vytisknout velikost písma Dobrý nápad v praxi: restaurace ze skleníku, který měl být zdemolován

Když má člověk dobrý nápad a nebojí se jít za svým cílem, může se mu podařit i to, co se zprvu jeví jako nereálné.

Důkazem jsou fotky restaurantu a zahrádkářství De Kas. Tento objekt se nachází na místě bývalého obecního skleníku na okraji holandského města Amsterdam.

Klepněte pro větší obrázek
Není to nádhera? Když je hezky, mohou se hosté usadit na venkovní zahrádce, kde jsou obklopeni zelení; foto: Profimedia

Ač to tak nyní rozhodně nevypadá, skleník byl postavený už v roce 1926, jenže zahradnictví bylo po několika desetiletích zavřeno a stavby v jeho areálu stejně jako skleník samotný začaly chátrat. 

Klepněte pro větší obrázek
Před skleníkem je vodní plocha, a tak mají návštěvníci postaráno i o příjemný výhled; foto: Profimedia

Záchrana přišla v poslední chvíli

Přesně před deseti lety bylo rozhodnuto, že skleník bude zdemolován. Stalo by se tak, kdyby zahradnictví neuviděl šéfkuchař Gert Jan Hageman, který se rozhodl je odkoupit a tím pádem i uchránit od zničení.

Klepněte pro větší obrázek
Interiér se neutápí v přemíře výzdoby, jak tomu v mnoha restauračních zařízeních naneštěstí bývá; hlavní roli tu hrají jednoduchost a účelnost; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Objekt skleníku v noci září do dálky; foto: Profimedia

Klepněte pro větší obrázek
Restaurant De Kas v celé své kráse. Lákalo by vás jej navšívit? Foto: Profimedia

Oslovil městské úředníky se svou nabídkou a areál se mu podařilo získat za cenu jednoho eura. Stal se tak jeho majitelem a vybudoval v něm ekologickou restauraci a zeleninovou zahradu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |