FOTO: Jak se přemísťuje dvoutunový strom?

Do zahrady s vrtulníkem

Ve dnech 28.–29. července 2008 upoutal pozornost většiny obyvatel centra hlavního města Prahy vrtulník s netradičním nákladem. Za účelem rekonstrukce původního vnitrobloku v Hybernské 12 na překrásnou osvětlenou zahradu The Garden at Kempinski převážel vrtulník na prodlouženém laně živé stromy.

Tiskovka1.jpg

Byl to totiž jediný způsob, jak stromy vzrostlé necelých 8 metrů do zahrady dopravit, protože je pro auta nedostupná. Z bezpečnostních důvodů byly stromy zavěšené do speciálních vaků. Zahrada bude zpřístupněna po otevření luxusního 5hvězdičkového hotelu Kempinski již v polovině října tohoto roku. Stane se tak oázou klidu uprostřed metropole s rozlohou neuvěřitelných 1 800 metrů čtverečních.

Když kamion nestačí

Stromy a keře byly vypěstované v Německu, ve školce Brunc. Do Prahy je dovezly kamiony. Největší stromy pak převážel vrtulník z Riegrových sadů z Prahy 2 (vzdušnou čarou 1,7 kilometru) na vnějším podvěsku pomocí lana dlouhého 50 metrů.

Tiskovka2.jpg

Lehčí buky, hrušky, habry a ptačí zoby vrtulník převážel po dvou nebo po třech. Šest objemných těžkých tisů vážících 2 tuny pak pilot přemisťoval nad bloky domů po jednom. Stromy s korunami upravenými do různých tvarů, z nichž nejvyšší měřil 7,5 metru, vrtulník přepravil během dvou dnů celkem třiceti přelety.

„Celá akce byla velmi náročná, spolupracovaly při ní desítky pracovníků a po celou dobu musely být stromy zavlažovány,“ říká Sedat Nemli, generální ředitel hotelu.

Máte-li tři miliony...

Dřeviny včetně převozu vrtulníkem stály téměř 3 miliony korun. Kromě těchto netradičně převážených stromů bude mít zahrada zhruba 2 500 již obyčejně transportovaných menších habrů, zimostrázů a tisových koulí.

Tiskovka3.jpg

Pro investora, společnost Ballymore Properties, vypracoval prvotní studii zahrady pan Johny Park z firmy Park-Hood, která sídlí v Anglii. Tato studie byla dále zpracována českým architektem inženýrem Antonínem Wagnerem z firmy Terra Floridus.

Ten ji obohatil o dílčí nákresy, zavlažovací systém a v zemi zabudované osvětlení. Vytvořil tak podklad pro zahradnickou firmu Marigreen, která pomáhala s převozem a výsadbou stromů.

Doporučujeme

Články odjinud