Horko, léto, mojito: pěstujeme mátu

Máta je bylina sloužící člověku celá tisíciletí. A v současnosti je žádaná kvůli osvěžujícímu mentolu. Vedle žvýkaček si ji v parném létě užíváme především v koktejlu mojito.

Zástupy milovníků a milovnic vaření mají na kuchyňském okně truhlík s bylinkami, ti šťastnější pak pod oknem bylinkovou zahrádku. Opravdoví znalci umí použít tyto zázračné rostliny i pro jiné než kulinářské účely. Dnes si vychutnáme mátu

Máta peprná, navždy přetrvá

Je to absolutně nenáročná bylina, trošku podobná chlupaté kopřivě. Má ráda sluníčko a teplo, lehčí výživnou půdu a hodně vody. Roste dobře ale prakticky kdekoliv, během pár měsíců se z malinké rostlinky oddělené z mateřského trsu stane hustý porost, který má tendenci trochu utlačovat ostatní obyvatele zahrady. Zásobu máty peprné lze pořídit běžným usušením, je lepší ji sušit rychle při nízké teplotě, třeba na půdě zavěšenou na trámu. Sušená nať by se ovšem neměla skladovat déle než rok.

máta v nádobě.jpg
Mátu lze pěstovat také v nádobách, dokonce i v zimě za oknem.

Bezkonkurenčně nejlepší je ale máta čerstvá. Zvláště v koktejlech a moučnících se sušenou nemůžeme počítat.

Mátová revoluce, chuťová evoluce

V poslední době je známá a rozšířená především díky lahodnému karibskému koktejlu mojito.

mojito.jpgInredience: 4 cl rum světlý (např. Bacardi, Havana Club, Key rum bílý), 1 limeta, omytá a nakrájená na měsíčky, 1 lžička třtinového cukru, 10 lístků máty peprné nebo 2 celé natě.

Příprava: Do sklenice na mojito (0,4 l) dáme limety, cukr a mátu. Tloučkem vše pomačkáme a promísíme. Přidáme rum a a zasypeme po okraj ledovou tříští. Pokud zbývá prostor, doplníme sodou. Zdobíme limetou či špičkou z natě máty, podáváme se dvěma slámkami.

Čerstvá máta se ovšem také skvěle doplňuje s jahodami, osvěží ovocné i zeleninové saláty, dodá orientální příchuť skopovému masu.

Jehněčí kotlety s mátou a citrónovou šťávou

Ingredience: 20 nových brambor, 4 jehněčí steaky z kýty či kotlety, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 citrón (kůra a šťáva z něj), 15–20 mátových lístků, hrubě nasekaných.

Příprava: Ve slané vodě uvaříme nové brambory. Mezitím si nasolíme koltety či steaky a řádně je promneme čerstvě namletým pepřem. V malé misce si smícháme olivový olej, citrónovou kůru, mátové lístky, trochu soli a pepře. V hlubší pánvi začneme rozpalovat směs oleje a dalších přísad. Jakmile začne olej prskat, vložíme do něj steaky (kotlety) a opečeme je několik minut po obou stranách. Máta a kůra se však nesmějí připálit. Maso by mělo být napovrchu zatažené, zlatavě hnědé, uvnitř růžové a plné šťávy. Po usmažení kotlety umístíme na talíř a k nim přidáme teplé brambory. Citrónovou šťávu nalijeme do výpeku a jen pár sekund necháme probublat. Směsí tuku a šťávy přelijeme porce masa a brambor.

I srnec se srnou baští mátu peprnou

V léčitelství se používá odvar na zklidnění žaludku a lepší trávení, při zánětech horních cest dýchacích pak pro inhalaci.

Po těžkém či mastném jídle šálek vlahého mátového čaje zklidní žaludek i nadýmání ve střevech.

Dobrý tip na dovolenou!

Až vás v Egyptě přepadnou tradiční zažívací potíže, požádejte o mátový čaj, pomůže vám. V arabském světě je k dostání téměř všude. Navíc tamní marocká máta má unikátní chuť!

Doporučujeme

Články odjinud