Farmářské bedýnky: Kde je sehnat, co všechno mohou obsahovat a kolik stojí? | iStock

iStock

Farmářské bedýnky: Kde je sehnat, co všechno mohou obsahovat a kolik stojí?

Nechcete už být závislí na zelenině ze supermarketů? Záleží vám na tom, co vy a vaši blízcí jíte? Rádi byste podpořili lokální zemědělce? Pak jsou farmářské bedýnky určené právě vám. Zjistili jsme pro vás, kde je seženete, co je jejich obsahem a kolik vás budou stát.

V Česku se první bedýnky objevily před pár lety, ale vzhledem k obrovskému zájmu spotřebitelů jde o jeden z nejrychleji se rozvíjejících způsobů distribuce lokálních čerstvých a sezónních produktů. A nejde už jen o sezónní zeleninu, ovoce a bylinky. Obsahem můžou být i mléko, mléčné výrobky, vajíčka, maso, mošty, marmelády, čerstvé pečivo a další farmářské produkty.

Kde koupit bedýnky?

Pokud vám tedy není lhostejné, co vy a vaše rodina konzumujete, je tahle volba ideální. Zjistili jsme pro vás, kdo ve vašem okolí bedýnky nabízí, co je jejich obsahem a kolik za ně zaplatíte.

Pozn.: Bedýnky v malém už ve svém okolí prodává a dodává hodně malých zemědělců. Letos ale většina z nich musela kvůli dlouhodobému horku a suchu bedýnkovou sezónu ukončit. Soustředili jsme se tentokrát jen na větší společnosti, které jsou aktuálně schopné dodávku zajistit.

Praha a okolí, Plzeň, Liberec a Jižní Čechy

Společnost svetbedynek.cz vznikla v Praze, dnes už ale dokáže zajistit dodávku po celé republice. Bedýnky zde pořídíte v cenovém rozmezí od 309 do 439 korun. Vybírat můžete dokonce z dvanácti typů, s obsahem vhodným například pro malé děti, na výrobu smoothie, pro přípravu salátů a podobně. Výpěstky pouze od českých farmářů obsahují ale jen dvě, a to malá farmářská a rodinná farmářská bedýnka. Na stránkách vždy najdete informace o tom, co který konkrétní typ obsahuje. Bonusem je jejich doprava zdarma. Vlastními chladícími vozy dováží do Prahy a širokého okolí, na Plzeňsko, Pardubicko, Příbramsko, Liberecko, na severozápad od Prahy (Žatecko, Louny, Most...) a do jižních Čech. Pro doručení na jiná místa, kde využívají pomoci přepravní společnosti, je však výběr omezený. Kvůli absenci chlazení je v tomto případě k dispozici vždy pouze jeden druh bedýnky.

Další společností, která funguje v Praze, ale i po celé republice, jsou freshbedynky.cz. Cena bedýnek, kterých mají na výběr patnáct variant, je od 359 korun za bedýnku vhodnou pro přípravu příkrmů pro miminka až po 999 korun za velké bedýnky. V případě zájmu si můžete obsah bedýnky namíchat sami. Nákup si můžete vyzvednout buď přímo u nich na Praze 4, nebo si ho po Praze a okolí nechat dovézt jejich řidiči. Při nákupu nad 1000 Kč je jejich doprava zdarma. Stejně jako předchozí společnost i oni nabízejí možnost doručení po celé ČR prostřednictvím dopravní společnosti, ani zde ale není možné objednat chlazené zboží (maso, mléčné výrobky apod.) a některé křehké druhy ovoce a zeleniny.

Zajímavá je i nabídka na zelene-bedynky.cz. Jde o farmáře, včelaře a chovatele domácích zvířat ze Slaného ze statku Zelený grunt, kteří produkují a prodávají především vlastní produkci – ovoce, zeleninu, med a vejce. Protože jim jde o zachování maximální čerstvosti ovoce a zeleniny, rozvážejí zboží co možná nejdříve po  sklizni, proto nemají žádné sklady, a tak u nich v zimním období koupíte jen vejce a med.

Farmářské bedýnky v Brně a okolí

Na jihu Moravy seženete bedýnky hned u několika společností. Například na farmbox.cz si můžete vybrat ze zeleninových boxů obsahujících lokální, dovozovou i bio zeleninu. Nabízejí sedm druhů boxů v ceně 150 až 480 korun. Vybírat můžete i z deseti typů farmářských boxů, které kromě lokální zeleniny a ovoce obsahují i maso, sýry, mléčné výrobky a další lokální výrobky. Bedýnku vám doručí buď osobně vlastními chladícími vozy, nebo si ji můžete vyzvednout na některém z odběrných míst, případně vám ji zašlou balíkem.

Další možností jsou selka-bedynky.cz. Ti si zeleninu pěstují sami s pomocí rozvětvené rodiny na celé Moravě a co nemají, získávají od známých a přátel z Moravy a Vysočiny, kteří stejně jako oni hospodaří šetrným způsobem a v souladu s přírodou a ekologií. Farmářské bedýnky u nich stojí od 220 do 465 korun. Doplnit si je můžete i bylinkami, moštem a dalším zbožím. Po celém Brně dovážejí při nákupu nad 460 korun zdarma.

Nejmladší na trhu je společnost badeko.cz. Nabízejí bedýnky jak s bio zeleninou, tak se zeleninou vysoké kvality, pěstovanou ekologicky přijatelnými metodami. Obojí ve dvou velikostech 4–6 a 8–10 kilo. Ceny se podle obsahu pohybují od 245 do 495 korun. Pokud si deset bedýnek předplatíte, máte jedenáctou zdarma. K bedýnce je možné si doobjednat i další jednotlivé druhy zeleniny, hostětínské mošty a sirupy nebo produkty rodinného lihovaru Žufánek. Bedýnky rozváží každý čtvrtek přímo k zákazníkům domů, při nákupu nad 200 korun je doprava zdarma.

Další společností jsou bedynkybrno.cz. Ti nabízejí zdravou lokální zeleninu a ovoce a produkty od drobných pěstitelů, kteří svoji práci vykonávají v souladu s přírodou. Podrobný seznam farmářů najdete na jejich stránkách. V nabídce nemají žádné předpřipravené bedýnky. Funguje to tak, že v případě zájmu vyplníte formulář na jejich stránkách a nejbližší pátek (a všechny následující) ráno vám přijde email s nabídkou, na který můžete nebo nemusíte reagovat. Výdejním místem je nenápadný obchůdek na Merhautové ulici nebo si bedýnku můžete od nich nechat dovézt.

Nejen do Brna, ale i na další místa po celé republice dováží své zboží farmarske-bedynky.cz. Nabízejí tři velikosti, základní bedýnka, která váží cca 11–13 kilo je pro 4 osoby na týden a stojí 400 korun bez dopravy. Malá bedýnka cca 6–8 kilo je pro 2 osoby na týden za 300 korun bez dopravy. Doprava je u Brna a Vyškova zdarma, do ostatních míst vás vyjde na 50–90 korun.

Pardubice a východ Čech

Bedýnky s čerstvou sezónní zeleninou, ovocem a bylinkami seženete například na bedynkypardubice.cz. Malá bedýnka, která váží okolo 5 kilogramů, stojí při osobním odběru 250 korun, s dopravou 339 korun. Střední o váze cca 8 kilo stojí 360 korun (449 korun) a velká o váze 10–12 kilogramů vás vyjde na 460 korun (549 korun). Odběrní místo mají v centru Pardubic. Ve středu odpoledne pak po městě i rozvážejí.

Zajímavá je i nabídka na biozelenina-bedynky.cz. Jde o biozemědělce, kteří pěstují širokou škálu certifikované bio zeleniny. V jejich sortimentu najdete ale i zeleninu dalších českých pěstitelů a v zimních měsících také zeleninu a ovoce z jižní Evropy. V nabídce mají bedýnky zeleninové, ovocné, kombinované, raw a odšťavňovací bedýnky. Cena se pohybuje od 319 korun až do 690 korun. Společnost pravidelně zaváží nejen po Pardubicích, Hradci Králové a jejich okolí, ale i do Prahy, Náchoda, Rychnova nad Kněžnou, Žamberka a Šumperka. Pro doručení na jiná místa využívají pomoci přepravní společnosti.

Severní Čechy

Na severu Čech můžete využít například zeleninovebedynky.cz. Obsahem je zelenina od pěstitelů z Čech. Malou zeleninovou bedýnku pořídíte za 155 korun, velkou pak za 285 korun. Malá bedýnka obsahuje 6 až 8 druhů zeleniny o celkové hmotnosti 4,5–6 kilo, velká obsahuje 8 až 10 druhů zeleniny a je vhodná pro větší rodinu, která pravidelně vaří. Sezónní bedýnky obsahují čerstvou, právě dozrávající zeleninu odebíranou přímo z polí od lokálních zemědělců, v podzimních měsících může být část bedýnky z uskladněné zeleniny. Mimosezónní bedýnky obsahují uskladněnou zeleninu a ovoce, čerstvé houby. V bedýnkách najdete i zeleninu s certifikátem BIO. Aktuální obsah zjistíte na stránkách společnosti a není problém si ho nechat upravit na přání. Každé dva týdny rozvážejí na vybraná odběrní místa na Českolipsku, Novoborsku, Děčínsku a ve Šluknovkém výběžku.

Doporučujeme

Články odjinud