Jak udělat šeříkový sirup? Vyzkoušejte recept, díky němuž si uchováte vůni šeříku

Jak udělat šeříkový sirup? Vyzkoušejte recept, díky němuž si uchováte vůni šeříku

Nepropásněte krátkou dobu, kdy kvete šeřík, a nasbírejte si jeho vonné květy. Poradíme vám, jak je uchovat a pochutnat si na nich: Připravte si šeříkový sirup nebo léčivý šeříkový čaj. Sirup využijete i při přípravě sladkých dobrot.

Jak udělat šeříkový sirup

Sirup z květů bezinek se v našich domácnostech připravuje už od dob našich babiček, ten šeříkový ale začal získávat popularitu až v poslední době. Zkouší ho stále více lidí, a jak zjišťuji ze sociálních sítí, má skutečně úspěch. Je to doslova jako lavina. Není snad nikdo, komu by nechutnal. Milují ho dospělí, ale i děti. Pozitivní ohlasy hovoří za vše.

Jak si připravit sirupy a oleje? Podívejte se na video:

Recept na sirup z šeříku

Ingredience:

  • 1 hrnek šeříkových květů
  • 1 hrnek cukru (můžete použít i třtinový)
  • 1 hrnek vody
  • šťáva z ½ citronu

Postup:

1. Natrhané nejlépe mladé květy oklepejte a oberte od případného hmyzu. Můžete je také chvilku nechat ležet na kuchyňské lince, aby broučci sami vylezli. Pokud to není bezpodmínečně nutné, květy neoplachujte, v nejhorším případě jim dopřejte jen skutečně rychlou, krátkou sprchu.

2. Jednotlivé kvítky otrhejte.

3. Vodu nalijte do hrnce, nechte mírně ohřát, přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

4. Roztok pak přiveďte k varu.

5. Přidejte otrhané kvítky šeříku, znovu přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte 10–15 minut pozvolna probublávat.

6. Sirup přeceďte, ještě horký nalijte do čisté a suché láhve a nechte vystydnout.

7. Hotový sirup skladujte v ledničce.

Stejně jako čaj má i šeříkový sirup protizánětlivé, antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti.

Jak šeříkový sirup využít

A na co se dá voňavý sirup vlastně využít? Především k přípravě vynikající domácí limonády. Tu vyrobíte snadno. Sirup zalijete dobře vychlazenou vodou, kdo má rád, může použít perlivou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Přihodit můžete také pár lístků máty, která nápoji dodá osvěžující příchuť.

Chutnat vám ale bude také v čaji a přidat se dá i do těsta na různé koláče, cupcaky a bábovky nebo třeba do krémů. Také s ním můžete osladit bílý jogurt, nejrůznější kaše, müsli apod.

Léčivý čaj

Věděli jste, že z květů šeříku si také můžete uvařit čaj, který nejen krásně voní, ale má také příznivé zdravotní účinky? Pomůže vám od bolesti hlavy či krku, dokáže zklidnit rozbouřený žaludek a zrychlit metabolismus. Pro jeho výrobu potřebujete hrst čerstvých nebo sušených květů. Ty zalijte čtvrtlitrem vroucí vody, šálek přikryjte a květy nechte asi půl hodiny louhovat. Tato dlouhá doba je skutečně nutná, při kratší se léčivé látky do čaje nevyluhují.

Doporučujeme

Články odjinud