Dýně se může tvářit strašidelně... Foto: archiv

Dýně se může tvářit strašidelně... | Foto: archiv

....a nebo přátelsky. Foto: archiv

....a nebo přátelsky. | Foto: archiv

Vedle vyřezané dýně můžete položit i menší "společníky". Foto: archiv

Vedle vyřezané dýně můžete položit i menší "společníky". | Foto: archiv

Ozdobné tykvičky připomínají labutě.  Foto: archiv

Ozdobné tykvičky připomínají labutě.  | Foto: archiv

Líbí se vám? Vypěstovat tyto odrůdy není vůbec složité.  Foto: archiv

Líbí se vám? Vypěstovat tyto odrůdy není vůbec složité.  | Foto: archiv

Některé druhy tykví vypadají jako malá zelená vajíčka - dejte je do "hnízda", jako by je tam snesla nějaká tajemná bytost. Foto: archiv

Některé druhy tykví vypadají jako malá zelená vajíčka - dejte je do "hnízda", jako by je tam snesla nějaká tajemná bytost. | Foto: archiv

Stačí málo a tykvička se promění v myš.  Foto: archiv

Stačí málo a tykvička se promění v myš.  | Foto: archiv

Tykvová zvířátka budou mít úspěch hlavně u dětí.  Foto: archiv

Tykvová zvířátka budou mít úspěch hlavně u dětí.  | Foto: archiv

Zajímavá tykvová komponzice, kterou můžete umístit do zahrady.  Foto: archiv

Zajímavá tykvová komponzice, kterou můžete umístit do zahrady.  | Foto: archiv

I úplně jednoduché aranžmá z dýní vypadá efektivně.  Foto: archiv

I úplně jednoduché aranžmá z dýní vypadá efektivně.  | Foto: archiv

....a nebo přátelsky. Foto: archiv
Vedle vyřezané dýně můžete položit i menší "společníky". Foto: archiv
Ozdobné tykvičky připomínají labutě.  Foto: archiv
Líbí se vám? Vypěstovat tyto odrůdy není vůbec složité.  Foto: archiv
10
Fotogalerie

Halloween: Vyrobte si svítící strašidlo a další dekorace z dýní

Halloween se v naší zemi sice neslaví tolik jako v anglofonních zemích, i tak se ale i u nás výzdoba s ním spojená objevuje čím dál častěji. Vyrobte si i vy tu nejdůležitější halloweenskou dekoraci: svítící strašidlo z dýně. Poradíme vám správný postup vyřezávání dýně. Inspirujte se ve fotogalerii, jak mohou dekarace z dýní vypadat.

Jak vydlabat dýni na Halloween a co k tomu budete potřebovat

Pořiďte si pěknou dýni, čím větší, tím lepší. Zkontrolujte, že na slupce nemá žádné kazy. Použít se dá i tykev, tuřín, nebo dokonce krmná řepa, ale ta vám vydrží kratší dobu. Dále fixu, abyste si předkreslili, kde přesně budete řezat, ostrý nůž, lžíci na dlabání a svíčku. Pokud máte vše připraveno, můžete se pustit do kreativního díla.

Dýně na Halloween se může smát i mračit, záleží na vás

Nejprve se rozhodněte, jestli vaše strašidlo z dýně bude děsivé, nebo naopak mile vyhlížející. Podle toho si fixou předkreslete tvar rtů, zubů, očí a obočí, načrtněte si také nos a uši. Díky těmto čárám se vám pak bude snadněji vyřezávat. 

Vezměte si ostrý nůž a nahoře v tykvi vyřízněte „pokličku“ – jakési kolo v takové velikosti, aby se dala tykev dobře vydlabat a pohodlně se do ní vešla vaše ruka. Dejte si ale pozor, aby tato „poklička“ nebyla zase moc velká a nezasahovala do očí budoucího strašidla. Odříznutý vršek tykve nevyhazujete, po vydlabání ho vrátíte opět na své místo.

Co dělat, aby halloweenská dýně neplesnivěla a neseschla dřív, než je to nutné

Lžící a ostrým nožem dýni vydlabejte a pak vyřežte fixou předkreslené tvary. Tím se z obyčejné tykve stane zamračené nebo rozesmáté strašidlo, do něhož zbývá už jen vložit svíčku a zapálit ji. Pokud chcete, aby vydlabaná dýně vydržela co nejdéle bez plísně, vystříkejte její vnitřek po vydlabání vodou s mátou. Aby neztratila vlhkost, na noc ji vložte do kyblíku s vodou.

Jestliže se vám samotná tykev bude zdát málo efektní, klidně ji přizdobte, nejlépe přírodními materiály. Můžete jí přidělat vlasy z mechu, lýka nebo provázku. Na obočí se zase dají použít bodláky a na uši listy nebo kůra. 

Dekorace na Halloween má mnoho podob, inspirujte se

Strašidelnou dýni můžete dát třeba na parapet, balkon nebo ke vchodovým dveřím. Pokud vám přijde, že tykev je na ozdobu málo, můžete si Halloween zpestřit dalšími artefakty.

Okna se dají vyzdobit strašidýlky, které nakreslíte barvami na sklo (koupíte v každém papírnictví za pár desítek korun i s předlohou). Na parapet zkuste dát zasazený vřes s malou ozdobenou nebo vydlabanou tykvičkou. U vstupu do vašeho domu nebo bytu se kromě svítící tykve bude krásně vyjímat nějaká ta čarodějnice nebo duch. Spoustu inspirace pro halloweenskou dekoraci najdete ve fotogalerii v úvodu článku. 

Halloweenu se nebojte, sice nepochází přímo z naší historie, ale pokud se vám líbí – a co víc, pokud to udělá radost vašim dětem – tak noc plná tajemství stojí za to.

Doporučujeme

Články odjinud