vytisknout velikost písma Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina je pochoutka, kterou si vychutnáváme především v létě, v období prázdnin.

Příjemný večer, posezení venku pod hvězdami a k tomu něco dobrého k snědku, co nemusíte připravovat příliš dlouho.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte, že zelenina by se měla před každým zpracováním pečlivě umýt a očistit; foto: Profimedia

Jednoduchý postup nadevše

Stačí jen rozkrájet jednotlivé plody na větší či menší kousky nebo plátky, potřít je olejem či marinádou, posypat kořením a přidat bylinky. Abyste si letos mohli užívat z vlastních zdrojů, nezapomeňte, že období končící zimy a začínajícího jara je termínem určeným k výsevu semen.

Zelenina, kterou si sami vypěstujete (jde to i na balkoně!), chutná jinak než ta kupovaná. Lépe. Navíc o ní přesně víte, zda a případně čím jste ji hnojili. Zamyslete se, kolik prostoru a času k pěstování budete mít, a podle toho se rozhodněte, jaké druhy vysejete.

Klepněte pro větší obrázek
Moc volného místa nezbývá? Stačí jen pár květináčů a o sklizeň rajčat či paprik máte postaráno; foto: Profimedia

Které druhy grilovat? Cokoli vás napadne

Ke grilování se velmi dobře hodí brambory, papriky, rajčata, lilky, cukety, tykve, patisony, lusky hráškové i fazolové, kukuřice, kedlubny, cibule, česnek, celer, pórek, čekanka, fenykl či chřest. Vyzkoušet samozřejmě můžete i další druhy zelenin.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování chřestu je náročné, ale máte-li k tomu podmínky, proč nezkusit něco nového? Foto: Profimedia

Jakmile budete mít vybráno, neztrácejte čas a pořiďte si semínka. Vysejte je podle našeho návodu (Předpěstování rostlin: jak postupovat). Hodit se vám budou také informace z článku Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat.

Chcete-li si vypěstovat některý z nejnověji vyšlechtěných kultivarů, seznamte se s nimi v textech na téma Zahrádkářská sezona 2012.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |