6
Fotogalerie

Festival strašáků: fungoval by i u nás?

Velká Británie je známá mimo jiné produkcí ovoce, zeleniny i obilí a zahradničením coby jedním z nejrozšířenějších koníčků. Kdo tuto zemi navštívil, jistě obdivoval úžasné zahrady, lány obhospodařovaných polí a stejně tak i louky, na nichž se pasou hospodářská zvířata. 

Pravděpodobně tato pěstitelská tradice dala vzniknout zajímavé akci: festivalu strašáků, jejichž existence je odedávna spojená se snahou člověka chránit svou úrodu či zvířata před vetřelci.

Účastní se téměř celá vesnice

Festivaly strašáků jsou každoročně pořádány v mnoha vesnicích a jejich cílem je nabídnout jak jejich obyvatelům, tak i návštěvníkům zábavu, kterou si mohou vychutnat všechny věkové kategorie. Jak taková akce, většinou spojená se soutěží o nejlepšího strašáka, probíhá?

strasak_3.jpgstrasak_2.jpg
Bez oveček to v Británii nejde • Strašáci u sebe často mají vysvětlující popisek, v tomto případě: Nenechám si tímto počasím zkazit dovolenou
strasak_6.jpgstrasak_5.jpg 
Jak vidíte, krtci se smějí zahrádkářům nejen u nás • Tvůrce strašáku si ušetřil práci tím, že nevycpával nohavice 

Zábava na léto

Někdy je součástí této „prohlídkové trasy“ i kvíz, který může vyluštit jen ten, kdo nevynechá žádné stanoviště. Festivaly se konají během letních měsíců a většina z nich probíhá o víkendu. K vidění jsou mnohdy velmi kuriózní kousky různých tvarů a velikostí, jak se můžete přesvědčit na fotografiích.

Zkuste si podobného strašáka vytvořit! Budete potřebovat:

  • nylonové punčochy
  • starou košili a kalhoty
  • zbytky textilií na uši, oči, nos a ústa
  • provaz na vlasy
  • klobouk či nějakou pokrývku hlavy
  • papír nebo seno jako výplň
  • lepidlo, nůžky, případně provázky

Nejtěžší je vytvořit hlavu, ale pokud znáte správný fígl, zvládnete to bez problémů. Vezměte punčocháče a na místech, kde začínají nohavičky, udělejte uzly. Horní část potom vyplňte papírem nebo senem (seno je lepší) a nakonec úplně nahoře opět vytvořte uzel.

Na hlavu, která tímto postupem vznikla, přilepte ze zbytků textilu vystřižené uši, oči, nos i ústa a z provazu nastříhané vlasy. Jestliže nemáte dost času nebo výtvarného talentu a chcete si usnadnit práci, jako obličej použijte masku, která se dá koupit v papírnictví.

strasak_1.jpgstrasak_4.jpg
Královna Alžběta a Usain Bolt v jeho typickém gestu. Ano, i takhle mohou strašáci vypadat. Jedna ze soutěžních kategorií totiž nese název O nejkrálovštějšího strašáka • Pokud na oblečení figurek použijete svršky, které ještě nosíte, je jasné, že je před deštěm raději schováte třeba do kostela  

Poté vycpěte košili a kalhoty. Použijete-li k tomu papír, rukávy i nohavice uzavřete uzlem. Pokud pracujete se senem, nechte je z těchto otvorů vyčuhovat ven – nevypadne a bude vypadat jako ruce a nohy.

Na otvor košile určený pro krk položte vycpanou hlavu tak, abyste mohli jednu nohavici punčošek provléknout pod košilí zepředu a druhou zezadu. Nohavice punčošek přivažte k poutkům na pasu u kalhot.

Chcete-li, strašáka obujte. Poté ho postavte na vybrané místo, na hlavu mu dejte klobouk či jinou pokrývku hlavy a libovolně ho dozdobte. Nezapomeňte svůj výtvor vyfotit a snímek nám poslat do redakce. Třeba se jich tu sejde víc a obnovíme starou tradici.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud