vytisknout velikost písma Dobrý nápad v praxi: restaurace ze skleníku, který měl být zdemolován

Když má člověk dobrý nápad a nebojí se jít za svým cílem, může se mu podařit i to, co se zprvu jeví jako nereálné.

Důkazem jsou fotky restaurantu a zahrádkářství De Kas. Tento objekt se nachází na místě bývalého obecního skleníku na okraji holandského města Amsterdam.

Klepněte pro větší obrázek
Není to nádhera? Když je hezky, mohou se hosté usadit na venkovní zahrádce, kde jsou obklopeni zelení; foto: Profimedia

Ač to tak nyní rozhodně nevypadá, skleník byl postavený už v roce 1926, jenže zahradnictví bylo po několika desetiletích zavřeno a stavby v jeho areálu stejně jako skleník samotný začaly chátrat. 

Klepněte pro větší obrázek
Před skleníkem je vodní plocha, a tak mají návštěvníci postaráno i o příjemný výhled; foto: Profimedia

Záchrana přišla v poslední chvíli

Přesně před deseti lety bylo rozhodnuto, že skleník bude zdemolován. Stalo by se tak, kdyby zahradnictví neuviděl šéfkuchař Gert Jan Hageman, který se rozhodl je odkoupit a tím pádem i uchránit od zničení.

Klepněte pro větší obrázek
Interiér se neutápí v přemíře výzdoby, jak tomu v mnoha restauračních zařízeních naneštěstí bývá; hlavní roli tu hrají jednoduchost a účelnost; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Objekt skleníku v noci září do dálky; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Restaurant De Kas v celé své kráse. Lákalo by vás jej navšívit? Foto: Profimedia

Oslovil městské úředníky se svou nabídkou a areál se mu podařilo získat za cenu jednoho eura. Stal se tak jeho majitelem a vybudoval v něm ekologickou restauraci a zeleninovou zahradu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikonoční dekoraci

Krok za krokem: Vyrobte si netradiční velikon…

Chcete přivolat jaro a vnést domů velikonoční atmosféru? Pak se pusťte do výroby těchto roztomilých zajíčků z bambulek. A zapojte do toho i děti. Přinášíme vám podrobný návod, jak na to.

18.  3.  2017 |
Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, aby byla zase jako nová

Jak snadno, levně a rychle vyčistit troubu, a…

Připečené a na uhel spálené zbytky jídla, na stěnách i dvířkách usazená mastnota. Se špinavou troubou čas od času bojuje každý z nás. A stojí nás to spoustu úsilí, času i peněz za speciální čisticí prostředky. Jde to ale i jinak. Vše potřebné navíc najdete doma ve spíži. Prozradíme vám osvědčené triky, jak špinavou troubu vyčistit i bez použití agresivních čističů plných chemie.

24.  3.  2017 |
Stromanthe - pokojový stromek ideální do koupelny

Stromanthe - pokojový stromek ideální do koup…

Pokud máte rádi vše, co zavání exotikou, Stromanthe vás určitě dostane. Roste v pralesech a šustot jejích listů na dlouhých stopkách patří k jeho typickým zvukům. Pěstovat ji ale můžete doma, bude jen vyžadovat hodně tepla a trochu víc péče.

19.  3.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináčů a obalů

Přesazujeme pokojovky: Velká galerie květináč…

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází i ten správný čas na přesazení pokojových rostlin. Zvlášť když vypadají poněkud „unaveně“. Pokud ztrácejí svěží barvu, padají jim listy a kořeny začínají vykukovat z květináče, pusťte se do toho dříve, než o ně přijdete. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější květináč. A pro inspiraci vám přinášíme galerii květináčů a obalů, které skvěle doplní váš interiér.

17.  3.  2017 |