5
Fotogalerie

Hvozdíky: dvouletky k pěstování

Voňavé a různobarevné květy ve váze, či na záhoně? Obě možnosti nabízí hvozdík bradatý (Dianthus barbatus), který na zahradě vydrží i několik let. Poradíme vám, jak se tato nenáročná dvouletka pěstuje.

Hvozdík vypadá velice pěkně v plném květu na záhonech – není příliš vysoký (od třiceti do šedesáti centimetrů), ale je pevný a nepoléhá, odolá i nepříznivému počasí. Dobře se vyjímá také ve váze.

Řezané květy vydrží déle jak dva týdny. Výhodou je i sevřené květenství, které se nerozpadává a v prvních dnech výrazně – velmi příjemně – voní.

hvozdíky_1.jpg
Příjemná kořeněná vůně hvozdíků se v teplých letních dnech šíří celou zahradou

Životnost podle výběru

Hvozdík bradatý (Dianthus barbatus) se při pěstování zachová podle vašeho přání: můžete jej pěstovat jako jednoletý, dvouletý i jako trvalku. Jednoleté bývají nižší a drobnější, dvouleté se pěstují nejčastěji. Na chráněném místě ale vydrží i více roků.

Pro jednoletou kulturu se vysévají černá, plochá semena už počátkem března. Umístěte je do skleníku o teplotě kolem osmnácti stupňů. Rostliny lze přepichovat, aby vytvořily bohatší kořenový systém a lépe se ujímaly při výsadbě.

Během dvou až tří měsíců, tedy v polovině června, jsou hvozdíky schopné výsadby a od července do konce srpna kvetou. Výšku mají kolem třiceti centimetrů, jinak jsou stejně odolné a vhodné k řezu jako dvouleté kultivary. 

hvozdíky_2.jpg
V zahradnictvích se květy hvozdíků řežou do vazeb i letních aranžmá

Klasická dvouletka

Přestože se hvozdíky vousaté pěstují již několik desetiletí, stále jsou oblíbené vyšlechtěné české odrůdy, pojmenované podle vybarvení. V nabídce naleznete kultivar ‘Bílý’, světlý ‘Růžový’, ‘Šarlatový’ a ‘Tmavě červený s okem’, nejtmavější je ‘Sooty‘.

Semena hvozdíku bradatého koupíte v každém zahradním centru, a to buď jednotlivé odrůdy, nebo směs barev. Cena vás jistě potěší, protože za sáček semen zaplatíte do dvaceti korun. Semena mají dobrou klíčivost a vzcházejí v krátké době.

Vysévat můžete do pařeniště nebo na uvolněný záhon od konce června. Výhodnější je výsev do řádků, abyste mohli porost udržovat v bezplevelném stavu. Není potřeba hvozdíky přepichovat, pokud vysejete semena řídce.

hvozdíky_3.jpg
Zřejmě odkvetlá „vousatá“ květenství dala vznik druhovému pojmenování hvozdíků

Co udělat, než skončí léto

Od konce srpna do poloviny září můžete hvozdík vysazovat na záhon. Bude mu svědčit jak slunné stanoviště, tak i mírný polostín.  Postačí mu půda s vyšším obsahem vápníku (je vápnomilný), k vylepšení půdy použijte jen rozleželý kompost – čerstvý hnůj nesnáší.

Od výsadby do konce podzimu vytvoří hvozdík přízemní trsy tmavě zelených kopinatých listů. Před zimou je dobré mladé rostliny zakrýt chvojím a chránit je tak před holomrazy, nezapomeňte ani na vydatnou zálivku (v bezmrazých dnech v předjaří je obzvlášť důležitá).

Dubnové probouzení

Hvozdíky se probouzejí, jakmile sejde sníh a zem na záhonech se trochu prohřeje. Rostliny zkontrolujte, mrazem vytažené přimáčkněte a očistěte žluté odumřelé listy. Mírné prokypření  prospěje kořenům, přihnojovat zatím nemusíte.

Během května začnou vyrůstat z trsů květní stonky zakončené bohatými okolíky květů. Jednotlivé kvítky v květenství jsou jednoduché, zhruba dvoucentimetrového průměru. Některé kultivary jsou i plnokvěté, ale největším hitem poslední doby je
‘Noverna Clown F1’.

Pořídíte-li si tento kultivar, dočkáte se zajímavého překvapení: hvozdík má velké květenství a vykvétá v bílé barvě, která se postupně mění na růžovou. A to není konec: na záhonu budete mít asi půlmetrový hvozdík s květy fialově červenými. 

hvozdik_4.JPG
Ze samovolných výsevů se dočkáte i takovýchto barevných kombinací na jednom květním stvolu

Trvalka? I to je možné

Hvozdík bradatý vytváří velké množství semen, a ponecháte-li mu prostor a čas, vysemení se sám. V porostu proto nechte jen část odkvetlých rostlin, ostatní hvozdíky sestřihněte těsně nad trsem listů. S přikrývkou z chvojí vydrží do dalšího jara.

Pochopitelně že největší a nejpěknější květy mají hvozdíky první rok po výsadbě, ale ani v dalších letech neudělají zahrádce ostudu. Pro chataře a chalupáře jsou vhodnou rostlinou, protože nevyžadují zvláštní péči a přizpůsobí se stanovišti.

Množení je snadné

Sesbírat semínka po odkvětu není problém (květenství musí dozrát, aby se semena lehce vysypala), nepočítejte však s tím, že barvy budou přesně takové jako z původních hvozdíků. Budete však mít pestrá a třeba i vícebarevná květenství. 

hvozdik_5.JPG
Na první pohled čistě bílé kvítky mají nenápadnou kresbu

Hvozdíky se dají také řízkovat i hřížit, ale pochybuji, že takový způsob množení zvolíte. Chcete-li pěstovat hvozdík jako rostlinu pro řez květů, pak jedině jako dvouletku, kdy dává nejlepší a největší květy v nejvýraznějších (a původních) barvách.

Doporučujeme

Články odjinud