Grilovaná zelenina: aby byla v létě co nejlepší

Grilovaná zelenina je pochoutka, kterou si vychutnáváme především v létě, v období prázdnin.

Příjemný večer, posezení venku pod hvězdami a k tomu něco dobrého k snědku, co nemusíte připravovat příliš dlouho.

2.jpg
Nezapomeňte, že zelenina by se měla před každým zpracováním pečlivě umýt a očistit; foto: Profimedia

Jednoduchý postup nadevše

Stačí jen rozkrájet jednotlivé plody na větší či menší kousky nebo plátky, potřít je olejem či marinádou, posypat kořením a přidat bylinky. Abyste si letos mohli užívat z vlastních zdrojů, nezapomeňte, že období končící zimy a začínajícího jara je termínem určeným k výsevu semen.

Zelenina, kterou si sami vypěstujete (jde to i na balkoně!), chutná jinak než ta kupovaná. Lépe. Navíc o ní přesně víte, zda a případně čím jste ji hnojili. Zamyslete se, kolik prostoru a času k pěstování budete mít, a podle toho se rozhodněte, jaké druhy vysejete.

4.jpg
Moc volného místa nezbývá? Stačí jen pár květináčů a o sklizeň rajčat či paprik máte postaráno; foto: Profimedia

Které druhy grilovat? Cokoli vás napadne

Ke grilování se velmi dobře hodí brambory, papriky, rajčata, lilky, cukety, tykve, patisony, lusky hráškové i fazolové, kukuřice, kedlubny, cibule, česnek, celer, pórek, čekanka, fenykl či chřest. Vyzkoušet samozřejmě můžete i další druhy zelenin.

zelenina_3.jpg
Pěstování chřestu je náročné, ale máte-li k tomu podmínky, proč nezkusit něco nového? Foto: Profimedia

Jakmile budete mít vybráno, neztrácejte čas a pořiďte si semínka. Vysejte je podle našeho návodu (Předpěstování rostlin: jak postupovat). Hodit se vám budou také informace z článku Pomůcky k předpěstování rostlin: z čeho můžete vybírat.

Chcete-li si vypěstovat některý z nejnověji vyšlechtěných kultivarů, seznamte se s nimi v textech na téma Zahrádkářská sezona 2012.

Doporučujeme

Články odjinud