Dovolte nádobám rozkvést paletou cibulovin!

Dovolte nádobám rozkvést paletou cibulovin!

Tulipány, modřence, krokusy či narcisy nejsou jen rostlinami záhonů a trávníků. Naopak, krásné jsou v nádobách. Zvláště dobře dontrastují s těžkými kameninovými či lesklými keramickými nádobami, nemálo parády udělají v korytech či vědru. Zkrátka, pusťte jaro do venkovních nádob!

Pro výsadbu cibulovin a hlíznatých rostlin lze použít v podstatě jakékoli nádoby, mají-li dostatečnou velikost a zajištěn odtok vody pomocí otvoru na dně. Nejvhodnější jsou nádoby z pálené hlíny a jiných přírodních materiálů – kamenina, kámen, dřevo – v nichž jednak rostliny dobře profitují, a pak se také esteticky doplňují.

Nezapomeňte na drenáž

Vhodná velikost nádoby je závislá na velikosti cibulí a jejich kořenového systému, ale také jejich počtu. Na dno nádoby nasypeme drenážní vrstvu, která má zabránit přemokření substrátu v nádobě a následnému hnití cibulí. Tato vrstva by měla zaujímat přibližně 10 % objemu nádoby.

Vhodným materiálem pro drenážní vrstvu jsou střepy z hliněných květináčů, oblázky, štěrk, hrubý písek. Substrát pro výsadbu cibulí by měl být lehčí, výtečná je zahradní zemina smíchaná s kompostem nebo předem připravený substrát pro cibuloviny prodávaný v obchodní síti.

Nádobu naplníme ze 3/5 substrátem, tuto vrstvu mírně utlačíme, položíme na ní cibule a zasypeme zbytkem zeminy. Nádoba se nemá plnit až po okraj, aby bylo možné rostliny dobře zavlažovat.

Hlízky a cibulky chraňte před zimou

Vysazujeme-li cibule do nádob na jaře, můžeme nádoby ponechat přímo na určeném místě v zahradě. Provádíme-li výsadbu na podzim, je nutné nádoby chránit před dlouhodobým promrznutím. Menší nádoby je vhodné zapustit do záhonu nebo umístit do pařeniště a přikrýt listím, chvojím, slámou či rašelinou.

Mohou se také umístit do místnosti, kde teplota nepřesahuje 10 °C. Velké nádoby je vhodné umístit na chráněné místo v zahradě nebo na terase a případně přikrýt slámou, chvojím či rákosovými rohožemi. Nádoby s hlavou z cibulovin upoutají u vchodových dveří, schodišt, odpočívadel, na terasách, zídkách případně u pěšin a cestiček.

Doporučujeme

Články odjinud