Grilované speciality ze zahrady: večerní občerstvení po rozpáleném dni

Zahrada v létě je přímo předurčena pro grilování. Po rozpáleném dni se večer scházíme na chladivém trávníku u grilu. Speciální letní recepty může vyzkoušet každý.

Výtečná je nejen grilovaná zelenina ale také ryby a hovězí. Vepřové je příliš těžké a tučné, proto se mu v horkých dnech vyhýbáme.

Křupavý lilek na grilu

Lilek patří mezi oblíbené lilkovité zeleniny. V našich končinách si s ním ale v kuchyni ví rady málokdo. Stačí přitom plátky lilku chvíli opékat na grilu a pochoutka je na světě. Doporučuje se potřít na závěr olivovým olejem a posolit. Tento recept však upravuje grilovaný lilek ještě jinak. Směs může být výtečným předkrmem i přílohou k masu.

lilek.jpg
Grilovaný lilek oloupeme pomocí nože

Ingredience: 2 až 3 lilky (větší), 6 polévkových lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku nakrájené na drobné kousky, 1 čajová lžička koriandrových semen, dobře umletých, 2 čajové lžičky čerstvě mletého kmínu, 1 velké rajče, oloupané a nakrájené na kostky, 1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky, 5 polévkových lžic nasekané pažitky, 5 polévkových lžic natě koriandru, 1 a ½ polévkové lžíce citrónové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř.

Příprava: Lilek celý grilujeme po všech stranách, až je slupka křupavá a vnitřek měkký. Necháme ho vychládnout a oloupeme ho. Dužninu nakrájíme na velké kousky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a dáme do něj česnek. Po pár sekundách přidáme koriandr a kmín. Za stálého míchání smažíme ještě pár sekund, pak přidáme lilek, rajče, papriku, pažitku, část čerstvé natě z koriandru a nakonec citrónovou šťávu. Směs dobře promícháme, osolíme a opepříme. Na mírném plameni smažíme ještě 20 minut, občas promícháme. Až je lilek vysmažený, posypeme ho čerstvou natí koriandru a podáváme.

Grilovaný rump steak se špenátovými bramborami

rump steak.jpg
Libové hovězí zadní je dietní a velmi dobře stravitelné

Hovězí maso je dietnější než vepřové, a grilovanému steaku odolá jen málokterý masožrout. Následující recept je rychlý, snadný a velmi lehký. Balzamikový ocet usnadňuje trávení, osvěžuje a snižuje horkost v těle.

Ingredience: 600 g silných plátků hovězího na rump steak (ze zadní kýty), 2 šalotky nasekané najemno, 2 polévkové lžíce balzamikového octa, 500 g nových brambor, 250 g špenátových listů, olivový olej.

Příprava: Ve velké míse umístíme plátky masa a posypeme je šalotkou a zakapeme balzamikovým octem. Pak ve směsi steaky chvíli promneme, zakryjeme a necháme v marinádě v lednici odležet asi 20 minut. Brambory zatím omyjeme a nakrájíme na plátky, uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou téměř uvařené, přidáme špenát, zakryjeme kastrol a ještě pár minut vaříme. Brambory se špenátem scedíme a promícháme se 2 polévkovými lžícemi olivového oleje, osolíme a opepříme. Uchováváme je stranou v teple. Steaky vyjmeme z lednice a klademe na gril. Z každé strany je pečeme 3 až 4 minuty, záleží na tloušťce masa. Hotové necháme chvíli uležet pod poklicí a pak je nakrájíme na plátky. Na talíř umístíme brambory se špenátem, na jejich vrchol umístíme odřezky steaků a vše zakapeme olivovým olejem a slzičkou balzamikového octa. 

Ryba s fenyklem na grilu

Fenykl se konečně vkradl na naše záhony a s jeho pěstováním začíná stále více zahrádkářů. Je to typická zelenina italské kuchyně. V nádivce do ryby je bezkonkurenční. Tento recept zcela jistě stojí za to.

ryba a fenykl.jpg
Nejchutnější je grilovaný losos

Ingredience: 4 celé ryby dle vlastní chuti, 1 velký citron, 1 velký pomeranč, 1 středně velká bulva fenyklu, jemně nasekaná, 4 stroužky česneku, jemně utřené, 1 střední červená cibule, hrubě nasekaná, 3 polévkové lžíce kapar, 2 plné hrsti nasekaných bylinek (pažitka, kopr, estragon, bazalka), extra panenský olivový olej, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvý chléb.

K přípravě jsou potřeba provázky, asi 16 dlouhých 15 cm. Necháme je před použitím jednu hodinu ve vodě.

Příprava: Ryby dobře omyjeme vevnitř i na povrchu, pak necháme vlhkost odsát kuchyňským ubrouskem. Jemně nastrouháme kůru z půlky citrónu a pomeranče, pak ovoce nakrájíme na tenké plátky. Kůru, fenykl, česnek, cibuli, kapary, bylinky a trochu olivového oleje smícháme, předěláme do mixéru a velmi jemně umixujeme. Směs rozdělíme na čtyři díly a nadijeme jimi ryby. Na vrch směsi dáme citrony a pomeranče, aby nevytékala z břišní dutiny. Rybu ovážeme čtyřmi provázky, takže bude uvnitř držet dobře směs i pomeranče a citrony. Ryby v míse pomažeme olivovým olejem a posypeme solí i pepřem. Při pokojové teplotě je necháme uležet 45 minut. Nebo v lednici zhruba čtyři hodiny. Na grilu používáme speciální držáky na ryby, s nimi se výborně manipuluje. Pokud je nemáme, můžeme klást ryby na gril rovnou. Příprava na rozpáleném grilu trvá dohromady 20 minut, opékáme přitom z obou stran. Rybu podáváme s čerstvým chlebem a bohatstvím letní zeleniny.

Hrušky a jablka na grilu s čepicí crème fraîche

Ovoce na grilu? Vynikající dezert. Speciální francouzský krém, který se u nás bohužel zatím neprodává, dodá karamelizovanému ovoci delikátní chuť. Navíc osvěží a zchladí sluncem rozpálené tělo.

hrušky a jablka.jpg
Ovoce musí být dobře vyzrálé

Ingredience: 4 zralé hrušky, bez jádřinců a nakrájené na čtvrtky, 4 zralá jablka, bez jádřinců a nakrájená na čtvrtky, 3 polévkové lžíce hnědého cukru (může být i bílý), šťáva z jednoho citrónu, cukr moučka, 1 zakysaná smetana, 1 šlehačka.

Příprava crème fraîche: Kelímek zakysané smetany smícháme s kelímkem šlehačky v misce. Tuto směs pak necháme stát v teple 24 hodin. Směs by měla zhoustnout. Po 24 hodinách necháme řádně vychladit a ušleháme hustý krém, který se nazývá crème fraîche.

Příprava grilovaného ovoce: Hrušky a jablka jsme zbavili jádřinců a nakrájeli na čtvrtky. Ve velké míse je zasypeme cukrem a zakapeme citrónovou šťávou. Rukou nebo lžící je řádně přehazujeme, aby se ve směsi dobře obalily. Na špejli pak napichujeme jednotlivé kousky, střídáme vždy hrušky a jablka. Na rozpálený gril umístíme špízy a opékáme ze všech stran, až je cukr na povrchu zkaramelizovaný. Hotové špízy umístíme na talíř, zasypeme moučkovým cukrem a podáváme s crème fraîche.

Doporučujeme

Články odjinud