mohou samy vznítit.  Dávejte je proto do nádoby a zalévejte vodou.

Autor článku: Building plast

Doporučujeme

Články odjinud