5
Fotogalerie

Hit poslední doby: převislý rozmarýn

Většina pěstitelů si rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) představí jako polodřevnatý keřík.

Možná máte právě takový doma, a tak víte, že jeho velikost se liší podle toho, o jaký kultivar se jedná. Svou roli samozřejmě hraje i to, zda je rostlina pravidelně zaštipována, aby zkošatěla, a tvarována.

rozmaryn_3.jpg
Rozmarýn se dá snadno tvarovat: můžete z něj mít keřík, stromek i bonsaj

Díky tomu, že šlechtitelé stále vymýšlí něco nového, mohli jste už před pár lety zaznamenat v nabídce zahradnictví zaměřených na méně známé druhy a kultivary rostlin krom rozmarýnu vzpřímeného i odrůdy poléhavé až převislé, které se pěstují v závěsných květináčích nebo se nechávají rozrůst po opoře.

Patří mezi ně 'Prostratus', 'Lockwood de Forest', 'Shimmering Stars' a 'Santa Barbara', a protože o ně byl čím dál větší zájem, lze je v současnosti už běžně vídat a pořídit i u nespecializovaných prodejců.

rozmaryn_2.jpg
Převislou rozmarýnu můžete po nákupu přesadit do závěsného květináče, ušetříte tím místo a rostlina může bez omezení růst

Pokud se vám poléhavý rozmarýn, který je podle prodejců schopen vytvořit za půl roku závěs v délce půl druhého metru, zalíbí, vězte, že má v podstatě stejné nároky jako známější keříkové formy. Patří mezi ně:

  • propustný substrát s neutrálním, případně mírně zásaditým pH;
  • pravidelná umírněná zálivka (rozmarýn nesmí zaschnout, ale ani stát dlouhodobě ve vodě);
  • zaštipování mladých výhonků, aby se rostlina větvila a byla kompaktnější;
  • každoroční zpětný řez, jakmile rozmarýn odkvete (zabráníte tak vzniku starých zdřevnatělých větviček, které potom špatně obrůstají);
  • zimování v chladnější, ale bezmrazé místnosti o teplotě 5 až 15 stupňů Celsia, kde je dostatek světla;
  • přes léto umístění venku, na slunném, ale závětrném stanovišti;
rozmaryn_6.jpg
Květy rozmarýny nemusí být jen modrofialkové, existují i odrůdy s květenstvím bílým nebo růžovým

Pokud rozmarýn nebudete pěstovat čistě jen jako okrasnou rostlinu, která příjemně voní a na své půvabné kvítky láká motýly a včely, ale počítáte s tím, že jej využijete (čerstvý i sušený) i při kuchyňském zpracování, zapomeňte na umělá hnojiva a používejte jen přírodní produkty.

rozmaryn_5.jpg
Rozmarýn se výborně osvědčil jako koření při grilování

Listy rozmarýnu se hodí do nejrůznějších pokrmů, a vzhledem k tomu, že je chuťově i aromaticky velmi intenzivní, stačí ho jen malé množství.

Tato bylinka se uplatní i v kosmetice: můžete ji použít například jako přísadu do koupele, připravit z ní ústní i pleťovou vodu, šampon či mýdlo. Funguje také jako odpuzovač hmyzu.

rozmaryn_1.jpg
Rozmarýnový olej a ocet v pěkných lahvičkách se dají použít jako dárky  

O dalších účincích, pěstování a historii rozmarýnu se dozvíte v článku Rozmarýn není rozmarný.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud