5
Fotogalerie

Jak a kde skladovat sklizenou úrodu

Nastává sklizeň úrody. Problémy se mohou vyskytnout už při jejím skladování: zelenina i ovoce se často kazí a napadají je nejrůznější choroby. Poradíme vám, jak jim předcházet a sklizené plody zachovat co nejdéle zdravé.

Řada zahrádkářů skladuje úrodu na zcela nevhodných místech s vysokou vzdušnou vlhkostí a často ve špatných nádobách. Uložené plody pak napadnou plísně či hniloba.

Pro skladování vyberte jen naprosto zdravé plody

Jakmile sklidíte některý z druhů zeleniny nebo ovoce, přesvědčte se o jejich stavu: plody, které hodláte skladovat,  nesmí vykazovat známky poškození ani chorob. Nemocemi zdecimované exempláře zakopejte nebo spalte, ty poškozené použijte k okamžité spotřebě.

sklizen_1.jpg
Jakmile úrodu sklidíte, očistěte ji

Plodová zelenina se k přímému skladování hodí nejméně. Využijte ji k naložení (okurky) nebo k přípravě různých směsí, jako jsou kečupy a hořčice (rajčata), případně k přímému konzumu. Z této skupiny vydrží skladování nejdéle papriky, ale musí být důkladně očištěny a kontrolovány.  

Co se kořenové zeleniny týče, skladujte všechny druhy – celer, mrkev, pastinák, petržel kořenovou a pórek. Podmínkou dobrého stavu i po několikaměsíčním umístění ve sklepě je pravidelná kontrola stavu úrody, její počáteční očištění a uložení v suchém stavu.

Dříve se například celer zahrabával do písku, dnes už se ale tato metoda používá spíše sporadicky. Zimní pórek můžete ponechat na záhonu až do jara a sklízet jej průběžně podle potřeby.

sklizen_2.jpg
Mrkev je dobře skladovatelná zelenina, chuťově nejlepší ale bývá v čerstvém stavu

Cibuli a česnek vyryjte celé, stvoly nestříhejte. Po očištění je ve skupinách několika kusů svažte a pověste na suché (může být i slunečné) místo, kde uschnou. Po zaschnutí se cibuloviny skladují dvěma způsoby: v přepravkách nebo jako dekorativní copy, což je metoda praktikovaná hlavně na Mělnicku a jižní Moravě.

Rozhodující faktor: skladovací prostory

Zelí hlávkovému a bramborám nevadí ani dlouhodobější pobyt ve vlhčím prostředí. U brambor může nastat probém s předčasným růstem nových výhonů (někdy nazývané prejtovatění), k němuž dochází hlavně v teplých sklepech. Tento stav brambory znehodnocuje, dochází k měknutí hlíz, najděte pro ně proto chladné místo.

sklizen_3.jpg
Některé druhy zeleniny se nedají skladovat vůbec a musíme je zpracovat hned po sklizni

Tradičně nejčastěji skladovaným ovocem jsou jablka a hrušky. Neplatí pro ně žádná omezení, pokud je uložíte do čistých přepravek na dobře větrané, suché a tmavé místo. Takových podmínek maximálně využijte, toto ovoce má totiž velice dobrou skladovatelnost.

Naopak pokud byste je umístili do teplých, vlhkých a světlých prostor, začne měknout, vyrážet nové výhony a během krátkého časového období se na něm zajisté objeví i výše uvedené choroby. 

sklizen_4.jpg
Domácí kečup z rajčat ze zahrady: přesně víte, co v něm je

  • Více informací o sklizni jednotlivých druhů si můžete přečíst v článcích, které na AbeceděZahrady.cz vyšly v předchozích letech.

S úrodou do lísek a přepravek

Promyslete si, jaké nádoby použijete, a včas je nachystejte. Dobré řešení představují dřevěnné lísky vyložené novinovým papírem a ještě lepší normalizované zelinářské přepravky. Ty jsou sice nákladnější na pořízení, ale zajistí dobrou cirkulaci vzduchu po celé zimní období a nebude problém je umýt.

sklizen_5.jpg
Lilek se zpracovává podobně jako jiná plodová zelenina ihned po sklizni

Pro skladování ovoce a zeleniny se vůbec nehodí kartonové krabice a různé mísy. V těchto skladovacích prostředcích se nadměrně udržuje vlhkost a výsledkem bývá rychlé znehodnocení všeho, co je v nich uloženo.

Doporučujeme

Články odjinud