I trávník potřebuje zazimovat!

(Inzerce) Nelekejte se – nejste jediným zahrádkářem, který se zděsil po přečtení tohoto nadpisu.

Většinou máme spoustu práce se zastříháním stromů po sklizni, vyndáním cibulek květin ze země a další nutnou přípravou na zimu, že trávník odbudeme posekáním a někdy ani to ne. Ale je to škoda – i zde platí, že komu se (na podzim) nelení, tomu se (na jaře) zelení!

Kdy začíná ideální doma na přípravu na zimu?

Přesné datum nelze stanovit, protože každý rok se vyvíjí trochu jinak. Se zazimováním musíme začít určitě před prvními mrazíky. Ideální čas je asi dva týdny od skončení babího léta, kdy začíná padat první listí. Většinou to bývá mezi začátkem až polovinou října. 

Na kdy nechat poslední sekání?

To je opět každý rok jiné, ale určitě nesekejte, pokud klesnou teploty pod 7 stupňů Celsia. Většinou končí sezóna sekání koncem října, při výjimečně teplém podzimu můžeme ještě jednou posekat v listopadu. 

Je třeba měnit nastavení sekačky na poslední sekání?

Na zimu určitě nesekejte na nejnižší výšku trávníku, kterou sekačka nabízí. Na podzim už tráva téměř neroste, a pokud trávník posekáte nízko, nebude dostatečně chráněn před mrazy. Sekejte ideálně na takovou střední výšku. 

sekacka.jpg

Jak ještě trávníku ulehčit 

  • Pokud přemýšlíte o nákupu nové zahradní techniky, třeba v některém z posezónních výprodejů, kupte si vertikutátor. Ten trávník provzdušní a zbaví ho odvěkého nepřítele - mechu. Obvykle se trávník provzdušňuje na jaře a na podzim jen v oblastech s kyselou půdou a větším výskytem mechu. Pokud trávník provzdušníte jen tak, na jaře vám to vrátí. Jen pozor - pokud s vertikutátorem začínáte, pak počítejte s tím, že práce s ním trvá minimálně 3x déle než posekání stejného trávníku!
  • Pravidelně shrabejte listí! Nenechte ležet na trávníku spadané listí, než strom opadá celý! Trávník pod ním nedýchá. Navíc pokud si vezmete hrábě s tvrdšími zakončeními, provedete takové menší ruční provzdušnění.
  • Před zimou je ideální čas pro vyrovnání terénu trávníku za pomoci trávníkového substrátu (nedělejte naráz vyšší vrstvu než 1 cm).
  • Upravte okraje trávníků speciálními nůžkami.
  • Pokud příliš blízko u kraje trávníku stíní beztvarý živý plot nebo ovocné keříky, zastřihejte je křovinořezem ještě před zazimováním trávníku. 

Vhodné hnojení před zimou 

Na podzim určitě zvolte hnojiva zabraňující množení plísní – tzv. fungicidy. V zimě je třeba si dát pozor především na plíseň sněžnou! Předcházet jí můžeme buď postřikem nebo aplikací hnojiv s podílem mykorhizních hub. Nejsnazší formou hnojení před zimou je použití již hotové směsi pro podzimní výživu s vysokým obsahem draslíku. Ten výrazně zvyšuje odolnost proti houbovým chorobám.

Doporučujeme

Články odjinud