vytisknout velikost písma Estragon: vůně do parfému i kuřete

Vůni léta se středomořskou atmosférou si můžeme vykouzlit pomocí lahvičky estragonového octa. Bude nám vonět a chutnat ještě lépe, připravíme-li si ho sami z estragonu vypěstovaného na vlastní zahrádce.

Estragon je správě česky rostlina s názvem ppelyněk kozalec (Artemisia dracunculus). Pochází ze střední a jihozápadní Asie. Nejvíce využívaný je ve francouzské, arménské a turecké kuchyni. Své místo má i ve středomořské kuchyni, používá se i v kuchyni americké.

U nás je známý už od 16. stol. Hojně se používal k výrobě estragonové hořčice a octa. Dnes se dováží sušený nebo ve formě ochucených octů.

  • Estragon je vytrvalá rostlina, příbuzná pelyňku.
  • Dorůstá do výšky kolem 1 metru.
  • Má silně rozvětvenou lodyhu se zelenými kopinatými lysými listy, dlouhými 3-6 cm.
  • Bílé květy rozkvétají v květnu až září. 
  • Charakterizuje ho vůně podobná anýzu a kořenitá nahořkle štiplavá chuť.
  • Jako koření se používají buď čerstvé nebo sušené listy.
Klepněte pro větší obrázek
Francouzský estragon krásně kvete a může plnit také dekorační funkci na stole

Pěstování

Nejkvalitnější a nejaromatičtější je estragon francouzský, ale je pro pěstování v našich venkovních podmínkách choulostivý.

Vhodnější je estragon ruský. Je odolný proti mrazu, dá se bez problémů pěstovat na zahrádce.

Vyžaduje slunné stanoviště s dobře prohnojenou půdou. Lze ho pěstovat ze semen nebo podzemních oddenků oddělených z mateřské rostliny. Pro sušení se hodí listy sbírané před rozkvětem. Po usušení by si měly uchovat zelenou barvu.

Použití

Čerstvé listy jsou bohaté na vitamín C. Estragon obsahuje silici, hořčiny, třísloviny, kumariny, enzymy, jód a látky povzbuzující vylučování žaludečních šťáv.

Je močopudný, pomáhá proti žaludeční nevolnosti a proti kornatění cév.

Používá se v kosmetickém průmyslu při výrobě voňavek.

Estragon výborně doplní pečené maso, smažené i dušené ryby, ragů, nádivky do drůbeže, do vaječných omelet, polévek, k dušené jemné zelenině, do bylinkových másel, majonéz, marinád, dresingů, do láku k nakládání okurek či jiné zeleniny. Výrazné uplatnění má při ochucování vinných a ovocných octů.

Je vhodný pro dietu s omezením soli.

Používáme jen v malých dávkách, na osobu pouze špetku sušeného estragonu.

Klepněte pro větší obrázek
Estragonový ocet patří mezi bylinnými k těm nejaromatičtějším

Tipy do kuchyně

Estragonový ocet

Snítku čerstvého nebo 1 lžíci sušeného estragonu vsypeme do 1/2 l vinného nebo ovocného octa (jsou oproti běžnému jemnější).

Necháme 14 dní louhovat, poté slijeme do lahvičky. Používáme jako dochucovadlo salátových dresingů apod.

Klepněte pro větší obrázek

Kuře s estragonovou nádivkou po francouzsku

Ingredience: 1 menší kuře, hermelín, 1–2 lžíce másla, 2 lžíce čerstvého sekaného nebo 1 lžička sušeného estragonu, sůl, pepř, máslo případně kvalitní tuk na pečení.

Kuře očistíme, osolíme a naplníme nádivkou z hermelínu rozetřeného s máslem, ochuceného estragonem, solí a pepřem. V pekáčku rozpustíme máslo nebo jiný tuk, kuře do něj vložíme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Za občasného podlévání upečeme dozlatova.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináč…

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

17.  3.  2017 |