Jak na přestavbu bytového jádra

Jak na přestavbu bytového jádra

Stavební boom se netýká jen novostaveb a velkých developerských projektů. Investuje se i do rekonstrukcí běžných bytů v panelácích. A začíná se u jejich jader.

Slovo panelák se sice nestalo synonymem luxusního bydlení, postupně ale ztrácí pejorativní nádech. Současné možnosti rekonstrukce bytů v panelových domech totiž umožňují i z původně nevzhledných typizovaných prostor socialistických „králíkáren“ vytvořit zajímavé a komfortní bydlení podle nejrůznějších představ investorů.

Komfort kontra umakart

Cesta ke změně zpravidla vychází od pověstných bytových jader. Jen málokdo si dovede spojit představu moderního a komfortního bydlení s opotřebenými umakartovými příčkami vymezujícími často zcela nevyhovující dispozici koupelny a sociálního zařízení s návazností na kuchyňskou linku. ještě před posuzováním možností rekonstrukce si připomeňme některé typy bytových jader a jejich historii. Na našich sídlištích se můžeme setkat s bytovými jádry z časového rozmezí let 1958–1990 (respektive 1992). Bytová jádra jsou ve stávajících systémech budov v různých stupních přestavby. Nejstarší typy jader již většinou dosloužily a vynutili si rekonstrukci již dříve. Současnost se tedy týká nejvíce bytových jader typu označovaného B6 (z let 1964–1987) a B10 (1980–1990).

Konstrukční omezení

Při modernizaci bytových jader si musíme uvědomit určitá omezení. Jde především o šachty se svislými trasami instalačních rozvodů větracího potrubí, které jsou situačně vázány na polohu instalačního prostupu ve stropní konstrukci, a proto nelze měnit jejich polohu v dispozici bytu. Kromě toho nás ale při rekonstrukci bytového jádra kromě rozpočtu nic příliš neomezuje. K rekonstrukci můžeme přistupovat různými způsoby.

Na půl cesty...

Nejschůdnější variantou jak z pohledu narušení provozu bytu, tak z hlediska financí je pouhá výměna vybavení jádra (armatury, keramika...) při zachování dispozice a bez zásahů do rozvodů. Jeví se ale jen jako řešení „havarijních“ stávajících podmínek a měla by být jen mezistupněm k další rekonstrukci. Nemůžeme od ní totiž čekat velký efekt pokud jde o estetiku ani komfort.

Přestože neměníme radikálně podobu bytového jádra, můžeme si „pohrát“ např. s variabilitou materiálů. Pro vanu a umyvadlo se nabízí jako vhodný materiál plast na bázi akrylátů nebo vybereme nové zařizovací předměty ze zdravotní keramiky. Oba materiály umožňují vysokou variabilitu v barevném i tvarovém provedení. Barevná změna se nabízí i v případě WC a prostor toalety i pouhou výměnou zařizovacího předmětu získá nestandardní vzhled.

...a dál

Většího efektu docílíme, pokud se rozhodneme pro změny v dispozici koupelny nebo výměně vany za sprchový kout. Ty budou vyžadovat úpravu instalací vody, kanalizace, elektrorozvodů a zasáhnou do obvodových konstrukcí jádra. Původní rozvržení velikosti jádra a vstupů ale zůstane ještě zachováno. V tomto případě bude již nutné vyzdění obvodových stěn a zřízení nových obkladů a podlahy.

Naše kreativní nápady ale stále bude omezovat velikost daná rozměry původního jádra. Vzhledem k rozsáhlejší rekonstrukci a modernizaci je možné více měnit tvar, typ a polohu zařizovacích předmětů. WC je výhodnější ponechat ve stávajícím stylu. Doporučuje se pouze výměna klozetového zařízení s nízko položenou nádržkou s dvojčinným splachováním a záměna všech výtokových armatur a dvojčinného splachovače za úsporné armatury.

Radikální řez

Pokud chceme opravdu výraznou změnu, můžeme zasáhnout do dispozice jádra ve větší míře. Samozřejmostí bude zrušení veškerých umakartových příček, jejich náhrada zděnými a změna celé dispozice jádra. Lze změnit umístění a počet vstupních dveří, spojit prostor koupelny a WC a realizovat zcela nové dispoziční řešení hygienických prostorů včetně změny půdorysu původního jádra. Je třeba zvážit, zda propojení prostoru a zrušení samostatného WC se nestane nevýhodou a tím nesníží provozní komfort. Zde je nutno zohlednit stávající i budoucí počet osob, který daný byt užívá i bude užívat.

Při tomto radikálním postupu je také třeba dbát na legislativu apro tento typ rekonstrukce již nechat zpracovat projekt a získat stavební povolení. Takový zásah je samozřejmě dobré spojit s rekonstrukcí celého bytu, jednak bude zajištěna návaznost prací a jednota celé architektonické koncepce, jednak je finančně výhodnější řešit jednu vetší zakázku než několik menších (o narušení běžného provozu domácnosti nemluvě).

Formality v ceně

V současném stavebním boomu se řada firem specializuje na rekonstrukce panelových domů a bytových jader zvlášť. Neměl by proto být problém sehnat tu, jež má spolehlivé reference. Kromě vlastní realizace záměru dnes některé firmy nabízejí vyřízení formalit spojených s plánovanou rekonstrukcí. Jejich servis zahrnuje např. obstarání stavebního povolení, technické zprávy, vyřizování stavebních výkresů a stavební dokumentace, statické posouzení, vyjádření hasičů a hygienika apod., cena se ale příslušně zvýší.

Doporučujeme

Články odjinud