6
Fotogalerie

Inspirujte se: zahradní domek z dřevěných palet

Právě se díváte na fotografie domku, který byl vyroben ze sta naprosto obyčejných dřevěných přepravních palet. Tento projekt byl původně vytvořen jako řešení dočasného bydlení pro lidi bez domova, kteří o něj přišli v důsledku přírodních katastrof, ekonomických či politických příčin.

Podle Výboru USA pro uprchlíky a imigranty se s tímto problémem v současnosti potýká na třiatřicet milionů osob. Na straně druhé se právě ve Spojených státech amerických každoročně vyrobí sedm set milionů dřevěných palet, z nichž sto padesát milionů skončí na skládkách jako odpad.

Z dočasného bydlení lze vytvořit bydlení trvalé

Proč je tedy nevyužít ke stavbě levného, snadno a rychle realizovatelného dočasného obydlí – dům o ploše něco málo přes třiadvacet metrů čtverečních vznikl za použití ručního nářadí během pouhého týdne.

dum_1.jpgdum_2.jpgdum_3.jpgdum_4.jpgdum_5.jpgdum_6.jpg
Vodu při dešti zychycují okapy, aby mohla být dále využívána • Na střeše je fotovoltaický solární panel   

Místo střechy se dá jako ochrana před deštěm přes konstrukci přehodit voděodolná plachta, ale pokud by se toto bydlení mělo předělat na trvalé, není to problém. Stačí zpevnit je odolnějšími materiály, jako je například beton, štěrk či kámen, a doplnit slámou, proutím, polystyrenem, omítkami, střešními taškami a podobně.

Takovýto nápad by jistě našel uplatnění i na našich zahradách. Domek z palet vypadá lépe než zrezivělý kontejner a posloužil by nejen jako úložiště zahradního nářadí a strojů, ale také jako chatka, v níž se člověk pohodlně nají i vyspí.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud