Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje na systematické klamání spotřebitele polským výrobcem kakaa.
Čtyři šarže falšovaného kakaa musela během posledních šesti měsíců stáhnout na příkaz Státní zemědělské a potravinářské inspekce společnost Kaufland Česká republika, v.o.s. ze svých prodejen.
Výrobek, o který se jedná
Aktuálně inspekce zjistila falšování u výrobku Kakao Grande se sníženým obsahem tuku (balení: 200 g, doba minimální trvanlivosti: 3. 2013/3, výrobce: neuveden, distributor: Kaufland, země původu: Polsko).
Místo 20 % kakaa jen drcené slupky
Laboratorní analýzou bylo prokázáno, že stoprocentní kakaový prášek obsahuje maximálně 80% kakaa. Doplňujícím testem na obsah triptamide kyseliny lignocerové bylo dále prokázáno, že chybějící kakao bylo nahrazeno přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek.
Podle nařízení Komise (ES) 178/2002 se tak výrobce dopustil klamání spotřebitele, a bylo proto nařízeno stažení produktu z obchodní sítě. Vzorek falšovaného kakaa inspektor zajistil v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních, odkud bylo staženo 136 kusů, celkový počet kusů stažených ze všech poboček prodejce stále zjišťuje.
Závažná jakostní pochybení u kakaových výrobků značky Grande, které v ČR distribuuje výhradně společnost Kaufland, zjistila Zemědělská a potravinářská inspekce opakovaně!
Nemáte ho doma?
Nepravdivé údaje na obalu se objevily už loni
Koncem roku 2011 byl u instantního kakaového nápoje Grande Cocoa drink prokázán o 20 % nižší obsah kakaa oproti údaji uvedenému na obalu. Kakaový prášek výrobce nastavil levnější sacharózou, a Kaufland tak musel výrobek stáhnout z obchodní sítě.
V dubnu letošního roku prokázala u téhož produktu Státní zemědělská a potravinářská inspekce nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami, což je obtížněji zjistitelný způsob falšování. V tomto případě prodejce musel stáhnout dvě šarže nápoje.
Informace na obalu nebývají bohužel pro nakupující vždy pravdivé
Polský výrobce falšuje kakao opakovaně, Kaufland s ním stále spolupracuje
Kaufland přesto s nedefinovaným polským výrobcem nepřerušil spolupráci, ten pokračoval v praxi falšování a inspekce opět zjistila nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami.
Konzistentní – asi dvacetiprocentní – hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce