vytisknout velikost písma Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Estragon je správě česky rostlina s názvem ppelyněk kozalec (Artemisia dracunculus). Pochází ze střední a jihozápadní Asie. Nejvíce využívaný je ve francouzské, arménské a turecké kuchyni. Své místo má i ve středomořské kuchyni, používá se i v kuchyni americké.

U nás je známý už od 16. stol. Hojně se používal k výrobě estragonové hořčice a octa. Dnes se dováží sušený nebo ve formě ochucených octů.

  • Estragon je vytrvalá rostlina, příbuzná pelyňku.
  • Dorůstá do výšky kolem 1 metru.
  • Má silně rozvětvenou lodyhu se zelenými kopinatými lysými listy, dlouhými 3-6 cm.
  • Bílé květy rozkvétají v květnu až září. 
  • Charakterizuje ho vůně podobná anýzu a kořenitá nahořkle štiplavá chuť.
  • Jako koření se používají buď čerstvé nebo sušené listy.
Klepněte pro větší obrázek
Francouzský estragon krásně kvete a může plnit také dekorační funkci na stole

Pěstování

Nejkvalitnější a nejaromatičtější je estragon francouzský, ale je pro pěstování v našich venkovních podmínkách choulostivý.

Vhodnější je estragon ruský. Je odolný proti mrazu, dá se bez problémů pěstovat na zahrádce.

Vyžaduje slunné stanoviště s dobře prohnojenou půdou. Lze ho pěstovat ze semen nebo podzemních oddenků oddělených z mateřské rostliny. Pro sušení se hodí listy sbírané před rozkvětem. Po usušení by si měly uchovat zelenou barvu.

Použití

Čerstvé listy jsou bohaté na vitamín C. Estragon obsahuje silici, hořčiny, třísloviny, kumariny, enzymy, jód a látky povzbuzující vylučování žaludečních šťáv.

Je močopudný, pomáhá proti žaludeční nevolnosti a proti kornatění cév.

Používá se v kosmetickém průmyslu při výrobě voňavek.

Estragon výborně doplní pečené maso, smažené i dušené ryby, ragů, nádivky do drůbeže, do vaječných omelet, polévek, k dušené jemné zelenině, do bylinkových másel, majonéz, marinád, dresingů, do láku k nakládání okurek či jiné zeleniny. Výrazné uplatnění má při ochucování vinných a ovocných octů.

Je vhodný pro dietu s omezením soli.

Používáme jen v malých dávkách, na osobu pouze špetku sušeného estragonu.

Klepněte pro větší obrázek
Estragonový ocet patří mezi bylinnými k těm nejaromatičtějším

Tipy do kuchyně

Estragonový ocet

Snítku čerstvého nebo 1 lžíci sušeného estragonu vsypeme do 1/2 l vinného nebo ovocného octa (jsou oproti běžnému jemnější).

Necháme 14 dní louhovat, poté slijeme do lahvičky. Používáme jako dochucovadlo salátových dresingů apod.

Klepněte pro větší obrázek

Kuře s estragonovou nádivkou po francouzsku

Ingredience: 1 menší kuře, hermelín, 1–2 lžíce másla, 2 lžíce čerstvého sekaného nebo 1 lžička sušeného estragonu, sůl, pepř, máslo případně kvalitní tuk na pečení.

Kuře očistíme, osolíme a naplníme nádivkou z hermelínu rozetřeného s máslem, ochuceného estragonem, solí a pepřem. V pekáčku rozpustíme máslo nebo jiný tuk, kuře do něj vložíme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Za občasného podlévání upečeme dozlatova.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |