vytisknout velikost písma Halloween není nic pro vás? Místo strašení dýni snězte

Kam dýni zařadit? Mezi ovoce nebo zeleninu? Botanici ji řadí mezi zeleninu, kulinářům je to jedno. Obrovské plody krájí na kostičky, dusí, smaží, mladé nakládají či kandují. Zeleniny, která se dá v kuchyni zužitkovat snad všemi způsoby, není mnoho. Dýně je v tomto ohledu vzácnou výjimkou.

Turek z Ameriky

Pojmenování dýně slovy turecké zelí nemá pravdivý základ – žádný druh totiž z asijského kontinentu nepochází. Domovem dýní je Střední Amerika; její výskyt na tomto místě (již před sedmi až devíti tisíci lety) potvrdily nálezy archeologů.

Klepněte pro větší obrázek
U nás si na produkci dýní ve velkém teprve začínáme zvykat 

Rychlé rozšíření po celém světě vedlo ke vzniku mnoha odrůd rozmanitých tvarů. Dýně můžeme rozdělit na zeleninové (tykev obecná, velkoplodá a muškátová) a okrasné s nepřeberným výběrem tvarů a barev. Váha plodů se pohybuje od několika gramů až po stokilové výpěstky.

Dýně naslano i nasladko

V seznamu nejzdravějších potravin, který sestavil americký lékař Steven Pratt, dýně nemohla chybět. Zdraví prospěšnými látkami je doslova nacpaná (cukry, bílkoviny, vitaminy A, B a E, nenasycené kyseliny, draslík, zinek, hořčík, vápník a železo). Oloupaná semena navíc obsahují množství olejů.

V naší kuchyni moc dýňových receptů nenajdeme. Plody se většinou zpracovávají proslazováním, kandováním nebo zavařováním mladých plodů do sladkých i sladkokyselých nálevů.

Klepněte pro větší obrázek
Dýně upravená nasladko může vypadat i takto 

Naopak mexická kuchyně se bez kabaček, cuket a tykví neobejde. Oblíbené jsou také zelené cukety a tykve banánové, olejné a špagetové, jejichž dužinu lze po uvaření vidličkou vyškrábat, a získat tak zeleninové špagety, nebo je místo nudlí použít jako zavářku do polévky.  

Halloweenské mlsání po našem 

Nabízíme vám několik receptů, v nichž dýně hrají prim. Nezapomeňte, že dnes je částečně i jejich svátek – Halloween. Sice je spjat především s Amerikou, ale proč si nepřenést trochu dýňové romantiky i k nám?  

Klepněte pro větší obrázek
Pokrmy z dýně vás příjemně překvapí  

Dýňové noky

  • 750 g vařené dýňové dužiny
  • 250 g vařených brambor
  • 250 g špenátu
  • 250 g hladké mouky (trochu si nechte stranou na pomoučení válu)
  • 70 g strouhaného parmazánu
  • 1 šalotka
  • muškátový oříšek
  • mletá skořice
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Dýni promíchejte s rozmačkanými bramborami, přidejte mouku, muškátový oříšek a sůl. Mezitím krátce povařte špenát, vymačkejte ho a orestujte na oříšku másla. Osolte a opepřte. Na pánvičce rozehřejte 20 g másla a na něm zpěňte šalotku.

Z připraveného těsta vytvarujte válečky o tloušťce prstu. Z nich krájejte noky, které uvaříte v dostatečném množství osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, noky sceďte. Ihned je promíchejte s orestovanými špenátovými listy a šalotkou. Pokrm dochuťte špetkou skořice, posypejte parmezánem a krátce zapečte v troubě.  

Sladký dýňový koláč 

  • 400 g dýně
  • 2 jablka
  • citronová kůra
  • skořice
  • 150 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • sůl
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • mandle na ozdobu 

Dýni a jablka oloupejte, nakrájejte na kousky a trochu podlijte vodou. Směs poduste, podle chuti přidejte cukr, citronovou šťávu, skořici a uvařte ji do konzistence hustší kaše. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody uhněťte těsto, kterým vyložíte vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Vzniklý korpus naplňte dýňovou kaší, posypejte spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečte.  

Pikantní protlak z dýně

  • 1 větší dýně
  • 4 cibule
  • 100 g tuku
  • 1 rajčatový protlak
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce kari
  • kostka masoxu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžičky Deka
  • pepř
  • pálivá paprika 

Drobně nakrájenou cibuli zpěňte na tuku, přidejte na kostky nakrájenou dýni a vmíchejte protlak. Pak přidejte ostatní přísady a vše duste půl hodiny. Nakonec vmíchejte Deko a povařte 5 minut. Směs plňte do sklenic bez sterilace. Je výborná na toasty, pizzu, pod maso či k těstovinám.

Dýňová polévka

  • 1kg dýně
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 1 lžička papriky
  • trocha muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • zakysaná smetana
  • trocha mouky
  • bujonová kostka
  • kopr

Oloupanou, na kostky nakrájenou dýni přidejte na zesklovatěnou cibuli. Posypte paprikou, krátce orestujte, zaprašte moukou a zalijte vodou. Vše nechte pomalu vařit. Po uvaření polévku rozmixujte, případně ochuťte zeleninovou bujonovou kostkou a krátce povařte. Přidejte smetanu, podle chuti i citronovou šťávu a kopr. Do polévky je chutný osmažený chléb nebo houska.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstování

Rajčata sázejte teď: Vše o výsadbě a pěstován…

Že je moc brzo? Kdepak, ve fóliáku rajčata porostou jak z vody a na výsev tyčkových rajčat pro výsadbu po zmrzlých není nač čekat.

11.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Hedvábný strom Albízia: Efektní na terasu i do předsíně

Hedvábný strom Albízia: Efektní na terasu i d…

Hledáte zajímavou rostlinu na terasu nebo do haly? Pak je Albízie ta pravá. Upoutá pozornost, vypadá jako mimóza, která po dotyku svěsí listy, a navíc nádherně růžově kvete a omamně voní.

8.  4.  2017 |