Vzhledem k použitým přírodním materiálům výplně působí gabiony esteticky a zapadají do přírody. iStock

Vzhledem k použitým přírodním materiálům výplně působí gabiony esteticky a zapadají do přírody. | iStock

Zajímavě vypadají i gabinové květináče. iStock

Zajímavě vypadají i gabinové květináče. | iStock

Pokud máte svažující se zahradu, můžete gabiony využít například takto. iStock

Pokud máte svažující se zahradu, můžete gabiony využít například takto. | iStock

Gabion se uplatňuje i jako zajímavý architektonický prvek, který může sloužit například k předělu velké plochy. iStock

Gabion se uplatňuje i jako zajímavý architektonický prvek, který může sloužit například k předělu velké plochy. | iStock

Gabion můžete použít například ke zpevnění svahu. iStock

Gabion můžete použít například ke zpevnění svahu. | iStock

Takovýhle bylinkový záhon vám bude každý závidět. iStock

Takovýhle bylinkový záhon vám bude každý závidět. | iStock

Výhodou staveb z gabionu je, že jsou poměrně rychle hotové, mají dlouhou životnost, jsou bezúdržbové a navíc opravdu skvěle vypadají. iStock

Výhodou staveb z gabionu je, že jsou poměrně rychle hotové, mají dlouhou životnost, jsou bezúdržbové a navíc opravdu skvěle vypadají. | iStock

Hotovou klec stačí naplnit například kamením a shora uzavřít. iStock

Hotovou klec stačí naplnit například kamením a shora uzavřít. | iStock

Zajímavě vypadají i gabinové květináče. iStock
Pokud máte svažující se zahradu, můžete gabiony využít například takto. iStock
Gabion se uplatňuje i jako zajímavý architektonický prvek, který může sloužit například k předělu velké plochy. iStock
Gabion můžete použít například ke zpevnění svahu. iStock
8
Fotogalerie

Gabion vypadá složitě, jeho stavba je ale překvapivě snadná. Jak na to?

Drátěná klec naplněná kamením se stává stále oblíbenější. Skvěle vypadá, hodně vydrží a má spoustu využití. Populární je nejen gabionový plot. Tímto způsobem se dají vyrobit i různé praktické zástěny z gabionu, květináče a další zajímavé architektonické doplňky.

Název gabion je odvozen od italského slova gabbione, což znamená klec nebo koš. A přesně to gabion je. Jde o velkou drátěnou konstrukci, naplněnou obvykle kamením a nakonec shora uzavřenou. Vyplnit se dá ale také dřevem, sklem, hrubým štěrkem, sutí, pískem, hlínou nebo jiným přírodním materiálem.

Gabionový plot, stůl i gril. Využití je na mnoho způsobů

Gabion má široké uplatnění. Původně se používal především ke zpevnění svahů podél silnic a dálnic, dnes je ale stále častěji vyhledáván běžnými lidmi. Asi nejčastěji se využívá ke stavbě plotů nebo teras ve svazích. Uplatňuje se ale i jako zajímavý architektonický prvek, který může sloužit například k předělu velké plochy, vytvoření netradičních květináčů a záhonů, ke stavbě altánů a pergol. Zajímavý je i gabionový gril. Opatřený z horní části plochými deskami pak takový koš skvěle poslouží i jako zahradní nábytek, vytvořit můžete lavičku i stůl. A pokud bydlíte někde u rušné silnice, můžete ho využít ke stavbě protihlukové stěny.

Stavba gabionu není žádná věda. Jak postupovat?

I když to může na první pohled vypadat složitě, není to žádná věda. Síť i potřebné doplňky pořídíte v prodejnách stavebnin, hobby marketech či specializovaných firmách. Velkou výhodou je, že stavět se dá v kterémkoliv ročním období. Hlavní konstrukci tvoří síť vytvarovaná do kvádru či krychle. Požadovaného tvaru docílíte spojením sítí spirálovým drátem, háčky nebo sponami do požadované velikosti a tvaru. Hotový koš pak už jen naplníte a shora uzavřete.

Velikost ok sítě může být individuální, nejčastěji je to 10×10 nebo 10×5 centimetrů, můžete ale i libovolně kombinovat různé velikosti. Nejčastější velikost koše je 100×50×50 centimetrů, je ale jen na vás, jakou finální velikost zvolíte. Aby vám gabion nepokryla během pár dnů rez, doporučujeme pořídit materiál, který je ošetřen ochranou proti korozi například pozinkováním. 

Důležité je skutečně pečlivě dbát na to, aby povrch, na kterém bude gabionová stavba stát, byl rovný a dostatečně zpevněný. Při stavbách do maximální výšky 180 centimetrů stačí, když terén zarovnáte a zpevníte zhutněním. V případě vyšších staveb je ale nutné použít jako podklad betonovou desku vyztuženou železem.

Plazivé rostliny dovedou konstrukci k dokonalosti

Pokud budete chtít svůj nový gabion dotáhnout k dokonalosti, můžete ho osadit rostlinami, které celkový vzhled konstrukcí dokážou výrazně zjemnit. Drátěná oka poslouží plazivým rostlinám, například břečťanu, k zachycení za konstrukci. V gabionu mezi kameny se bude dařit i netřeskům a dalším suchomilným rostlinám, kterým kamenné podloží zajistí skvělou drenáž. Prostory mezi kameny navíc poskytnou tolik potřebné útočiště a zimoviště drobným živočichům, jako jsou například ještěrky.

 

Doporučujeme

Články odjinud