6
Fotogalerie

Inspirujte se: dejte květům nádech luxusu

Představíme vám několik druhů rostlin, s nimiž snadno vnesete domů záblesk luxusu. Pořiďte si tyto květinové drahokamy, k nim nápadné stužky, pásky, bižuterii či peříčka a zkuste experimentovat. Svátky jsou sice pryč, ale zima nadále trvá. Zpříjemněte si ji výzdobou svého domova.

Symbol lásky a víry

Karafiát (Dianthus) se pěstuje ve čtyřech hlavních odrůdách. Nejstarší je standardní karafiát, ale dále existují mnohokvětý, bradatý a miniaturní. Jeho název je odvozen od slov dios a athos - bůh a květina. Často bývá spojován s láskou a vírou.

kvety_1.jpg
Starý známý karafiát v barevně zajímavém uspořádání bude společně se skleněnou vázou dozdobenou mašlí nepřehlédnutelný 

Pochází z pobřežních oblastí kolem Středozemního moře. Dnes se dodává v široké škále barev včetně dvoubarevných variet. Načechrané květy s hebkými okvětními plátky a delikátním krajkovým okrajem jsou pro romantické kytice jako stvořené. Mezi floristy jsou velmi oblíbené, a to zejména pro svou variabilitu, dlouhou životnost a dostupnost po celý rok.  

Rostlina s královským výrazem

Vznešené, doširoka rozevřené květy eustomy (Eustoma grandiflorum) neboli jícnovky působí královským dojmem. Květina pochází ze Severní Ameriky, kde roste zejména ve stepních oblastech. Z původních purpurových až modrofialových květů byla vyšlechtěna celá řada barev. 

kvety_2.jpg
Eustoma není dosud příliš známá, určitě jí překvapíte. Spojte její něžné květy se stejně něžnými květy růží a celkový dojem podtrhněte vhodně zvolenou vázou 

Dnes již existují odrůdy s květy sněhově bílými, smetanovými, něžně růžovými nebo tajemnými tmavě fialovými. K dostání jsou také odrůdy s dvoubarevnými květy, například bílé s fialovým okrajem.

Pěstují se jednoduché a plnokvěté odrůdy a v nabídce jsou i malokvěté variety. 
Květina má dlouhou životnost, ve váze vydrží až osmnáct dní. V českých květinářstvích je zatím poměrně neznámá, ale pozornost si rozhodně zaslouží.  

Kovový lesk

Název bělokvětu hlíznatého (Polianthes tuberosa) je odvozen z latinských slov poli a anthe a neznamená nic jiného než květina s bělavými květy. Pochází z Mexika a dříve se pěstoval zejména pro účely kosmetického průmyslu. Uvádí se, že z tisíce sto padesáti kilogramů květů lze získat pouhý jeden kilogram esence, který se poté využívá jako příměs mnoha exkluzivních vůní.

kvety_3.jpg
Květy se lesknou jako drahé kameny 

Květina s vzácnou vůní nemůže v zimní inspiraci chybět - květenství ve tvaru hroznu vypadá na dlouhých stoncích velmi vznešeně. V nabídce je po celý rok a ve váze dosahuje životnosti až čtrnáct dní. Je ideální do korsáží a svatebních kytic, ale hodí se i do klasických vazeb a květinových aranžmá. Květy mají téměř kovový lesk.  

Můrovec působí luxusně i ve váze

Phalaenopsis se do květinářství dodává po celý rok a je zdaleka nejoblíbenější orchidejí. Jeho domovem jsou jihovýchodní Asie, Filipíny a Austrálie. Na Jávě se kdysi upravoval k jídlu jako zelenina. V roce 1731 byl poprvé dovezen do Evropy.

kvety_4.jpg
Také u Phalaenopsisu platí, že to nejjednodušší řešení může být nejpůvabnější   

Jako hrnkovou rostlinu ho doma jistě máte, ale zkuste mu dát šanci také jako řezané květině. Ve váze může být sám, ale stejně dobře poslouží i jako noblesní doplněk kytic a květinových vazeb. Možná proto je v některých zemích tak žádaný do svatebních a smutečních vazeb.

Kráska pro každou příležitost

Růže (Rosa) patří mezi nejstarší šlechtěné rostliny. První vyobrazení růže je staré přibližně tři tisíce pět set let. Staří Řekové ji považovali za symbol bohyně lásky Afrodity. V dobách, kdy byly veřejné projevy náklonnosti společensky nemyslitelné, nebo dokonce nebezpečné, sloužila růže jako prostředek komunikace.

kvety_5.jpg
Růže vyniknou samotné i s jinými druhy, zajímavě působí i jejich barevné kombinace  

Pro svou vůni a léčivé účinky se velmi často přidávaly i do vonných koupelí. V kosmetickém průmyslu se využívají dodnes. Řada významů přisuzovaných růži souvisí s čistotou a nevinností.

V nabídce jsou malokvěté, velkokvěté a mnohokvěté odrůdy. Její půvaby není třeba nijak podtrhovat - jde o celosvětově nejznámější a neprodávanější řezanou květinu.  

Od suchého k čerstvému

Po mnoho let se anigozantos (Anigozanthos flavidus) dovážel z Austrálie, země svého původu, pouze sušený. Dnes je stále častěji v nabídce i čerstvý. Dodává se po celý rok a je mezi květinami druhým nejvýznamnějším vývozním artiklem země protinožců.

kvety_6.jpg
Klokaní tlapky připomenou i vám horkou Austrálii  

Díky místu svého původu bývá nazýván klokaní tlapky nebo klokaní pacička a má velmi dlouhou životnost ve váze - tři až čtyři týdny. V osmdesátých letech dvacátého století se začal pěstovat jako rostlina k řezu i v Nizozemí.

Dá se pěstovat i jako hrnková rostlina, ale v nabídce je jen omezeně. Rostliny s plstnatým květenstvím jsou k dostání v několika barevných varietách, pro zimní inspiraci se však nejlépe hodí něžně růžová.

Zdroj: HKK

Foto: Shutterstock, Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud